Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Μπάσκετ: Το φαινόμενο Γιώργος Κολοκυθάς!

Μπάσκετ: Το φαινόμενο Γιώργος Κολοκυθάς!

Γράφει ο Βασίλης Σκουντής

Εξ ορισμού η ανασκόπηση κάθε αγωνιστικής της Basket League ΟΠΑΠ έχει την έννοια και τη σημασία της ανάδειξης των πρωταγωνιστών της, αλλά για τη 19η ο Βασίλης Σκουντής κάνει μια εξαίρεση στον κανόνα…

Δυστυχώς αυτή η εξαίρεση είναι θλιβερή και πένθιμη: σε πρόσωπο της 19ης αγωνιστικής, ερήμην του και χωρίς ποτέ να το επιθυμούσε, αναδείχθηκε ο Γιώργος Κολοκυθάς, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου και κάλυψε κάθε άλλη μπασκετική δραστηριότητα. Η σιγή ενός λεπτού στην έναρξη των αγώνων της Basket League ΟΠΑΠ, την οποία αποφάσισε ο ΕΣΑΚΕ και οι μαύρες εμφανίσεις τις οποίες φόρεσαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο ματςμε τον ΚΑΟΔ δεν ήταν παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του –κατά πολλούς-κορυφαίου παίκτη που γέννησε αυτή η χώρα…

Ο «Μύτος» πήγε να συναντήσει τους παλιούς συντρόφους του, παίκτες και προπονητές, οι οποίοι έφυγαν νωρίτερα από τη ζωή. Από αυτή την «επουράνια ομάδα» έλειπε σίγουρα ένας σέντερ περιωπής και βρέθηκε στο πρόσωπο του καλύτερου! Ενός κατά συνθήκην σέντερ που μπορεί να είχε ύψος μόλις 1.93μ., αλλά χάρη στο σπάνιο ταλέντο, στην ευστροφία και στα αθλητικά προσόντα -κυρίως στο καταπληκτικό επιτόπιο άλμα του-όχι μόνο τα έβγαζε πέρα με τους γίγαντες της εποχής, αλλά τους κατατρόπωνε κιόλας…

Ένας άρχοντας του μπάσκετ

Γράφτηκαν πολλά (αλλά εντέλει λίγα για το μέγεθος και την αξία) του Κολοκυθά τις τελευταίες μέρες και προφανώς όσοι δεν τον γνώριζαν ή τον είχαν απλώς ακουστά συνειδητοποίησαν περί  τίνος πρόκειται!

Δεν εννοώ την πολύ σημαντική, αν και βραχύβια παραγοντική θητεία του (από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εντεύθεν, όταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τον επιστράτευσε στην ΕΟΚ ως αντιπρόεδρο και ως γενικό αρχηγό των εθνικών ομάδων.

Δεν εννοώ επίσης τους τίτλους, τις ατομικές διακρίσεις και τα στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αξία του ανδρός.
Τέλος δεν εννοώ το χιούμορ, το μποέμικο κι έξω καρδιά «modus vivendi»του, την αγάπη του για τη «dolce vita» και την αρχοντιά του που ταίριαζαν με τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.

Φωτό από palaimaxoipanathinaikou.gr

Φωτό από palaimaxoipanathinaikou.gr

Φωτό από palaimaxoipanathinaikou.gr

«Παμμέγιστος παίκτης»

Αναφέρομαι μονάχα στα αθλητικά και αγωνιστικά στοιχεία του χαρακτήρα του, άλλωστε αυτά τον κατέστησαν «παμμέγιστο παίκτη», όπως τον χαρακτήρισε, σε ανύποπτο χρόνο (Φεβρουάριος 1985) ο τότε προπονητής του Άρη και νυν Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης: όντως ο συχωρεμένος πια Κολοκυθάς ήταν ένας παίκτης που ξέφευγε από τα μέτρα της εποχής του, γι αυτό άλλωστε απολάμβανε όχι απλώς του σεβασμού, αλλά και του θαυμασμού ολόκληρης της ευρωπαϊκής μπασκετικής κοινωνίας.

Το… ξωτικό των Πατησίων

Πρώτος σκόρερ σε δύο Ευρωμπάσκετ (1967, 1969), ο Κολοκυθάς προικίστηκε από τον θεό με εκπληκτικά αθλητικά προσόντα: το εντυπωσιακό άλμα, τα μακριά χέρια και η ταχύτητα έγιναν τα όπλα του από την πρώτη στιγμή, που άρχισε να παίζει πρώτα βόλεϊ και εν συνεχεία μπάσκετ με τη σχολική ομάδα του Χατζηδάκη και με τον Σπόρτιγκ. «Όταν τον πρωτοείδα σε ένα ανοικτό γήπεδο στα Πατήσια, τον πέρασα για ξωτικό» μου είχε πει κάποτε ο επίσης συχωρεμένος διοικητικός ηγέτης του Τρίτωνα και μετέπειτα επιφανές στέλεχος του Παναθηναϊκού, Μπλούης Διακάκης κι αυτή είναι όντως μια ακριβής περιγραφή του αγωνιστικού στιλ του Κολοκυθά.

Το βίδωμα του στον αέρα

«Όχι μόνο για την εποχή μας, αλλά διαχρονικά ο Γιώργος αποτελεί ένα φαινόμενο» σχολίασε προς την ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ ο αντίπαλος του (ως παίκτης του Πανελληνίου), αλλά συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα και κολλητός φίλος του, Βασίλης Γκούμας. Kαι εξηγεί: «Έπαιρνε την μπάλα στο high post και μέχρι να τον κοιτάξεις, είχε απογειωθεί από τη γραμμή του φάουλ και την είχε καρφώσει. Πέρα από το άλμα και την ταχύτητα που ήταν ασυνήθιστα προσόντα για τους βαρείς και δυσκίνητους κλασικούς σέντερ εκείνης της εποχής, ο Γιώργος διέθετε μια σπάνια τεχνική και ένα εκπληκτικό ένστικτο, όχι μόνο στο να διαβάζει τις; Φάσεις, αλλά και να τις προλαβαίνει! Ήταν ένας αυθεντικός εκτελεστής στην επίθεση χρησιμοποιώντας το σώμα του με τρόπο που οφειλόταν στο ταλέντο και στο ένστικτό του, διότι  δεν μπορούσε να τον διδάξει κανείς προπονητής. Γύριζε ξαφνικά το κορμί του , έκανε ένα βίδωμα στον αέρα για να σουτάρει  και οι αντίπαλοι έμεναν αποσβολωμένοι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports