Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κύπρος: Το ΔΝΤ απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

Κύπρος: Το ΔΝΤ απειλεί να τινάξει στον α...

Έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα σωθούν οι τράπεζες

Νέα εμπλοκή παρατηρείται αυτή τη στιγμή απο κυπριακής πλευράς μάλιστα και αφορά που θα καταλήξουν τα 9 δις χρωστούμενα στο ELA. Η εμπλοκή αν και πολύ σοβαρή αναμένεται να μην είναι λόγος ναυαγιού, αλλά και αυτό μαζί με αλλες μικρότερες εκκρεμότητες θα λυθούν την Κυριακή.

Το ΔΝΤ αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες για ενστάσεις του στη συμφωνία, σε ό,τι αφορά την λύση που αποφασίστηκε για την Τράπεζα Κύπρου. Αν και σύμφωνα με πηγές εκτός «ταμείου» θα μπορούσαν οι ενστάσεις αυτές να αρθούν, καθώς οι υπόλοιποι δύο εταίροι της τρόικας ικανοποιούνται από τη λύση που εισηγήθηκε η Λευκωσία, φαίνεται ότι πριν δοθεί το πράσινο φως από την Κριστίν Λαγκάρντ αύριο, θα πρέπει να δοθούν «και κάποιες άλλες εξηγήσεις», σε θέματα που δεν διευκρίνισαν.

Ατομο που είναι σε θέση να γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τη σημερινή μας είπε πως είναι τόσα πολλά τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι για συζήτηση, ώστε είναι δύσκολο να πει κάποιος αν είμαστε κοντά ή όχι, καθώς η κάθε επιλογή συνδέεται με διαφορετικά ισοβαρή μέτρα.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του «ταμείου», από ανώτατο αξιωματούχο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν είχαν ξεκάθαρη άποψη για τον αν μπορούσε να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου, λόγω του μεγάλου «αρνητικού κεφαλαίου», ενώ θεωρούσαν την Λαϊκή τελειωμένη υπόθεση.

Εξήγησαν μάλιστα πως αν και θα μπορούσαν να βρεθούν αγοραστές ή δανειστές, δεν θα μπορούν να τους διαβεβαιώσουν πως δεν θα γίνει στο μέλλον και κούρεμα κυπριακών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Στο διοικητικό συμβούλιο αναπτύχθηκαν επίσης οι σχεδιασμοί της τρόικας, που έθεταν χρονοδιάγραμμα για μείωση του τραπεζικού τομέα με στόχο μέχρι το 2015 να πέσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για δε τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, να πουλήσουν άμεσα τις εργασίες τους στην Ελλάδα – κάτι που ήδη έγινε και μέσα σε τρία χρόνια να φύγουν και από τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού.

Αν οι εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε έχουν τροποποιήσει τους σχεδιασμούς, απομένει να αποδειχθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά