Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ζωντανή αναμετάδοση του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών

Ζωντανή αναμετάδοση του φετινού Φεστιβάλ...

Σήμερα στις 20.30 θα προβληθεί το βραβευμένο στη Βενετία φιλμ "Το Γλυκό Καράβι"

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταφέρεται και φέτος, για 3η συνεχή χρονιά, μέσω ζωντανής ψηφιακής αναμετάδοσης (live streaming) και στην Πάτρα με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση του.

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας «ταξιδεύει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας (Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο) καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University).

Θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, όλη την τρέχουσα εβδομάδα έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

H μετάδοση φιλοξενείται στις 20.30 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες την Καθαρή Δευτέρα με το φιλμ «Ο εξ αίματος αδελφός - Blood Brother» του Στιβ Χούβερ.

Για σήμερα Τρίτη 19/3/2013 ακολουθεί η προβολή της ταινίας «Το γλυκό καράβι- Human Cargo» του Ντανιέλε Βικάρι, παραγωγής 2012.

Στις 8 Αυγούστου του 1991, το «Βλόρα», ένα αλβανικό πλοίο που μεταφέρει 20.000 ανθρώπους φτάνει στο λιμάνι του Μπάρι. Tο καράβι δυσκολεύεται να δέσει. Μερικοί ρίχνονται στη θάλασσα και κολυμπούν ώς την ακτή, ενώ πολλοί φωνάζουν εν χορώ «Ιτάλια, Ιτάλια», κάνοντας το σήμα της νίκης. Στις 7 Αυγούστου 1991, το πλοίο, που μετέφερε 10.000 τόνους ζάχαρης απ’ την Κούβα, είχε αράξει στο λιμάνι του Δυρραχίου. Καθώς ξεφόρτωνε, ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων όρμησε στο καράβι κι ανάγκασε τον καπετάνιο να βάλει πλώρη για Ιταλία.

Το επόμενο πρωί, το «Βλόρα» το περιμένει μια πόλη έκπληκτη, καθώς κι ένα άδειο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου θα κρατηθούν οι Αλβανοί μέχρι να απελαθούν στη χώρα τους. Εικοσιένα χρόνια έχουν περάσει από κείνη τη μέρα. Οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σ’ εκείνο το πλοίο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αλβανία, αλλά ο κόσμος εξακολούθησε να διασχίζει το στενό και πολλοί ξαναπροσπάθησαν.

Σήμερα, 4,5 εκατομμύρια ξένοι ζουν στην Ιταλία. Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Για την Τετάρτη 20/3 έχει προγραμματιστεί το «Τσαρ... Το νησί φάντασμα / Char... the No-Man's Island» του Σόουραβ Σάρανγκι - Sourav Sarangi από την Ινδία.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Ρούμπελ, ένα 14χρονο αγόρι που κάνει λαθρεμπόριο ρυζιού από την Ινδία στο Μπαγκλαντές. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να διασχίσει τον ποταμό Γάγγη, το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Ο ίδιος ποταμός διάβρωσε το σπίτι του στην ενδοχώρα της Ινδίας όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Χρόνια αργότερα, ένα εύθραυστο νησί με το όνομα Τσαρ σχηματίστηκε μέσα στο μεγάλο ποτάμι. Μαζί με την οικογένειά του κι ένα τσούρμο αστέγων, ο Ρούμπελ αποφάσισε να βρει κατάλυμα σ’ αυτήν την έρημη έκταση που ελέγχεται από την συνοριακή αστυνομία και τον δύο χωρών.

Ο Ρούμπελ ονειρεύεται να βρεθεί στο παλιό του σχολείο στην Ινδία, αλλά η πραγματικότητα τον αναγκάζει να κάνει λαθρεμπόριο. Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι, στον ουρανό μαζεύονται τα σκοτεινά σύννεφα των μουσώνων.

Την Πέμπτη 21/3, θα παιχθούν τα «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά και «Food for Love» της Μαριάννας Οικονόμου και την Παρασκευή 22/3 η ταινία «Αποστολή στην άκρη του κόσμου / The Expedition to the End of the World» του Ντάνιελ Ντένσικ / Daniel Dencik.

Πληροφορίες στη γραμματεία του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου:

2610-993.999 και στο [email protected].

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture