Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σήμερα και αύριο Τρίτη στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας η γνωστή ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου

Σήμερα και αύριο Τρίτη στο θέατρο Λιθογρ...

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Το Χέρι" που έχει ήδη χειροκροτηθεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα

Το θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων, παρουσιάζει τον σπουδαίο μονόλογο του Άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς με τίτλο «Το χέρι» σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα σήμερα Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 στις 21.30.

Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της στο Θέατρο του Νέου Κόσμου της Αθήνας, η παράσταση θα φιλοξενηθεί για δύο μόνο βράδια στη σκηνή του Λιθογραφείου.

Το μονόλογο ερμηνεύει η γνωστή ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου που αυτό το διάστημα πρωταγωνιστεί και στην παράσταση «Τα Κόκκινα φανάρια» που έχει ανέβει στη σκηνή του Κοτοπούλη-Ρεξ σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Γραμμένο το 2003, το έργο «Το Χέρι» έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές όπου και αν έχει παιχτεί, καθώς αφηγείται με τρόπο απλό, τρυφερό και οδυνηρά αστείο την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε σε ηλικία δέκα ετών να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης.

Ένα συγκινητικό έργο για τη σύγχρονη τέχνη, για το πώς μία αθώα κίνηση μπορεί να γίνει επαναστατική. Το έργο μεταφρασμένο και σκηνοθετημένο από την Έλενα Πέγκα ανεβαίνει με αμεσότητα όπου η ηρωίδα καθώς αφηγείται τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης-έκθεμα και «εκτιθέμενη» στα βλέμματα των θεατών, μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε για το ρόλο της τέχνης σήμερα, τη βαναυσότητα των ανθρώπων στο διαφορετικό και την τροπή που μπορεί να πάρει η ζωή μας από μία παιδική απόφαση.

Όλα ξεκίνησαν από ένα αθώο παιχνίδι με τον αδελφό της: ποιος θα κρατήσει ένα βότσαλο στο στόμα του για έναν μήνα, ποιος θα περπατήσει περισσότερη ώρα στις μύτες των ποδιών, ποιος μπορεί να σφίξει το δάκτυλο του με ένα λαστιχάκι για μιάμιση βδομάδα. Και ένα καλοκαιρινό βράδυ με πυροτεχνήματα σκέφτηκε να σηκώσει το χέρι της ψηλά. Και να το κρατήσει έτσι για τριάντα χρόνια.

Μέσα σε ένα μήνα είχε πια τον δικό της παιδοψυχίατρο. Για πρώτη φορά συνειδητοποιούσε τα όρια της, πού τελείωνε εκείνη και πού άρχιζε ο υπόλοιπος κόσμος. Τη χτύπησαν, την προπηλάκισαν, σκέφτηκαν να της κάνουν εξορκισμό, την έστειλαν σε ίδρυμα. Κινδύνεψε ακόμα και να πεθάνει από τη μόλυνση του χεριού της. Αλλά εκείνη συνέχισε. Και από πειραματόζωο έγινε διάσημη. Μια γυναίκα που όλοι ήθελαν να γνωρίσουν.

Είσοδος: 10€.

Μετάφραση–Σκηνοθεσία–Σκηνικά: Έλενα Πέγκα, Μουσική: Hior Chronik. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture