Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η έκθεση ζωγραφικής της Πατρινής Αθηνάς Σουγλέρη με τίτλο "Συσχετίσεις" θα ξεκινήσει στις 17/4

Η έκθεση ζωγραφικής της Πατρινής Αθηνάς ...

Θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού "Περί Τεχνών" στην οδό Κανακάρη

Το Κέντρο Πολιτισμού «Περί Τεχνών» στην οδό Κανακάρη και Αράτου στην Πάτρα θα φιλοξενήσει από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 την έκθεση ζωγραφικής της Πατρινής Εικαστικής δημιουργού Αθηνά Σουγλέρη, η οποία είναι Πολιτικός μηχανικός και Περιβαλλοντολόγος.

Η έκθεση θα έχει τον τίτλο «Συσχετίσεις» και θα αποτελείται από 3 θεματικές και διαφορετικά χρονικές ενότητες. Η 1η ενότητα (1997) αποτελείται από έργα  που αφορούν το «Περιβάλλον θαλάσσιου βυθού», κυρίως λάδια  σε μουσαμά . Η 2η ενότητα (2007) περιλαμβάνει έργα με θεματική την «Προστασία του περιβάλλοντος» ακρυλικές σκόνες, μικτές τεχνικές, οικολογικά μελάνια με οινόπνευμα και η 3η ενότητα (2012) με τίτλο «Παράλληλοι κόσμοι» περιλαμβάνει νέες μινιατούρες σε χαρτί με πένες διαφόρων χρωμάτων, μολύβια, μαρκαδόρους λεπτούς και χονδρούς.

Η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά έχει γράψει για την εικαστική δουλειά της Αθηνά Σουγλέρη τα εξής,

«η Αθηνά Σουγλέρη είναι μια νέα εικαστική δημιουργός, που εκφράζει μέσα από τα έργα ζωγραφικής της, πολλά από τα ενδιαφέροντά της, τα οποία κατά βάση αφορούν το περιβάλλον και την αφύπνιση της κοινωνικής συνειδητότητας.

Έχει αναφερθεί  στα έργα της δημιουργού, τονίζοντας "το αμείωτο και συνεχώς μάλιστα αυξανόμενο ενδιαφέρον της για την αειφόρο ανάπτυξη και για τις αλυσιδωτές σχέσεις που αφορούν όλες τις μορφές ζωής, τόσο τις περιβαλλοντικά επιφανειακές, όσο κι εκείνες τις αθέατες που ενεδρεύουν στον υπόγειο ορίζοντα, αλλά και στον ενάλιο κόσμο" έχει επισημάνει επίσης την ευαισθησία της ζωγράφου σχετικά με την διαλεκτική των χρωμάτων και την αμεσότητα της εξπρεσιονιστικά χειρονομιακής γραφής που χρησιμοποιεί η Αθηνά Σουγλέρη, ιδιαίτερα στις πιο αφαιρετικές της συνθέσεις, εκεί όπου αποτυπώνονται τα συναισθήματα και η δραστήρια φαντασία της».

Επίσης η κυρία Σχινά υπογραμμίζει ότι η «Αθηνά Σουγλέρη, ως action-artist, με καθημερινές ενασχολήσεις, πράξεις και έργα που αφορούν το οικοσύστημα και τις ανακυκλώσεις του, εστιάζει στην σύγχρονη αντίληψη του πολιτισμένου κι ενεργού πολίτη, που οφείλει να παροτρύνεται από τις συγκυρίες, προκειμένου όχι μόνο να συμμετάσχει σε αλληλέγγυες δράσεις για την διάσωση και την αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος, αλλά (όπως η εποχή μας θεωρεί αναγκαίο), οφείλει ο ίδιος να παρεμβαίνει πλέον ως καταλύτης αντίστασης.

Αντίστασης απέναντι στην αδιαφορία και στην καταναλωτική αλαζονεία, η οποία όπως γνωρίζουμε έχει επιφέρει τόσο δεινά στην φύση. Μια φύση, που δεν είναι άλλη από τον ίδιο μας τον εαυτό».

Πέρα από την συσχέτιση των 3 θεματικών ενοτήτων με κοινό άξονα  το φυσικό περιβάλλον, η ίδια η Αθηνά Σουγλέρη αποδίδει εννοιολογικά τον τίτλο της έκθεσης «Συσχετίσεις» στον ίδιο τον άνθρωπο που «ως είδος πρέπει πλέον να αναζητήσει να βρει τις συσχετίσεις που υπάρχουν γύρω του ώστε να ξεφύγει από την μονοδιάστατη πορεία του. Ως συσχετίσεις τεχνικά, ορίζονται οι δυνάμεις συνάφειας και αλληλεπίδρασης μεταξύ 2 ή περισσότερων μεταβλητών.

Σύμφωνα με την ίδια τη δημιουργό, η περιβαλλοντική σπουδή απαιτεί πολυδιάστατη γνώση και συνδυασμό των επιστημών, έτσι μια ορθή πορεία απαιτεί την συσχέτιση  π.χ τεχνολογίας, οικονομίας, περιβάλλοντος, υγείας, επιστήμης, τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηνά Σουγλέρη είχε παρουσιάσει τον περασμένο Δεκέμβριο την έκθεση με ζωγραφικά έργα, με τίτλο ‘'Παράλληλοι Κόσμοι ‘' στον εκθεσιακό χώρο της επιχείρησης Coco-Mat, στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια της νέας της δουλειάς έχουν οριστεί για τις 17/4 στις 19.30.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture