Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας που διοργάνωσε ο Φάρος Ποντίων Πατρών

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας που διοργ...

Στο συνεδριακό κέντρο της Αγοράς Αργύρη

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Φάρου Ποντίων Πατρών, και στην ημερίδα που διοργάνωσε, στο συνεδριακό κέντρο της Αγοράς Αργύρη, την Κυριακή 3 Μαρτίου, με θέμα: «Όψεις της σύγχρονης Ποντιοσύνης  από την Τραπεζούντα της ιστορίας στο παρόν της λαογραφίας και παράδοσης».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διατήρηση  της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στην εκδήλωση μίλησαν o Χρήστος Ακριτίδης, μουσικός, με θέμα «Η σημασία της σωστής απόδοσης της ποντιακής διαλέκτου στο τραγούδι» και ο Γιώργος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος της ΕΤ3 και Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με θέμα «Η προοπτική επαναπροσέγγισης με το χώρο του ιστορικού Πόντου σήμερα, σε ένα νεώτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον».

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Ακριτίδης αναφέρθηκε στη λαογραφική σημασία του Ποντιακού τραγουδιού και της γλώσσας του, καθώς και σε ένα πρωτοποριακό σύστημα ταξινόμησης, αξιολόγησης και ανάλυσής του, προϊόν δεκαετούς κόπου και μόχθου αξιόλογων ανθρώπων που το διακονούν καθημερινά.

Ο δεύτερος εισηγητής, Γιώργος Γεωργιάδης, μετά από μια 15λεπτη προβολή ενός αφιερώματος στον σύγχρονο Πόντο (παραγωγής ΕΤ3), φόρτισε συγκινησιακά την ατμόσφαιρα, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο σύγχρονο Εύξεινο Πόντο και στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται διεθνώς πια για την τρισχιλιόχρονη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και την παρουσία του στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Την Ημερίδα συντόνισε ο ποιητής  Διονύσης Καρατζάς, ο οποίος, επιπλέον, με το χαρακτηριστικά ποιητικό ύφος του λόγου του, κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τον Ποντιακό Ελληνισμό και ανέπτυξε την ιδιαίτερη σχέση του με Πόντιους.

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών, ένας Σύλλογος που αποτελεί περήφανο καμάρι της Ποντιακής οικογένειας, με σεβασμό πάντοτε απέναντι στην Πατραϊκή κοινωνία, δεσμεύεται για τη συνέχιση τέτοιων προσπαθειών, που στόχο έχουν όχι μόνο την ψυχαγωγία των μελών και των φίλων του,  αλλά και την προβολή και προώθηση των πάγιων αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η Δημοτική Σύμβουλος Ήρα Κουρή, ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Δημήτρης Δημητρόπουλος, η εξαιρετική τραγουδίστρια Δώρα Πετρίδη και πλήθος κόσμου, ποντιακής καταγωγής και όχι μόνο.

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης, τους εισηγητές Χρήστο Ακριτίδη και Γιώργο Γεωργιάδη και τον ποιητή Διονύση Καρατζά για το συντονισμό της Ημερίδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture