Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του στο Πολύεδρο

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος παρουσιάζε...

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 στις 8:30 μ.μ. η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και το Πολύεδρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου «Το αίνιγμα μιας γενιάς»

Θα μιλήσουν:

Σταύρος Κουμπιάς, καθηγητής τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, πρώην  πρύτανης Παν. Πατρών, Σταύρος Σολωμός, καλλιτεχνικός διευθυντής Πολυφωνικής Μαρία Παναγοπούλου, προπτυχιακή φοιτ. τμ. Φιλολογίας Παν. Πατρών

Θα ερμηνευτούν έργα του συνθέτη από τα στελέχη της «Πολυφωνικής», Δήμητρα Τσατσού και Μαρίνα Μυλωνά.

Στο δοκίμιο αυτό ο συνθέτης – συγγραφέας καταθέτει με στοχασμό και τόλμη, τις θεωρητικές του απόψεις πάνω σε ζητήματα τέχνης, αισθητικής, ελληνικότητας, πολιτισμού, τα οποία συνυπάρχουν, περιπλέκονται και διασταυρώνονται με εκείνα τα μεγάλα και καυτά θέματα που τυραννούν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας. Εδώ είναι εμφανής η οδύνη αλλά και η οργή του για τα δεινά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Επίσης γίνεται αντιληπτή η αγωνία του για το προχώρημα και το μέλλον αυτού του τόπου.

Το «Αίνιγμα μιας γενιάς – Μεταπλάσεις», αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή κεφάλαια.
1. Το αίνιγμα μιας Γενιάς
2. Σκέψεις για τη Μουσική
3. Ένα ταξίδι και μια επίσκεψη
4. Μεταπλάσεις

Τα κείμενα του Ανδριόπουλου τα συγκροτεί και τα κάνει ελκυστικά ο φροντισμένος και γνήσιος προσωπικός του λόγος.

Το βιβλίο αυτό, με εισαγωγή – προανάκρουσμα του μουσικολόγου, μουσικοκριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη, αποτελεί μία τίμια κατάθεση ενός καλλιτέχνη, που δε διαπραγματεύτηκε ποτέ την ελευθερία της έκφρασής του έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

 

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Λαντζόι, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του, η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούγκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα "Γράμματα στο Μακρυγιάννη», οι «Ξένες πόρτες», τα «Λαϊκά προάστια», οι «Προσανατολισμοί», οι «Αργοναύτες», οι «Ωδές», μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα.

Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η «Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα», η σονάτα «Ελληνικό καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια». Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994 – 1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997 – 1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.

 

Έργα του:

 

(2007)

Αντι-ηχήσεις, Μαΐστρος

(2006)

Αφήγηση των ήχων, Κέδρος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture