Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Χρήστος Καλπουζάνης στο thebest.gr: «Όποιος με φωνάξει Καραγκιόζη είναι τιμή μου»

Χρήστος Καλπουζάνης στο thebest.gr: «Όπο...

Ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης μιλά στο thebest.gr για τον κόσμο των σκιών και τη σχολή που δημιούργησε για τα παιδιά που αγαπούν τον ξυπόλητο ήρωα

Αγάπησε τον Καραγκιόζη στα 2 μόλις χρόνια του. Η Μικρασιάτισσα γιαγιά του έβαλε το μικρόβιο κι όλα πήραν τον δρόμο τους. Έδωσε την πρώτη του παράσταση στα 12. Ακόμα θυμάται την πρώτη φορά που βρέθηκε πίσω από το λευκό σεντόνι.

Σήμερα στα 27 μόλις χρόνια του έχει ,όχι μόνο δικό του θίασο, αλλά και τη δική του «παράγκα», την οποία μοιράζεται με μικρούς φίλους του Θεάτρου Σκιών, που επιθυμούν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο του. Ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Καλπουζάνης νιώθει τυχερός που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και μας καλεί να δούμε τα πράγματα πίσω από τον μπερντέ.

 

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη σκιά τους

«Ο βασικός στόχος αυτού του χώρου, που λειτουργεί στην οδό Τριών Ναυάρχων, είναι τα παιδιά να μάθουν τη λαϊκή παράδοση και να εξοικειωθούν με τη σκιά τους. Η σκιά δημιουργείται όταν γεννιόμαστε και "σβήνει" όταν πεθαίνουμε. Αλλά αυτό που μας κρατά «ζωντανούς» όταν πεθαίνουμε είναι η σκιά μας.

Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και γι’αυτό δημιουργούμε πάνω στο κάθε παιδί. Γιατί ο Καραγκιόζης εξάλλου έχει διαφορετικές προσωπικότητες και το Θέατρο Σκιών γενικότερα.

Ο χώρος λειτουργεί από τον Σύλλογο Σκιά και Τέχνες. Είναι χώρος δημιουργίας. Είναι η παράγκα μας. Και σε αυτή δεν είναι μόνο ο Καραγκιόζης, αλλά και οι μορφές τέχνης που τον περιβάλλουν, όπως η μουσική,  η ζωγραφική. Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του Θεάτρου Σκιών, καθώς και το γεγονός ότι ο Έλληνας Καραγκιόζης γεννήθηκε στην Πάτρα.

Η πρώτη Ελληνική παράσταση θεάτρου σκιών έγινε στην Πάτρα, στο ηλιακό ρολόι, από τον Μίμμαρο. Σκοπός είναι τα παιδιά να πάρουν το μήνυμα ότι χρειάζεται να στέκονται στα πόδια τους και να μην τα περιμένουν όλα από τη μαμά και τον μπαμπά».

 

Ποιες προσωπικότητες έχει ο Καραγκιόζης και η ταύτιση του με βρισιά

«Τον Καραγκιόζη τον έχουμε σαν βρισιά. Εμένα όμως όποιος με φωνάξει Καραγκιόζη είναι τιμή μου. Γιατί εκτός του ότι είναι το επάγγελμα μου, ο Καραγκιόζης είναι  πάντα με το γέλιο, προσέχει τον φίλο του και πάντα κοροϊδεύει την εξουσία και την ψεύτικη μεγαλοπρέπεια, την οποία είχαμε κι εμείς τόσα χρόνια. Ο Καραγκιόζης είναι καθαρός και αντέχει τόσα χρόνια.

Όλα τα χαρακτηριστικά του δεν είναι τυχαία.  Η καμπούρα, το μακρύ χέρι, το γεγονός ότι είναι ξυπόλητος είναι στοιχεία που έχουν τη δική τους σημασία.

Το μακρύ χέρι παραδείγματος χάριν, είναι για τις σφαλιάρες που δίνει και σηματοδοτεί την επίθεση σε κάποια πράγματα που μας ενοχλούν. Ξυπόλητος είναι γιατί είναι φτωχός, με την καλή έννοια, καθώς ζει καλά, με το γέλιο του.

Επίσης το πανί έχει το δικό του νόημα. Είναι η κοινωνία μας. Η παράγκα και το Σαράι συμβολίζουν τους φτωχούς και τους πλούσιους και την εξουσία επίσης. Ο αστυνομικός είναι ο Βεληγκέκας».

 

 

Αντιστοίχηση προσώπων θεάτρου σκιών με πολιτικούς του σήμερα

«Δεν μπορώ να τους αντιστοιχίσω γιατί αυτοί έχουν ξεφύγει. Ο Καραγκιόζης δηλαδή δεν έκλεψε υποβρύχια, παράδειγμα..Ο Νιόνιος επίσης, που είναι μια ρομαντική φιγούρα δεν έχει κάποιον αντίστοιχο. Δεν βλέπω κάποιον ρομαντικό. Αυτοί είναι στυγνοί εγκληματίες. Όλοι αυτοί που τους ψηφίζαμε τόσα χρόνια».

«Η Πάτρα έχει τη δική της ιστορία στο θέατρο σκιών  αλλά το μουσείο το ακούω από τότε που γεννήθηκα»

«Η Πάτρα έχει σοβαρή ιστορία στο θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης εδώ γεννήθηκε κι εδώ μεγάλωσε. Το μουσείο για τον Καραγκιόζη το ακούω από τότε που γεννήθηκα. Ο Δήμος Πατρέων διαχρονικά δεν έχει δείξει τη σοβαρότητα που πρέπει απέναντι στο Θέατρο Σκιών».

 

Πώς ξεκίνησε  στο Θέατρο Σκιών

«Με το Θέατρο Σκιών ασχολήθηκα λόγω της γιαγιάς μου, που ήταν Μικρασιάτισσα. Όταν ήμουν 2 περίπου ετών μου ζωγράφιζε φιγούρες και έβαλε το μικρόβιο μέσα μου. Από τότε ξεκίνησε το ταξίδι μου. Στη συνέχεια γνώρισα τον Ορέστη που πήρα τις πρώτες φιγούρες και στη συνέχεια τον Γιάνναρο και σιγά – σιγά έφτιαξα τον δικό μου θίασο.

Oι  πρώτες μου εικόνες από το Θέατρο Σκιών προέρχονται από τον Γιάνναρο και τον Βακάλογλου. Έπαθα πλάκα Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που μπήκα πίσω από τον μπερντέ κι έβλεπα μεγάλους Καραγκιοζοπαίχτες, στο πλαίσιο φεστιβάλ Καραγκιόζη στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας».

 

Τα μαθήματα από τα παιδιά

«Όπως λέει μια παροιμία από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Το παιδί είναι ο μεγαλύτερος κριτής που υπάρχει. Βασικά το θέατρο Σκιών είναι οικογενειακό θέαμα και ο κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται ξανά στον Καραγκιόζη. Σε όλες τις παραστάσεις μου γίνεται χαμός.  Τα παιδιά αντιδρούν απίστευτα. Μπορώ να σου πω ότι αντιδρούν με τον καλύτερο τρόπο και παίρνω πολλά μαθήματα απ’αυτά. Πετάνε ατάκες τις οποίες εγώ δεν έχω σκεφτεί καν και δεν τις περίμενα.

Ωστόσο, το θέατρο Σκιών είναι οικογενειακό θέαμα και ο κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται ξανά στον Καραγκιόζη».

 

 

Ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Θεάτρου Σκιών

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για τον Καραγκιόζη και τον Χρήστο Καλπουζάνη, σε σκηνοθεσία Περικλή Παπανδρεόπουλου και με τίτλο «Η ζωή μας μια φιγούρα».

Η ιστορία της Πάτρας σε σχέση με τον Καραγκιόζη, η παράδοση του Θεάτρου Σκιών περνάνε μέσα από το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα  προβληθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Στο πλευρό του γονείς και φίλοι

Ο Κωνσταντίνος και η Χρυσούλα οι γονείς του τον έχουν στηρίξει απόλυτα αλλά δεν είναι οι μοναδικοί. Είναι φίλοι συνεργάτες και η Ελένη του. Μαζί έφτιαξαν με πολύ μεράκι τον χώρο. Η ιδέα ήρθε τον Αύγουστο και αμέσως ρίχτηκαν στη δουλειά, Το παλιό νεοκλασικό έγινε αγνώριστο , χωρίς να βάλει το χεράκι του ούτε ένας μάστορας. Ο ίδιος μαζί με φίλους και δικούς του ανθρώπους έβαλαν το χεράκι τους.

 

Πανελλήνια διάκριση

Ο Χρήστος Καλπουζάνης έχει αποσπάσει το  Πανελλήνιο βραβείο καλύτερης παράστασης Θεάτρου Σκιών του 2008 και βραβείο καλλιτεχνικής φιγούρας. Την πρώτη του παράσταση την έδωσε σε ηλικία 12 ετών, στην Πάτρα στο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών το 1998. Έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες παραστάσεις και συνεχίζει ακάθεκτος με αισιοδοξία και κριτική ματιά...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture