Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας παρουσιάζει την ταινία "Χαμένος Παράδεισος"

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας παρουσιάζ...

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ταινία που θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας τη Δευτέρα 15.4.2013 στο Ster cinemas σε 3 προβολές (6.00-8.15 και 10.30) είναι η Πορτογαλική  ταινία "Χαμένος Παράδεισος" του Μιγκέλ Γκόμεζ.

Σκηνοθεσία: Miguel Gomes

Σενάριο: Miguel Gomes, Mariana Ricardo

Ηθοποιοί: Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira, Henrique Espírito Santo

Carloto Cotta, Isabel Muñoz Cardoso, Ivo Müller.

Φωτογραφία: Rui Poças

Χώρα: Πορτογαλία, Γερμανία, Βραζιλία, Γαλλία  (Ασπρόμαυρη)

Διάρκεια: 118΄

Πρώτη Προβολή:   Ώρα   6.00 μ.μ.

Δεύτερη Προβολή: Ώρα   8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή:      Ώρα 10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:

- Βραβείο Alfred Bauer στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου 2012

- Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012

- Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Las Palmas

- Δεύτερο Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Las Palmas

- Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary

- Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης

- Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Στοκχόλμης.

Μια οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Πράσινο Ακρωτήριο και η γείτονισσά τους, μια γυναίκα αφοσιωμένη στο κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισαβώνα. Όταν η ηλικιωμένη πεθάνει, οι άλλες δύο θ’ ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο απ’ το παρελθόν της: μια ιστορία έρωτα κι εγκλήματος, με φόντο μια Αφρική που μοιάζει βγαλμένη από ταινία δράσης.

“Η Αουρόρα και η Πιλάρ ζουν στην Λισαβόνα, σε διπλανά διαμερίσματα - η Αουρόρα μαζί με την μαύρη της υπηρέτρια - και είναι φίλες. Μεγάλης πια ηλικίας η Αουρόρα, με μια κόρη που ζει μακριά της, στον Καναδά, και που όταν έρχεται δεν διαθέτει πολύ χρόνο για τη μητέρα της, με τη μοναξιά να την κυκλώνει, σπαταλάει την περιουσία της στο καζίνο. Όταν πέσει στο κρεβάτι, άσχημα άρρωστη, στο παραλήρημά της θα αναφέρει κάποιον «κύριο Βεντούρα». Η ψυχοπονιάρα Πιλάρ θα τον αναζητήσει. Ο κομψός γέροντας όμως δεν θα προλάβει παρά να παραστεί στην κηδεία της Αουρόρα. Μετά την κηδεία θα τους αφηγηθεί την ιστορία τους. Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, που είναι χωρισμένη σε δυο κεφάλαια - «Ο χαμένος παράδεισος» και «Ο παράδεισος» -, οι λίγοι διάλογοι είναι «βουβοί». Τους καλύπτει η αφήγηση του κυρίου Βεντούρα - μόνον ήχοι ακούγονται. Στην Αφρική, όπου ζούσε με τον άντρα της, ήταν που ο Βεντούρα συνάντησε την Αουρόρα. Ο έρωτάς τους εξελίχθηκε σε πάθος. Η Αουρόρα θα μείνει έγκυος, ο σύζυγος που δεν γνωρίζει την αλήθεια θα πιστέψει πως το παιδί είναι δικό του αλλά, όταν εκείνη, σε μια απόδραση με τον εραστή της, γεννήσει σε μια καλύβα, όλα θα αποκαλυφθούν. Ο άντρας της, όμως, θα τη σύρει κοντά του, βεβαρημένη μάλιστα με το φόνο ενός φίλου του Βεντούρα, φόνο που τον καλύπτουν. Ο ξεσηκωμός των μαύρων επίκειται. Η Αουρόρα θα γυρίσει με την οικογένειά της στην Λισαβώνα. Αλλά δεν θα έχει ξεχάσει. Eνα πραγματικά καλλιτεχνικό δημιούργημα με προσωπικό ύφος.”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

MIGUEL GOMES

Γεννήθηκε στη Λισαβώνα το 1972. Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λισαβώνας και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου για τον πορτογαλικό Τύπο μεταξύ 1996 - 2000. Σκηνοθέτησε αρκετές μικρού μήκους ταινίες που προβλήθηκαν και διακρίθηκαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ σ' όλο τον κόσμο. Το 2004 γύρισε το "The Face you Deserve", την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Το 2008, το "Our Beloved Month of August" Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών, στο τμήμα "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών" και στην πορεία ταξίδεψε σε περισσότερα από σαράντα φεστιβάλ, όπου συνέλεξε δεκάδες βραβεία. Φεστιβάλ όπως η Βιεννάλε (Αυστρία 2008) και το BAFICI (Αργεντινή, 2009) και το Κέντρο Τεχνών και Εικόνων της Κορούνια (Ισπανία 2009), παρουσίασαν αναδρομικά αφιερώματα στο έργο του. Το "Χαμένος παράδεισος" είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Meanwhile 1999, A Cristmas Inventory 2000, 31 Means Troubles 2002, Kalkitos 2002, The Face You Deserve 2004, Canticle of All Creatures 2006, Our Beloved Month of August 2008, Tabu 2012.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture