Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έναρξη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον Ελληνοαμερικανό Πέιν

Έναρξη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον ...

Ο διάσημος σκηνοθέτης που κατάγεται από το Διακοπτό

Με παρόντα έναν καταξιωμένο Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη ο οποίος κατάγεται από το νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα την περιοχή του Διακοπτού, τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρο-Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο) δόθηκε η χθεσινή  πρεμιέρα του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία που επιλέχθηκε για την έναρξη της φετινής διοργάνωσης δεν είναι άλλη από το «The Descendants – Οι Απόγονοι» του Πέιν που θα προβληθεί στις 20.30 στην αίθουσα «Ολύμπιον» χωρίς ωστόσο να είναι παρών και ο λαμπερός σούπερ σταρ και πρωταγωνιστής της ταινίας Τζορτζ Κλούνεϊ ο οποίος είχε παραστεί στην πρεμιέρα της ίδιας ταινίας τόσο στο Φεστιβάλ του Τορόντο στον Καναδά τον περασμένο Σεπτέμβριο όσο και στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όπου εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί μαζί με τη νέα αγαπημένη του Στέισι Κίμπλερ.

Ο 50χρονος Πέιν που έχει γεννηθεί στην Ομάχα της Νεμπράσκα εκτός από την χθεσινή  επίσημη προβολή θα δώσει και συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενώ σκοπεύει να παραμείνει στο Φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας έως και τη Δευτέρα 7 του μήνα. Άγνωστο παραμένει αν ο Αλεξάντερ Πέιν (Παπαδόπουλος) θα έρθει και στα μέρη μας απ’ όπου κατάγεται για να δει τους συγγενείς της οικογένειας του. Η ταινία «Οι Απόγονοι» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία διανομής Odeon στις 12 Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με το σενάριο του φιλμ που έχει λάβει ήδη πολύ καλές κριτικές ενώ ο Κλούνει συζητείται ότι θα προταθεί για το Όσκαρ α’ ερμηνείας, ο Ματ Κινγκ, ένας μεγαλοιδιοκτήτης γης στην εξωτική Χαβάη και αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν και να δει το μέλλον με διαφορετική ματιά, όταν η σύζυγός του τραυματίζεται σοβαρά και πέφτει σε κώμα έπειτα από ένα ατύχημα με σκάφος. Το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης του Ματ με τις κόρες του, ενώ ταυτόχρονα τον φέρνει αντιμέτωπο με μεγάλα διλήμματα. Στην πορεία ωστόσο θα ανακαλύψει και την παρουσία ενός τρίτου ανθρώπου στο γάμο του και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι οδήγησε τα πράγματα σε αυτήν την απιστία της γυναίκας του.

Ο Πέιν που στην απονομή των Όσκαρ του 2005 κέρδισε το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το εξαιρετικό φιλμ του «Sideways – Πλαγίως» με τον Πολ Τζιαμάτι και την Βιρτζίνια Μάντσεν, έχει σπουδάσει ισπανική φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ενώ έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Το 1999 κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην κατηγορία του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, για την ταινία του «Election» με πρωταγωνίστρια τη Ριζ Γουίδερσπουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα «Έθνος», η αποψινή τελετή έναρξης του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβλέπεται να είναι λιτή λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και του όλου κλίματος κοινωνικοπολιτικής αναστάτωσης που επικρατεί. Την έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης ενώ στη συνέχεια οι καλεσμένοι της βραδιάς θα απολαύσουν τη νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Αλεξάντερ Πέιν  η οποία αντλεί τη θεματογραφία της από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Κ.Χ. Χέμινγκς και ισορροπεί ιδανικά όπως λέγεται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία. Να σημειωθεί ακόμα ότι η διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία «Οι Απόγονοι» είναι του επίσης Ελληνοαμερικανού Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Παρόντα στην τελετή έναρξης θα είναι και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος με επικεφαλής τον Αμερικανό Λορένς Καρντίς, επιμελητή κινηματογράφου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ενώ «διπλό ρόλο» θα έχει φέτος ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο οποίος είναι εκτός από μέλος της κριτικής επιτροπής είναι φέτος και το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ καθώς θα γίνει αφιέρωμα στο έργο του με την προβολή του συνόλου των ταινιών του, μικρού και μεγάλου μήκους ενώ θα προβληθεί και η καινούρια του ταινία με τίτλο «Man at sea» που αναφέρεται στο θέμα των μεταναστών, από τα αγαπημένα του θέματα αν θυμηθούμε και την παλαιότερη ταινία του με τίτλο «Από την άκρη της πόλης».

Στο μεταξύ όπως είναι ήδη γνωστό ανάμεσα στις 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας, σκηνοθετών από όλο τον κόσμο που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Αλέξανδρος, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει η κριτική επιτροπή είναι και δύο ελληνικές ταινίες, η 2η μεγάλου μήκους ταινία του Πατρινού σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη με τίτλο «Παράδεισος» και το «J.A.C.E.» - μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ και Ολλανδίας – του σκηνοθέτη του «Black Out» Μενέλαου Καραμαγγιώλη ο οποίος παρουσίασε τη νέα του ταινία πρόσφατα και στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο.

Επίσης θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η πολυβραβευμένη ταινία «Ηλέκτρα» παραγωγής 1962 του αξέχαστου διεθνούς μας σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, στον οποίο αφιερώνεται και το βραβείο κοινού Fischer.

Να αναφέρουμε τέλος ότι ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη που εκτυλίσσεται την περίοδο του Πατρινού καρναβαλιού, θα προβληθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 23.00 στην αίθουσα του «Ολύμπιον» και θα επαναληφθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 17.30 στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη». Το 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture