Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πασχαλινό τραπέζι: θρεπτικό, υγιεινό αλλά…. με μέτρο

Πασχαλινό τραπέζι: θρεπτικό, υγιεινό αλλ...

Παρ’ όλη τη θρεπτική του αξία το πασχαλινό τραπέζι δεν παύει να κρύβει κινδύνους για την υγεία

Τις ημέρες του Πάσχα, με τη λήξη δηλαδή, της Σαρακοστιανής νηστείας, η παράδοση ορίζει μεγάλη κατανάλωση κρέατος και, γενικότερα, ζωικών προϊόντων.

Η αρχή γίνεται το βράδυ της Ανάστασης με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα τη ‘σκυτάλη παίρνουν’ το κοκορέτσι και το σουβλιστό αρνί ή κατσίκι. Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα πολλά νοικοκυριά προτιμούν αν ετοιμάζουν φρικασέ με την περίσσεια του κρέατος από την προηγούμενη ημέρα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής-Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)

Τα φαγητά του Πάσχα είναι συνάμα νόστιμα αλλά και υψηλής θρεπτικής αξίας για τον οργανισμό. Με κυρίαρχο το αυγό, τόσο το αρνί/κατσίκι όσο και το συκώτι προσφέρουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας η οποία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα μετά την περίοδο της νηστείας. Επίσης, είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το συκώτι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Τα φαγητά που συνδυάζουν και λαχανικά, όπως η μαγειρίτσα και το φρικασέ που περιέχουν αρκετό μαρούλι, άνηθο και χυμό λεμονιού, προσφέρουν επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και νερό.

Παρ’ όλη τη θρεπτική του αξία το πασχαλινό τραπέζι δεν παύει να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Καταρχήν, η απότομη κατανάλωση που συνήθως γίνεται υπερ-κατανάλωση, μεγάλης ποσότητας φαγητού και ιδίως κρέατος και ζωικών λιπαρών μπορεί να επιφέρει προβλήματα στο στομάχι και στη διαδικασία της πέψης, αφού το φαγητό μπορεί να ‘πέσει’ βαρύ. Επίσης, το γεγονός πως τα πασχαλινά φαγητά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και ζωικά λιπαρά μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα και, ειδικά, ανθρώπων με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας που αφορούν την καρδιά.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων:
• Κατανάλωση φαγητού σε λογικά πλαίσια. Το ό, τι είναι γιορτή και η λήξη της νηστείας δε σημαίνει πως πρέπει να καταφύγουμε σε υπερ-κατανάλωση φαγητού και ποτού.
• Μείωση θερμίδων και ζωικών λιπαρών. Προσπαθήστε να μειώσετε τις θερμίδες και την ποσότητα (‘κακών’) λιπαρών του φαγητού σας αφαιρώντας την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι, τα ορατά λίπη (μπόλια) από το κοκορέτσι, χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ελαιολάδου στη μαγειρική και τις σαλάτες, αποφεύγοντας τα τηγανιτά συνοδευτικά και καταναλώνοντας αρκετή σαλάτα , η οποία θα περιέχει ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι και όχι διάφορα dressing.
• Ξεκινήστε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων σταδιακά από το βράδυ της Ανάστασης, τρώγοντας 1 μερίδα μαγειρίτσα, 1-2 κόκκινα αυγά και σαλάτα.
• Προτιμήστε να μην αυγοκόψετε τη μαγειρίτσα εάν και εφόσον θα τη συνδυάσετε με κατανάλωση αυγού
• Περιοριστείτε στην κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασιού μαζί με το γεύμα σας
• Προτιμήστε να μη φάτε γλυκό μετά το φαγητό ή αν νιώθετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, καλύτερα να καταναλώσετε 2-3 πασχαλινά κουλούρια ή τσουρέκι μαζί με το γάλα στο πρωινό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being