Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Γ. Ζεππάτος: «Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου για την κρουαζιέρα στην Πάτρα»

Γ. Ζεππάτος: «Είμαστε στην αρχή ενός μεγ...

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στο λιμάνι του Κατακόλου

Για τη μεγάλη σημασία των υπηρεσιών κρουαζιέρας και την Πάτρα μίλησε ο Γιώργος Ζεππάτος, πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που υπήρξε επί πολλά χρόνια στις τουριστικές υποδομές και στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, είναι ανάγκη να παραδεχθούμε ότι ως κοινωνία, ως Δυτική Ελλάδα, ως Πάτρα, ως λιμάνι, ως φορείς, ως άτομα, από όποια θέση προσφέρει ο καθένας, μόνο φραστικά ασχοληθήκαμε συστηματικά στην υλοποίηση ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού γύρω από τον θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό, την κρουαζιέρα και νέες μορφές τουρισμού, πρακτικά λίγα πράγματα έγιναν προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 αρχίσαμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας για επέκταση σε νέες αγορές, όπως είναι και οι υπηρεσίες κρουαζιέρας, με στόχο το λιμάνι της Πάτρας να γίνει σημαντικός προορισμός κρουαζιερόπλοιων, κάτι που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Παρά τη μεγάλη μας προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι είμαστε ακόμη στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου. Όμως, είμαστε αισιόδοξοι γιατί διαπιστώνουμε ότι οι φορείς της πόλης και οι εμπλεκόμενοι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη μεγάλη σημασία της κρουαζιέρας για την πόλη και την περιοχή.

Πέρα από τον σοβαρό σχεδιασμό και τον απαραίτητο συντονισμό, θεωρώ ότι μεγαλύτερη σημασία έχει: ο κάθε φορέας και ο κάθε εμπλεκόμενος πολίτης να εργασθεί σκληρά, με συνέπεια, με αίσθημα ευθύνης και υψηλό επαγγελματισμό, δηλαδή απλά ο καθένας να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, χωρίς μεγαλοστομίες, για να εκμεταλλευτούμε την καλή αρχή που ήδη έγινε!».

Ακολούθησε εισήγηση του Δημήτρη Αποστολόπουλου, προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, που παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως: «Το λιμάνι μας είναι το πρώτο μετά του Πειραιά όπου προσδένουν κρουαζιερόπλοια. Eνα μεγάλο τμήμα των πληρωμάτων ψωνίζει από την αγορά του Κατακόλου.

Το 2010 είχαμε 360.000 αφίξεις, ενώ φέτος πολύ περισσότερες, καθώς αναμένεται να φτάσουν τις 821 μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή 870.000 τουρίστες. Και μαζί 150.000-200.000 μέλη πληρωμάτων που κατεβαίνουν στην αγορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 θέσεις για κρουαζιερόπλοια μεγάλα 300 μέτρων και 1 για 200 μέτρων.

Η κρουαζιέρα έχει αυξηθεί παντού. Στη Μεσόγειο έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός, ενώ και η Ελλάδα έχει κρατήσει ένα μεγάλο κομμάτι. Εχουμε φτάσει την Ιταλία σε αφίξεις, δηλαδή 2 εκατ. τουρίστες. Παρ'Α όλα αυτά καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει από την πλευρά της πολιτείας για την κρουαζιέρα.

Η κρουαζιέρα φέρνει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς ο κάθε τουρίστας αφήνει 60-68 ευρώ σε κάθε προορισμό, ενώ οι δικοί μας υπολογισμοί έγιναν με 50 ευρώ ανά τουρίστα. Ο τουρίστας θα χαλάσει 18 ευρώ χωρίς να αγοράσει τίποτα (μετακινήσεις και μουσεία). Σκεφτείτε πόσα χρήματα παίρνει η ευρύτερη περιοχή από κρουαζιέρα. Παρ'Α όλα αυτά κανένα ενδιαφέρον. Τώρα μόνο ο κ. Κατσιφάρας προκηρύσσει μελέτες για αναγκαία λιμενικά έργα.

Υπάρχει ο εναλλακτικός τουρισμός, π.χ. οι κρουαζιέρες των τριών ημερών. Πρέπει να το κυνηγήσει το λιμάνι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά