Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

H Emma Delta επιβεβαίωσε την προσφορά των 622 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ.

H Emma Delta επιβεβαίωσε την προσφορά τω...

Dεν αποκάλυψε χθες το εάν θα αυξήσει την προσφορά

Το ελληνοτσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta, ο μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δεν αποκάλυψε χθες το εάν θα αυξήσει την προσφορά του για τον ΟΠΑΠ, όπως έχει ζητήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).


Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, η Emma Delta επιβεβαίωσε την προσφορά των 622 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ.

Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 682 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα 60 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο σε μερίσματα στα πλαίσια της συμφωνίας, πρόσθεσε η Emma Delta.

«Υποβάλαμε μια δίκαιη και ανοικτή προσφορά», δήλωσε ο τσέχος επενδυτής Jiri Smejc, που ελέγχει την Emma Delta μαζί με τον έλληνα επιχειρηματία Γιώργο Μελισσανίδη.

Αργά την Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την Emma Delta να βελτιώσει την προσφορά της και της έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να αποφασίσει.

Ανώτατος αξιωματούχος με άμεση γνώση της διαδικασίας δήλωσε στο Reuters ότι η Emma Delta θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ, το ελάχιστο τίμημα για το προς πώληση ποσοστό, όπως το έχει εκτιμήσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Και πάλι όμως το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο της χρηματιστηριακής αξίας του ποσοστού, που διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ πριν την κατάθεση της προσφοράς, βάσει της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΠΑΠ, η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα, αποτιμούν το ποσοστό στα 610 εκατ. ευρώ, ανέφερε τόσο ο ανώτατος αξιωματούχος, όσο και η Emma Delta.

H ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προσέλκυσε περιορισμένο ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες, σε μια ένδειξη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και των αβεβαιοτήτων του ΟΠΑΠ, όσον αφορά το νέο φόρο στα μικτά έσοδα και το μονοπώλιο.

«Ο νομικός και οικονομικός έλεγχο (due diligence) της Emma Delta πριν την προσφορά αναδεικνύει τα διάφορα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα του ΟΠΑΠ, με την κερδοφορία να επιβαρύνεται από μια δυσκίνητη εταιρική δομή και σφιχτές ταμειακές ροές, που αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε το επενδυτικό κεφάλαιο στην ανακοίνωσή του.

«Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά τις μελλοντικές πηγές εσόδων, όπως τα VLTs (βιντεολόττο), τα online παιχνίδια και τα κρατικά λαχεία», σημείωσε, εκφράζοντας την βεβαιότητά της ότι η προσφορά της θα γίνει αποδεκτή.

Οι άλλοι επενδυτές του σχήματος είναι ο έλληνας επιχειρηματίας Χρήστος Κοπελούζος, η ρωσική επενδυτική εταιρεία ICT Group, το επενδυτικό κεφάλαιο KKCG με έδρα την Τσεχία και το σλοβακικό επενδυτικό κεφάλαιο J&T Finance.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά