Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη θα ανεβάσει ο Θοδωρής Αμπαζής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το ερχόμενο καλοκαίρι

Τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη θα ...

Δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί ποιοι ηθοποιοί θα παίξουν τους βασικούς ρόλους

Τη συγκλονιστική και ιδιαίτερα δημοφιλή αρχαία Ελληνική τραγωδία του Ευριπίδη, «Τρωάδες» που πρωτοδιδάχτηκε το 415 π. Χ., προτίθεται να ανεβάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής το προσεχές καλοκαίρι.

Όπως μάλιστα σημειώνει το σάιτ tospirto.net, αυτή είναι πιθανότατα και η πρώτη φορά που ο Θοδωρής Αμπαζής θα καταπιαστεί ως σκηνοθέτης με την αρχαία ελληνική τραγωδία και το κάνει με ένα από τα πλέον γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του είδους, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η 1η ουσιαστικά σκηνοθεσία του 45χρονου Θοδωρή Αμπαζή απ’ όταν ανέλαβε τα ηνία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τον περασμένο Ιούνιο (βέβαια αυτό το διάστημα συνσκηνοθέτησε με την Ελένη Μποζά την παράσταση «Ανακαλύπτοντας τον Χάουαρντ Μπάρκερ» στη νέα σκηνή του Μπάρρυ).

Επίσης οι «Τρωάδες» θα είναι η φετινή μεγάλη καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μετά από αρκετό καιρό και αναμένεται να παιχθεί και σε αρκετά μέρη εκτός Πατρών καθώς θα είναι και συμπαραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Γιώργο Λούκο.

Την ίδια ώρα όπως έχει γίνει γνωστό η παράσταση «Πλούτος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις μετά το ανέβασμα της στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και στο θέατρο «Εμπορικόν» στην Αθήνα, επίκειται να ανοίξει το ερχόμενο καλοκαίρι το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Κύπρο.

Όπως σημειώνει το tospirto.net, ένα από τα πιο πρόσφατα ανεβάσματα του έργου «Τρωάδες» ήταν εκείνο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (το χειμώνα 2010) για κλειστό χώρο, στο θέατρο του Νέου Κόσμου με Εκάβη τη Λυδία Κονιόρδου.

Αξεπέραστη μέχρι σήμερα παραμένει η σκηνική προσέγγιση του Καρόλου Κουν πάνω στις «Τρωάδες», τον Αύγουστο του 1979 στην Επίδαυρο.

Ακόμα ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η παράσταση «Τρωάδες» που είχε σκηνοθετήσει πριν 19 περίπου χρόνια η Ευανθία Στιβανάκη για το θέατρο «Αγορά» στην Πάτρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ενδεχομένως ηθοποιοί θα παίξουν τους βασικούς ρόλους όπως της Εκάβης, της Κασσάνδρας, της Ανδρομάχης, κ.α.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, μετά την άλωση της Τροίας, οι Έλληνες έβαλαν σε κλήρο τις Τρωαδίτισσες για να τις µοιραστούν και να τις πάρουν μαζί τους στην Ελλάδα . Αυτές είναι µαζεµένες θρηνώντας, µπροστά στις σκηνές τους και περιµένουν να µάθουν που θα κληρωθεί η καθεμία και ποια θα είναι η μοίρα τους.

Στους διαλόγους τους φαίνεται σε όλο της το µεγαλείο η αγριότητα των Ελλήνων κατακτητών του Ιλίου. Βλέποντας αυτές τις πράξεις ο θεός Ποσειδώνας και η θεά Αθηνά αποφασίζουν να τους φέρουν συμφορές για να τους τιμωρήσουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture