Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

HAIRCUT

/

Ηλίας Νικολακόπουλος: Έναν, το πολύ, δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα!!!

Ηλίας Νικολακόπουλος: Έναν, το πολύ, δύο...

Ανοίγει ο δρόμος για όλα τα μικρότερα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή

Ευρήματα που ούτε και οι ίδιοι οι αναλυτές δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν έδωσε το Αχαϊκό Βαρόμετρο της Data RC για τον Ιανουάριο του 2012. Ακόμα και ο πολύπειρος Ηλίας Νικολακόπουλος, που έκανε την παρουσίαση, εμφανίζεται πάρα πολύ επιφυλακτικός και επαναλάμβανε ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ για την Αχαΐα δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Πώς να πιστέψει κανείς ότι σε μια περιοχή όπως η Αχαΐα το ΠΑΣΟΚ, του σχεδόν 53%, εμφανίζει με τις αναγωγές ποσοστό μόλις 16,7%.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κινδυνεύει να εκλέξει στην Αχαΐα μόνο έναν βουλευτή. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, με δεδομένο ότι πανελλαδικά το Κίνημα θα είναι δεύτερο κόμμα (και όχι 5ο όπως το δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση), πρέπει να ξεπεράσει στο Νομό το 22,2% για να καταφέρει να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή.

Με τα πράγματα όπως είναι σήμερα η εκλογή και τρίτου «πράσινου» Αχαιού στη Βουλή φαντάζει κάτι παραπάνω από απίθανη. Το εξίσου εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, (εάν η ΝΔ όπως είναι το «φυσιολογικό» εκλέξει επίσης δύο βουλευτές), μένουν «ελεύθερες» για τα μικρότερα κόμματα πέντε έδρες.

Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι ελπίζουν για ένα βουλευτή. Πέραν δηλαδή του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ (ο Νίκος Τσούκαλης είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταπήδησε στη ΔΗΜ.ΑΡ.) και του ΛΑΟΣ, που ήδη έχουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, θέτουν πλέον δυναμικά υποψηφιότητα και η Δημοκρατική Αριστερά αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι!

Μάλιστα ο κ. Νικολακόπουλος δεν μπορεί να μην εξετάζει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στην Αχαΐα, πίσω δηλαδή από τη ΝΔ. Και τούτο γιατί σήμερα που μιλάμε το Αχαϊκό Βαρόμετρο (επί των εγκύρων) το δείχνει δύο μονάδες πίσω. Το σενάριο σίγουρα δεν εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες, ωστόσο ο θυμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι τόσο μεγάλος που τίποτε πια δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του thebest αναφορικά με την εκλογική «κατάρρευση» του ΠΑΣΟΚ ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε πως: «Η ιστορία στην χώρα μας έχει δείξει ότι δεν έχουμε απότομες μεταβολές. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα με απόλυτη επιφύλαξη. Η πραγματικότητα των αριθμών όμως είναι αυτή που βλέπετε όλοι σας».

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του Αχαϊκού Βαρόμετρου, που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από άλλες πανελλαδικές μετρήσεις, είναι το γεγονός ότι η σχέση των «συγκοινωνούντων δοχείων» που διατηρούσαν μέχρι το 2009 τα δύο «μεγάλα» κόμματα, δεν υφίσταται πλέον. Δηλαδή η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που πήγαινε από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα καθορίζοντας τα αποτελέσματα, πλέον «λοξοκοιτάζει» κυρίως προς τα κόμματα της Αριστεράς.

Έτσι για παράδειγμα στην Αχαΐα η μέτρηση της DATA R.C., δείχνει πως από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2009,  το 11,5% πηγαίνει προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το 8,8% στο ΚΚΕ, το 7,7% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% στους Οικολόγους και μόλις το 2,7% προς τη ΝΔ.

Αυτό (και όχι μόνο) το εύρημα κάνει τον κ. Νικολακόπουλο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «βλέπουμε το τέλος του δικομματισμού όπως τον είχαμε μάθει. Το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων διέρχεται μια τεράστια κρίση. Φαίνεται πολύ δύσκολο να ανασυγκροτηθεί άμεσα το ΠΑΣΟΚ».

Βέβαια και για τη ΝΔ τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Κρατάει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του 2009 (41,4%), καταγράφει όμως και αυτή μεγάλες απώλειες που θεωρούνται σημαντικές για ένα κόμμα, που κατά τα φαινόμενα, θα κερδίσει τις εκλογές. Μεγάλο ποσοστό των γαλάζιων Αχαιών είναι αναποφάσιστο (24,8% δηλώνει ότι θ’ απέχει ή θα ψηφίσει άκυρο-λευκό), το 7,6% πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% στο ΛΑΟΣ, το 4,8% στους Οικολόγους, το 3,4% στο ΚΚΕ, και από 2,1% σε Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν μεγάλη χάρη στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, αφού μόνο αυτοί φαίνεται σήμερα να τους παραμένουν πιστοί. Στις ηλικίες άνω των 55 ετών πηγαίνουν σχετικά καλά, όμως από εκεί και κάτω το «χάος».

Οι νέοι άνθρωποι τους γυρίζουν την πλάτη και στρέφονται προς ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους, ενώ οι μεσαίες ηλικίες δείχνουν προτίμηση προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Εάν λοιπόν οι νεώτεροι πήγαιναν στις κάλπες πραγματικά όλοι μας θα... τρίβαμε τα μάτια μας από τα αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως περίπου το 40% των Αχαιών που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 18-34 θέτουν τους εαυτούς τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (αποχή, άκυρο-λευκό κ.α.) εκτός εκλογικού σώματος!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

HairCut