Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τριανταδύο χιλιάδες εισιτήρια για το νέο Υπέροχο Γκάτσμπι στην Ελλάδα

Τριανταδύο χιλιάδες εισιτήρια για το νέο...

Καλά ξεκίνησε η ρομαντική ταινία με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο αν και το Σάββατο η Eurovision τής έκοψε λίγο τη φόρα

Καλά τα πήγε στα Ελληνικά ταμεία ο νέος «Υπέροχος Γκάτσμπι 3d» του Αυστραλού Μπαζ Λούρμαν με τον φωτογενή Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο ρόλο του μυστηριώδους πάμπλουτου άνδρα Τζέι Γκάτσμπι στο Λονγκ Άιλαντ της Ν. Υόρκης του 1922.

Η ταινία που διανέμεται στην Ελλάδα από την Village Films, σε 99 αίθουσες σε όλη τη χώρα, έφτασε το τετραήμερο 16-19 Μαίου 2013, το νούμερο των 32.000 εισιτηρίων, ένα νούμερο αρκετά ικανοποιητικό που θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν δεν μεσολαβούσε το Σάββατο το βράδυ ο τελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που όσο να είναι έκοψε τις ώρες 8-12 το βράδυ, την κίνηση στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το φιλμ παίζεται και στην Πάτρα, στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε (σε 2 αίθουσες σε απλό format και σε 1 αίθουσα σε 3d) και σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 1.500-2.000 εισιτήρια τις πρώτες τέσσερις μέρες προβολής της εδώ.

Ο νέος Γκάτσμπι είναι μία εξόχως φροντισμένη και πλούσια παραγωγή με ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα που είναι το καλά ισορροπημένο ως προς τους χαρακτήρες σενάριο με τον Τζέι Γκάτσμπι να είναι πράγματι ο κεντρικός ήρωας.

Το υπογραμμίζουμε διότι στην παλαιότερη αξιόλογη ταινία του ’74 ο Γκάτσμπι (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) επισκιαζόταν σε ένα βαθμό και έμοιαζε να έχει λιγότερη χρονικά παρουσία στην διάρκεια της ταινίας.

Βέβαια θεωρούμε ότι ο 39χρονος Λεονάρντο Ντι Κάπριο που υποκριτικά και εμφανισιακά πλέον φαίνεται να έχει διανύσει…μίλια μακριά από την εποχή του «Τιτανικού» του Τζέιμς Κάμερον που τον είχε κάνει πρώιμα σούπερ σταρ, αν και θαυμάσιος στο ρόλο του, φωτογενής, γοητευτικός, σκοτεινός, ευαίσθητος και νευρώδης είναι απλά ισάξιος του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που είχε κι αυτός την ίδια ηλικία όταν υποδύθηκε τον Γκάτσμπι με λίγο πιο σκούρα καστανά τα υπέροχα ξανθά μαλλιά του, ήταν 38 ετών το 1974.

 

Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου στην ταινία του 1974 που τιμήθηκε με 2 Όσκαρ, κοστουμιών και μουσικής.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου στην τα...

Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου στην ταινία του 1974 που τιμήθηκε με 2 Όσκαρ, κοστουμιών και μουσικής.

Ο Ρέντφορντ παραμένει όπως εύστοχα έγραψε και ο κριτικός Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, η ιδανική ενσάρκωση του Τζέι Γκάτσμπι, του μυθιστορηματικού ήρωα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ και πάνω σε αυτό το μοντέλο έχει προφανώς πατήσει για να κάνει τη δική του προσέγγιση στον ήρωα και ερμηνεία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο που πραγματικά μας άρεσε πολύ.

Εξίσου καλός ο Τομπέι Μαγκουάιρ του "Σπάιντερμαν" στο ρόλο κλειδί του Νικ Καραγουέι όπως και ο Τζόελ Έντγκερτον ως Τομ Μπιουκάναν αλλά και ο Τζέισον Κλαρκ.

Από τις γυναίκες η 28χρονη Κάρει Μάλιγκαν ως Ντέιζι Μπιουκάναν, το αντικείμενου του πόθου του Γκάτσμπι, αν και καλύτερη της Μίας Φάροου της ταινίας του ’74 και με καλύτερη «χημεία» με τον Ντι Κάπριο, εν τούτοις σε κάποια σημεία φαίνεται μάλλον λίγη για το ρόλο. Ίσως να ευθύνεται και η «παιδική» όψη του προσώπου της. Ανώτερη ήταν η 23χρονη Αυστραλή Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Τζόρνταν Μπέικερ και απλά καλή η Ίσλα Φίσερ ως η παράνομη ερωμένη του Μπιουκάναν.

Υπέροχη δουλειά έχει γίνει στο σάουντρακ της ταινίας (θα το καταλάβετε ιδίως στις σκηνές των θεότρελων πάρτι στην έπαυλη του Γκάτσμπι) και στα κοστούμια και σκηνικά της ταινίας που ωστόσο δεν έφτασαν την απαράμιλλη αριστοκρατικότητα και αύρα των κοστουμιών της Θεώνης Βαχλιώτη Όλντριτζ και του Ραλφ Λόρεν της ταινίας του ’74.

 

Καταπληκτικά δοσμένη είναι η σκηνή που ο Γκάτσμπι πρωτοπεριμένει την Ντέιζι χωρίς αυτή να το ξέρει, στο σπίτι του Νικ Καραγουέι, το οποίο έχει στολίσει με εκατοντάδες λευκά άνθη, μία σκηνή που λόγω της αμηχανίας των ηρώων, βγάζει και γέλιο.

Διαφωνήσαμε ωστόσο με την σκηνή του Γκάτσμπι προς το τέλος, σε φέρετρο που απ’ όσο θυμόμαστε η παλιότερη ταινία δεν είχε.

Το φιλμ έχει πάει καλά και στις ΗΠΑ όπου σε 10 μέρες προβολής έχει ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture