Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ...μετακομίζει στην Πάτρα

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ...μετακομίζει στην Πάτρα

Τέσσερις ταινίες μεταξύ των οποίων και το «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα

Όπως συνηθίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας θα δώσει την ευκαιρία στους Πατρινούς σινεφίλ να πάρουν μία μικρή γεύση από ταινίες του φετινού προγράμματος του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Λέσχης Ελένη Δάσιου που βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει προβολές ταινιών της φετινής διοργάνωσης, θα παιχθούν στην Πάτρα το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα του πολυχώρου Ιντεάλ στην Αγίου Νικολάου, 4 ταινίες στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα την πρώτη μέρα την Τετάρτη 23/11 θα προβληθεί στις 20.30 η ταινία από την Τουρκία «Συνείδηση» του Ερντέν Κιράλ που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του τουρκικού σινεμά κι ο οποίος ανήκει στη δεύτερη γενιά των Τούρκων δημιουργών η οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον Γιλμάζ Γκιουνέι. Το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ένα σπάνιο αφιέρωμα στην φιλμογραφία του Κιράλ στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν συνολικά 9 ταινίες του σκηνοθέτη.

Η «Συνείδηση» που θα δούμε και στην Πάτρα είναι μία ταινία ιδιαίτερα αισθησιακή για τα δεδομένα του τουρκικού κινηματογράφου, που αφηγείται μια ιστορία πάθους, εμμονής και πόθου μεταξύ τριών ανθρώπων της εργατικής τάξης με ολέθριες συνέπειες. Ο Ερντέν Κιράλ ανήκει στη γενιά μαζί με τους Εμέρ Καβούρ, Σερίφ Γκερέν, Ζεκί Εκτέν, Αλί Εζγκεντύρκ που τις δεκαετίες του ’70 και ’80 συνέβαλαν κινηματογραφικά, στην ανάπτυξη μιας κοινωνικορεαλιστικής παράδοσης, προσεγγίζοντας με κριτικό τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου, όπως η ταξική ανισότητα, η κοινωνική αδικία, η εσωτερική μετανάστευση, η οικονομική υπανάπτυξη και οι φεουδαρχικές πατριαρχικές σχέσεις της αγροτικής Τουρκίας. Στις 23/11 στις 22.30 θα ακολουθήσει στο Ιντεάλ η προβολή της Ρουμάνικης ταινίας παραγωγής 2011 «Το όνειρο του Άνταλμπερτ» σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλ Ακίμ που έχει τιμηθεί το 2008 με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο θεάτρου και κινηματογράφου του Βουκουρεστίου.

Η ταινία αυτή που είναι μία μαύρη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας τη δεκαετία του ΄80, συγκαταλέχθηκε στην ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπως και η Τούρκικη ταινία «Press» σε σκηνοθεσία Σεντάτ Γιλμάζ που θα προβληθεί την Πέμπτη 24/11 στις 22.30 στο Ιντεάλ. Το φιλμ αφορά μία ομάδα νεαρών δημοσιογράφων που πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 με τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και την Τουρκική κυβέρνηση. Τέλος στις 24/11 στις 20.30 θα προβληθεί η ελληνική ταινία «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα, δημιουργού των νοσταλγικών φιλμ «Peppermint» και «Uranya». Το φιλμ με πρωταγωνιστές τους Ρένο Χαραλαμπίδη και Τάσο Αντωνίου περιγράφει τη σουρεαλιστική πλευρά της προσωπικής κρίσης στον καιρό της οικονομικής κρίσης και φαντάζει ιδιαίτερα επίκαιρη.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο κυρίως πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων της Κινηματογραφικής Λέσχης που πραγματοποιούνται στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε έγιναν δύο αλλαγές. Συγκεκριμένα αντί της συναυλίας του Αλβανού μουσικού Dasho Kurti την Τρίτη 15/11 θα γίνει συναυλία Βαλκανικής μουσικής με την Μάρθα Μαυροειδή και τους Γιώργο Βεντουρή και Γιάννη Αγγελόπουλο ενώ στις 28 Νοεμβρίου αντί για το «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου θα προβληθεί η φετινή ελληνοαλβανική παραγωγή «Η Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι ο οποίος θα παρευρεθεί και στην προβολή και θα συνομιλήσει με το κοινό.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture