Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συνεχίζεται έως τις 16/3 η "Οδύσσεια" στο Εθνικό Θέατρο που έχουν δει και πολλοί Πατρινοί θεατές

Συνεχίζεται έως τις 16/3 η "Οδύσσει...
Μαρτάτος Tάκης

Τον Οδυσσέα υποδύεται ο Σταύρος Ζαλμάς και τον Τηλέμαχο ο Αποστόλης Τότσικας που δήλωσε ότι "έχει βρει την Ιθάκη στη ζωή του"

Ο ηθοποιός Αποστόλης Τότσικας είναι ένας από τους «τυχερούς» ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς που επιλέχθηκε από τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον για την «Οδύσσεια» του Ομήρου, την μοντέρνα παράσταση που παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο ιστορικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Η παράσταση διάρκειας σχεδόν τριών ωρών θα συνεχιστεί στο Εθνικό έως και τις 16/3/2013 με ένα μικρό διάλειμμα περίπου 8 ημερών τώρα τον Φεβρουάριο έως ότου ξεκινήσει η παράσταση «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» με την Κ. Καραμπέτη και τον Χρήστο Λούλη (έχει ως ημερομηνία έναρξης την 21η Φεβρουαρίου) που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς (καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού).

Όπως δήλωσε στο περιοδικό "Εγώ weekly" ο Αποστόλης Τότσικας που στην «Οδύσσεια» υποδύεται τον Τηλέμαχο, γιο του Οδυσσέα και της πιστής Πηνελόπης καθώς κι άλλους ρόλους, «πέρασα κι εγώ από οντισιόν, όπως όλο το ελληνικό θέατρο. Ήταν μια υπέροχη ημέρα, με πολλές ώρες αναμονής, που όμως άξιζε τον κόπο. Στην οντισιόν διάβασα ένα κείμενο από την Οδύσσεια, έκανα κινησιολογική άσκηση και είπα ένα τραγούδι».

Το εντυπωσιακό επιτελείο της παράστασης περιλαμβάνει ακόμα την Λυδία Κονιόρδου, τον Νικήτα Τσακίρογλου που στο ξεκίνημα της παράστασης στέκεται ως άγαλμα μπροστά από τη σκηνή για αρκετά λεπτά, την Ζέτα Δούκα ως θεά Αθηνά, την Μαρία Ναυπλιώτου-συγκινητική ως Πηνελόπη, τον Κοσμά Φοντούκη, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Γιώργη Τσαμπουράκη, τη Λένα Παπαληγούρα, την Βίκυ Παπαδοπούλου, κ.α.

Το αξιοσημείωτο με την παράσταση που έχουν δει και αρκετοί Πατρινοί είναι πέρα από τον εξαιρετικό ήχο και φωτισμούς της, το μακιγιάζ των ηθοποιών που τους έχει κάνει ακόμα πιο εκφραστικούς και λίγο αγνώριστους. Παράδειγμα ο Σταύρος Ζαλμάς ως Οδυσσέας με την ζεστή φωνή του (δίνει μία καλοδουλεμένη ερμηνεία) μοιάζει διαφορετικός στην όψη.

Ιδιαίτερη επίσης είναι η κίνηση και το στήσιμο (χορευτική σχεδόν) των ηθοποιών αλλά και ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Στην παράσταση ακούγεται και η φωνή του Δημήτρη Πιατά στην εντυπωσιακή σκηνή με το μεγάλο πρόσωπο του μονόφθαλμου Κύκλωπα. Κάπως αδύναμη εικαστικά τουλάχιστον είναι η σκηνή με την Σκύλλα και την Χάρυβδη ενώ είναι αλήθεια ότι το 2ο μέρος της παράστασης θα μπορούσε να είναι λίγο συντομότερο κατά τουλάχιστον δέκα λεπτά.

Η παράσταση αναμένεται μετά την Αθήνα, να ταξιδέψει στο Piccolo Teatro του Μιλάνου στις αρχές Απριλίου 2013, το οποίο και είναι συμπαραγωγός με το Εθνικό στην πλούσια και εξαιρετικά φροντισμένη αυτή θεατρική παραγωγή που είναι γεγονός ότι θυμίζει παραστάσεις του εξωτερικού.

Ωστόσο δεν έλλειψαν και κάποια σχόλια για το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης παράστασης του Εθνικού σε σκηνοθεσία του Γουίλσον, σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει "λυγίσει" την ελληνική κοινωνία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Αποστόλης Τότσικας (παίζει και στο σήριαλ του Mega, "Πίσω στο σπίτι" που ξαναρχίζει γυρίσματα) στη συνέντευξη του στο «Εγώ weekly» τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς είδε ο σκηνοθέτης Μπομπ Γουίλσον σε εκείνον και τον επέλεξε και πως «όταν συνειδητοποίησα ότι με διάλεξε ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης του φορμαλισμού, ένιωσα μεγάλη χαρά. Το συναίσθημα ήταν φοβερό».

Να μην ξεχάσουμε την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή του πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, γνωστού και στο Πατρινό κοινό, ο οποίος στη διάρκεια όλης της παράστασης, παίζει ασταμάτητα πιάνο. Μάλιστα η πολύ ωραία μουσική σύνθεση και επένδυση της παράστασης «Οδύσσεια» είναι δική του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture