Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την βραβευμένη Αυστραλέζικη ταινία "Lantana" προβάλλει στις 6 Φεβρουαρίου η Κοινοτοπία της Πάτρας

Την βραβευμένη Αυστραλέζικη ταινία "...

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν η Μπάρμπαρα Χέρσει και ο Τζέφρι Ρας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία της Πάτρας που εδρεύει στην οδό Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, σε συνέχεια του κύκλου κινηματογραφικών προβολών της με τίτλο "Ημερολόγιο ταινιών" προβάλλει αυτή την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 20.00 μία βραβευμένη ταινία από την Αυστραλία, την "Λαντάνα - Lantana" σε σκηνοθεσία Ray Lawrence.

Το σενάριο είναι του Andrew Bovell βασισμένο στο θεατρικό του έργο Speaking in Tongues. Πρόκειται για Γερμανοαυστραλιανή παραγωγή του 2001 και πρωταγωνιστούν οι Anthony LaPaglia, Τζέφρι Ρας (Όσκαρ ερμηνείας για τον «Σολίστα»), Μπάρμπαρα Χέρσει,  Kerry Armstrong, Rachael Blake, Russell Dykstra, κ.α.

Η Λαντάνα είναι ένας θάμνος με πλούσιο φύλλωμα και όμορφα λουλούδια, που αναπτύσσεται κατά μήκος σε φράκτες, κρύβει όμως έναν αγκαθωτό κορμό. Μια τέτοια μορφή έχουν και οι σχέσεις των ηρώων τούτης της ταινίας. Ζευγάρια που αποφεύγουν να συζητήσουν ή να κοιτάξουν κατάματα τα μεταξύ τους προβλήματα, με αποτέλεσμα άλλοι να καταφεύγουν σε ειδικούς και άλλοι σε υποκατάστατα. Ως αναφορά το περιεχόμενο, έχουμε καθημερινούς ήρωες που ζουν στις λαϊκές συνοικίες του Σίδνεϊ, και καταστάσεις τόσο ρεαλιστικές που επιτρέπουν την πλήρη ταύτιση του θεατή με τα όσα διαδραματίζονται.

Σε επίπεδο καλλιτεχνικού αποτελέσματος τις εντυπώσεις κερδίζουν οι θαυμάσιοι διάλογοι και οι σεναριακά και σκηνοθετικά ολοκληρωμένοι χαρακτήρες. Αλλά τόσο η σκηνοθετική προσέγγιση όσο και οι εξαιρετικές ερμηνείες στο σύνολό τους κάνουν το θεατή να ξεχνάει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταφορά του θεατρικού έργου "Speaking in Tongues" του Άντριου Μπόουβελ ο οποίος υπογράφει και το σενάριο.

Παρόλο που η ταινία ξεκινάει με την ανακάλυψη ενός πτώματος, η ταινία σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αστυνομική, μια και η προσεγμένη "αστυνομική" πλευρά περνά εσκεμμένα σε δεύτερο πλάνο. Με δυνατή σκηνοθεσία και με έμφαση στους σκοτεινούς και απρόβλεπτους μηχανισμούς της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, το Lantana είναι μια απάντηση σε όλες τις βαρύγδουπες και "γεμάτες δράση" ταινίες.

Εξαιρετική η ηθοποιός Barbara Hersey (έχει παίξει σε γνωστά φιλμ όπως «Ο Τελευταίος πειρασμός» και «Η Χάνα και οι αδελφές της») αλλά ξεχωρίζει και ο Anthony LaPaglia στον πιο δύσκολο ρόλο της ταινίας. Όσο για τον Τζέφρι Ρας έχει αποδείξει το ταλέντο του και την "ευκολία" του στους δραματικούς χαρακτήρες.

Η ταινία κέρδισε 7 Αυστραλέζικα Όσκαρ. Μια προσεγμένη ταινία, που αν και έχει τίτλο την ονομασία ενός φυτού, χρησιμοποιεί ευφυέστατα τις συμπτώσεις για να συνδέσει άγνωστα μεταξύ τους άτομα, που όμως βιώνουν τα ίδια αδιέξοδα. Τη διοργάνωση προβολής και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζουν οι Π. Καρώνης και Κ. Κυριακόπουλος.

Η επόμενη προγραμματισμένη προβολή της Κοινοτοπίας θα είναι στις 6 Μαρτίου 2013 το τολμηρό Αμερικάνικο ανεξάρτητο φιλμ «Shortbus» του Τζον Κάμερον Μίτσελ. Οι προβολές γίνονται στο χώρο της Κοινοτοπίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture