Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πατούχας - Τζανάκος:"H εκτελεστική επιτροπή του Δήμου που λειτουργεί και σαν πειθαρχικό συμβούλιο"

Πατούχας - Τζανάκος:"H εκτελεστική ...

Παρέμβαση των δύο δημοτικών συμβούλων

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

( μερικές σκέψεις)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πάτρα 1/6/2013

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, συγκροτούν την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Το όργανο αυτό, διευρυμένο με δύο Δημοτικούς Συμβούλους, προερχόμενους από την Αντιπολίτευση και εκλεγμένους από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετατρέπεται σε Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στις περιπτώσεις, που καλείται να επιληφθεί παραπομπών σε αυτό, πειθαρχικών παραβάσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Θα μεταφέρουμε ορισμένες σκέψεις και εμπειρία από την συμμετοχή μας στο όργανο αυτό. Κυρίως, για την πληροφόρηση των Δημοτικών Συμβούλων και των εργαζομένων.

1.Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η εκπροσώπηση πλειοψηφίας μειοψηφίας στο όργανο αυτό είναι 9 προς 2. Δηλαδή η μειοψηφία εκπροσωπείται με ποσοστό 18%. Πολύ μικρότερο από την εκπροσώπηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο (40%). Πραγματικά δυσκολευόμαστε  να κατανοήσουμε  το πνεύμα του νομοθέτη.

2.Το σημαντικότερο όμως είναι η ποιοτική του σύνθεση. Προσοχή! Όσα θα αναφέρουμε, δεν αφορούν προσωπικά τον Δήμαρχο και τους σημερινούς Αντιδημάρχους. Αφορούν κάθε Δήμαρχο και κάθε Αντιδήμαρχο τώρα και στο μέλλον.

Αποδεικνύεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα αυτού του οργάνου, όταν κατά κύριο λόγο συγκροτείται από την εκτελεστική εξουσία του Δήμου;

Μπορούν να «δικάσουν» αμερόληπτα, αυτοί που διαπίστωσαν την παράβαση του εργαζόμενου, αυτοί που τον παρέπεμψαν στο Πειθαρχικό;

Δεν καταλύεται και με την πλειοψηφία, αλλά κυρίως από την σύνθεση του, η ανεξαρτησία αυτού του οργάνου;

Δεν έχει ανάγκη, ο καθένας που θα παραπεμφθεί, να έχει στοιχειωδώς την αίσθηση ότι θα κριθεί δίκαια και αντικειμενικά;

Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ενασχόλησης αυτού του οργάνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του. Και αυτό για να μην θεωρηθεί επ ουδενί, ότι επιδιώκουμε προσωποποίηση των ευθυνών. Όσα αναφέρουμε, έχουν γενικό χαρακτήρα, ισχύουν σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις, δεν δημιουργούν στους εργαζόμενους κλίμα εμπιστοσύνης. Είναι άλλωστε γνωστή η ανασφάλεια που δημιουργούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για «επίορκους», καθώς και η γενική τάση ικανοποίησης του στόχου των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Θα ήταν σκόπιμο προς επίρρωση όλων των παραπάνω, το παράδειγμα του κ. Αντιδημάρχου, στο τελευταίο πειθαρχικό συμβούλιο, που ενώ ήταν μάρτυρας και κατήγορος, στο τέλος ψήφισε και σαν κριτής! Είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσουμε και άλλες πολλές παρόμοιες εμπειρίες στο μέλλον.

Το συμπέρασμα στο οποίο αβίαστα καταλήγουμε  έχει δύο πλευρές. Η πρώτη είναι η φειδώ στις παραπομπές, (με την εξάντληση όλων των άλλων δυνατοτήτων, της νουθεσίας, των παραινέσεων ή των υφιστάμενων διοικητικών μέτρων), και η δεύτερη είναι η απόφαση με την οποία θα ζητάμε νομοθετική ρύθμιση άμεσου εκδημοκρατισμού της διαδικασίας συγκρότησης των πειθαρχικών οργάνων. Αν θα αποτελούνται από αιρετούς, να συγκροτούνται με αναλογική εκπροσώπηση και οπωσδήποτε χωρίς την συμμετοχή όσων ασκούν διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, είναι να μην μπερδεύει την συνδικαλιστική δράση με την υπηρεσιακή διαγωγή των εργαζομένων. Να διαπραγματεύεται με τα σωματεία χωρίς να επηρεάζεται από την άποψη της για τους εκπροσώπους τους. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μας, αποδεικνύει ότι στον τομέα αυτόν δεν τα καταφέρνει. Είναι πολλές οι περιπτώσεις των απολίτικων και προσωπικών συγκρούσεων, που μόνο καλό δεν έκαναν ούτε στα δημοτικά προβλήματα, ούτε στην Δημοτική Αρχή.

Η δική σας ευθύνη κύριε Πρόεδρε, είναι να εξετάσετε, αν υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες η δυνατότητα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκροτηθεί, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Δηλαδή να ελέγξετε αν δεν  απαγορεύεται. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν , με πρωτοβουλία σας να το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν κάτι τέτοιο κριθεί αδύνατον, σύμφωνα με τα ισχύοντα, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, να εκδώσει απόφαση- αίτημα τροποποίησης του νόμου. Είναι θέμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας!

Με κάθε τιμή

Χρήστος Πατούχας

Νίκος Τζανάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις