Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Lovely Echoes: Mουσικές του Μεσαίωνα και του 21ου αιώνα σε παράθεση και σύνθεση».

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Lovely Echoes: Mουσικές ...

Tην Τρίτη 12 Φεβρουαρίου

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η Σπίζα (www.spiza.gr) παρουσιάζουν τη συναυλία «Lovely Echoes: Mουσικές του Μεσαίωνα και του 21ου αιώνα σε παράθεση και σύνθεση». Ύστερα από τις επιτυχημένες συναυλίες στην Αθήνα καθώς και την παρουσίαση του ομώνυμου CD, το Lovely Echoes θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, για μία μόνο συναυλία την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 21.15.

 

Η δημιουργική σύμπραξη των συνθετριών Σοφίας Καμαγιάννη - γνωστής στην Πάτρα από πολλές προηγούμενες δουλειές της - και Δώρας Παναγοπούλου, με τη μέτζο σοπράνο Έφη Μηνακούλη και τον μπάσο Tobias Schlierf οδήγησε σε μία καινοτόμο και γοητευτική συναυλία που συνδυάζει μουσικές του Μεσαίωνα και του 21ου αιώνα με διάφορους τρόπους. Θα ακουστούν μεσαιωνικά έργα σε αυθεντική εκτέλεση με όργανα εποχής (ρεμπέκ, πορτατίφ, οργάνιστρο, λαούτο, πνευστά κλπ), μεσαιωνικά έργα που έχουν δεχθεί κάποια δημιουργική επεξεργασία μέσω H/Y, καθώς και δύο νέες συνθέσεις όπου τα όργανα εποχής συναντούν τις σύγχρονες μουσικές πρακτικές και την ψηφιακή τεχνολογία. Σημαντικός αρωγός στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα της συναυλίας είναι ο συνθέτης Tim Ward που έχει και την επιμέλεια του ήχου στη συναυλία.

 

Lovely Echoes: Μουσικές του Μεσαίωνα και του 21ου αιώνα σε παράθεση και σύνθεση

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Ώρα: 21.15

Εισιτήριο: 10 ευρώ/ μειωμένο 5 ευρώ (φοιτητές,άνεργοι)

Η "ΣΠΙΖΑ" (www.spiza.gr) κλείνει φέτος 10 χρόνια ενεργούς παρουσίας. Συστάθηκε στην Αθήνα το 2003, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και έχει στόχο την προώθηση και προβολή των τεχνών, κυρίως της μουσικής. Μέλη του είναι καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι που αγαπούν και στηρίζουν την τέχνη. Η "ΣΠΙΖΑ" διοργανώνει εκδηλώσεις που πραγματοποιούν τα μέλη της αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες κατόπιν πρόσκλησης. Στην Πάτρα έχει παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «The Storytelling Project» (2006, θέατρο Πτωχοκομείο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πάτρα, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης») και τη συναυλία "Γύρω και πέρα από τα ηχοτοπία" (θέατρο Λιθογραφείο, 2008).H  Σοφία Καμαγιάννη, η Δώρα Παναγοπούλου και ο Tim Ward αποτελούν ιδρυτικά

μέλη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

TOBIAS SCHLIERF

Ο Tobias Schlierf,  γεννημένος στη Γερμανία,  έλαβε το πτυχίο του στο τσέλο από το Richard-Strauss-Konservatorium στο Μόναχο. Προικισμένος  με ταλέντο στο τραγούδι και με μία σπάνια φωνή, εντάχθηκε το 1992 ως κόντρα τενόρος  στο συγκρότημα για  Μεσαιωνική Μουσική   Estampie, στο Μόναχο.  Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από φωνητικά σύνολα, συμπεριλαμβανομένων  των Kammerchor Stuttgard, Singer Pur, Hassler Consort, καθώς και του Gruppe fόr Musik Alte Mόnchen. Έχει συμμετάσχει επίσης ως σολίστας σε ορατόρια και όπερες ,όπως στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Benjamin Britten, στο Moro per Amore  του Alessandro Stradella  και στο Lunu του Moritz Eggert .

Από το 1996 καλλιεργεί το ταλέντο του ως μπάσος. Έχει εργαστεί για το SWR-Vokalensemble και άλλες γερμανικές ραδιοφωνικές χορωδίες , την Collegium Vocale Gent στο Βέλγιο και τη Χορωδία της ΕΡΤ στην Ελλάδα. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στο Liebfrauendom, τον καθεδρικό ναό του Μονάχου, όπου κατείχε τη θέση του σολίστα μπάσου και έλαβε αναθέσεις για αρκετές  μουσικές συνθέσεις. Έχει διατελέσει από το 1998 μέλος του Balthasar-Neumann-Chor , και έχει συνεργαστεί με τον Thomas Hengelsbrock σε πολλά διάσημα έργα. Συμπράττει με φωνητικά σύνολα, όπως τα Stuttgarter Neue Vokalsolisten, Klangforum Heidelberg, Stimmwerck, The Sound and the Fury και Orlando-di-Lasso-Ensemble, που ειδικεύονται στην παλιά καθώς και στη σύγχρονη μουσική. Το ρεπερτόριο του ως σολίστας περιλαμβάνει κομμάτια για φωνή μπάσου μεγάλου αριθμού μπαρόκ ορατορίων : Τα οπερατικά μέρη του Polifemo στη Serenata Aci του Handel, το  Galatea e Polifemo, Re στο έργο Ariodante  του Handel, τον  Osmin από το The Abduction from the Seraglio του Mozart, το Waldteufel στο έργο Michaelion  του Karlheinz Stockhausen και επίσης το ρόλο του μπάσου στο έργο Shadowtime του  Brian Ferneyhough.

Από τις τελευταίες εμφανίσεις του ήταν στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας  Wasser του  Arnulf Herrman, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό- μία συμπαραγωγή των Ensemble Modern και Biennale Mόnchen στην Κρατική Όπερα της Φρανκφούρτης  το Μάιο και Ιούνιο του 2012 - όπως επίσης και η ερμηνεία του στην Κασσάνδρα του Ιάννη Ξενάκη στο Klangforum Heidelberg Festival το Σεπτεμβρίο του 2012.

Ο Tobias Schlierf έχει μαθητεύσει δίπλα στους δασκάλους : Karl-Heinz Jarius, Selma Aykan, Mechthild Σταματάκης, Lavinia Kepetzis και Κάρολ Meyer-Bruetting.

 

Έφη Μηνακούλη

Η Έφη  Μηνακούλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κλασσική κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο από όπου απεφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τους Καίτη Παπαλεξοπούλου, Φραγκίσκο Βουτσίνο και ολοκλήρωσε τις σπουδές με τον Κώστα Πασχάλη στο Ωδείο Kodaly από όπου απεφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Guildhall School of Music and Drama φοίτησε στο Τμήμα Παληάς Μουσικής του Guildhall όπου ειδικεύτηκε στην ερμηνεία του αναγεννησιακού λαούτου και της θεόρβης με τον Nigel North και την φωνητική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ με τους Thomas Hemsley, Mary Nichols, David Roblou και Emma Kirkby.

Σαν μέλος του Εργαστηριού Παληάς Μουσικής έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Σαν μέλος του Συνόλου Μπαρόκ Sinfonia έχει εμφανιστεί σε όλες τις σημαντικές αίθουσες της Αθήνας (Μ.Μ.Α., Ε.Λ.Σ),  στα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ελλάδας και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες (Nancy Argenta, Michael Chance, Eric van Nevel, His Majesties Sagbutts and Cornets).  Τον Δεκέμβριο του 2004 επιμελήθηκε και συμμετείχε στην ηχογράφηση του πρώτου CD του συνόλου Sinfonia με τίτλο «Nativita di Christo» με μουσική από την Ιταλία του 17ου αιώνα. Σαν μέλος των παραπάνω συνόλων και σαν σολίστ έχει δώσει συναυλίες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Στουτγάρδη, στο Σεράγεβο, στο Βελιγράδι κ.α

Σαν λαουτίστα έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Camerata Stuttgart, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα της Πάτρας και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και έχει συμπράξει στις Μπαρόκ Όπερες “Τhe Tempest” (M. Locke), “Venus and Adonis” (J. Blow), “L’Incoronazione di Poppea” – “Il Ballo dell’Ingrate” (C. Monteverdi), υπό την διεύθυνση του David Roblou, “Euridice” (J. Peri), στο Φεστιβάλ των Δελφών”, Xerxe” (G. F. Handel), “Orlando Furioso” (A. Vivaldi), Alcina (G.F. Handel) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, “Il ritorno d’Ulisse in Patria” (C. Monteverdi) στο Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου ,“Arianna in Creta”,  “Oreste”  Tamerlano και Giulio Cesare  (G.F. Handel)   στις πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις των οποίων έλαβε μέρος υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, για την Γερμανική εταιρεία MDG.

Σαν τραγουδίστρια, εκτός από την συνεχή της παρουσία στον χώρο της Παληάς Μουσικής  δραστηριοποιείται και στο χώρο του Ορατορίου και του Lied.. Συνέπραξε με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Magnificat του J. S. Bach και στη Gloria του A. Vivaldi και με την Ορχήστρα του Αμερικάνικου Κολλεγίου στο Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του J.S. Bach,  στο ορατόριο «Messiah» του G. F. Handel και στο Requiem του W. A. Mozart. Παρουσίασε τον κύκλο τραγουδιών “Frauen Liebe und Leben σε συνεργασία με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου στο θέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Είναι επίσης μέλος του φωνητικού συνόλου Family Voices που παρουσιάζει φωνητική μουσική διαφόρων ειδών και εποχών .

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της πορεία δραστηριοποιείται και στο διδακτικό χώρο. Έχει διδάξει κλασσική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο, μπάσο κοντίνουο, μουσική δωματίου και ερμηνεία φωνητικής μουσικής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ στο Εθνικό Ωδείο στο Ωδείο Φ. Νάκας,και στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος. Έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων την ερμηνεία της Προκλασσικής Μουσικής.. Διδάσκει επίσης στο Μουσικό Τμήμα του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College). Μεταξύ 2004 και 2006 συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παρουσίαση των Κυριακάτικων Πρωινών.

Σοφία Καμαγιάννη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (Δ.Παπαδημητρίου) και σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn,2001). Σύγχρονη σύνθεση επίσης με τον C.Landini (Piacenza, σεμινάριο). Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια μουσικής προπαιδείας (Αθήνα, Salzburg-Orff Institute) και το ετήσιο σεμινάριο μουσικοθεραπείας της μεθόδου Nordoff-Robbins (Αθήνα 2009, μουσικοθεραπευτικό κέντρο Musicing).

Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και της αρέσει να συνεργάζεται και να πειραματίζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα και ασχολείται και με τον αυτοσχεδιασμό. Σημαντικοί σταθμοί το έργο  Rabila Co, μουσική παράσταση πολυμέσων (σύγχρονη μουσική, λόγος, εικόνα, χορός) πάνω σε μια δική της ιδέα (θέατρο Επίκεντρο-Πάτρα και θέατρο Χοροροές-Αθήνα,2003) και το 2006 το πειραματικό πολύτεχνο έργο «ΜΕΣΑ στο μέσα» (για ηθοποιό, 2 μουσικούς, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό, θέατρο Σημείο και θέατρο Φούρνος-Αθήνα). Επίσης, στα πλαίσια της Πάτρας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, συμμετείχε συνθετικά και ερμηνευτικά στη μουσική παράσταση «The Storytelling Project» με καλλιτεχνικό σχήμα του σωματείου ΣΠΙΖΑ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. To 2009 παρουσίασε έργο της στο εγχειρημα  «3Χ3- Μουσική από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», (σύμπραξη της Σπίζα με τους 3 Αμερικάνους συνθέτες  Linda Dusman, Bill Kleinsasser, Matthew Burtner , συναυλίες Αθήνα, Πανεπιστήμια UVA & UMBC)

Έργα της μουσικής δωματίου και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ) και τις ΗΠΑ (2006,2008, 2009 διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών, 2011 Livewire Festival, 2011 IAWM Congress,Arizona). Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, L’Αnima, Κρούσσις, κ.ά.)και σολίστες. Το έργο της «Words without words» επελέγη από την EBU Ars Acustica στο διπλό CD που εξέδωσε για τον εορτασμό των 20 χρόνων.

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θ.Ο.ΕΠ.Π, Θέατρο Βαφείο, Θέατρο Πολιτεία, Goldsmiths College κλπ), για ταινίες μικρού μήκους (Φεστιβάλ Δράμας 2004) και για video art φιλμ (Φεστιβάλ Μηδέν 2007)και για εγκαταστάσεις. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τον τίτλο “Η Αποβάθρα” (οργανική μουσική). Το 2004 συμμετείχε στη δισκογραφική παραγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»-19 συνθέτες μελοποιούν K. Παλαμά. «Στων άστρων την άλω» είναι ο τίτλος της δεύτερης προσωπικής δισκογραφικής της δουλειάς πάνω σε Έλληνες ποιητές (Δεκ.2008).

Την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία) στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών, της οποίας υπήρξε μέλος και έχει ενορχηστρώσει πολλά έργα ελληνικής μουσικής γι αυτήν .Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με ερμηνευτές σε συναυλίες για πιάνο και φωνή κυρίως με ελληνικό ρεπερτόριο.

Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος –Τάσεις και Πειραματισμοί». Για την περίοδο 2011-12 είναι υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών  «Ανιχνεύοντας τον 20ο αιώνα» σε συνεργασία με την Καμεράτα. Το 2005-2009 ήταν υπεύθυνη παρουσίασης στα εκπαιδευτικά  προγράμματα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.Ειδικότερα το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται σε ομαδικές δράσεις μουσικής έκφρασης ενηλίκων και οργανώνει ανάλογα σεμινάρια σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση  στο Πανεπιστήμιο του Leeds (ΜΑ, Mathematical Education).

Δώρα Παναγοπούλου

H Δώρα Παναγοπούλου είναι συνθέτρια κυρίως ακουστικής μουσικής. Έχει γράψει έργα για μικρά ή μεγαλύτερα σύνολα, σολιστικά έργα και τραγούδια που έχουν παρουσιαστεί στην Aγγλία, στη Γερμανία και στην Eλλάδα. Tην άνοιξη του 2004 διακρίθηκε στα Workshops Nέων Συνθετών της Πάτρας με το έργο της Διαδρομή (για εννέα εκτελεστές). Έχει συνεργαστεί με την Oρχήστρα των Xρωμάτων σε διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού (Πολιτιστική Oλυμπιάδα 2004), την Kαμεράτα (ηχογραφήσεις νέων έργων στο Tρίτο Πρόγραμμα), το Duo Goliardi και έχει συμμετάσχει στο CD - αφιέρωμα στον K. Παλαμά του Πανεπιστημίου Aθηνών «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ». Tο 2006 το έργο της «Σμήνος» παρουσιάστηκε ως μέρος του Storytelling Project στην Πάτρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Eυρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα και το 2009 το έργο της «3X3…X3”συμμετείχε συνθετικά στο εγχειρημα  «3Χ3- Μουσική από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», (σύμπραξη της Σπίζα με τους 3 Αμερικάνους συνθέτες  Linda Dusman, Bill Kleinsasser, Matthew Burtner , συναυλίες Αθήνα, Πανεπιστήμια UVA & UMBC)

 

Tα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία μουσικής μέσω υπολογιστών συμμετέχοντας με τους Σοφία Καμαγιάννη και Tim Ward σε συναυλίες που επικεντρώνουν σε αυτό (Γύρω και πέρα από τα ηχοτοπία,  συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ ElectroMedia Works, Συναυλία για πιάνο και ηλεκτρονικά στην Knot Gallery και πρόσφατα συμμετοχή στην έκθεση Περιφέρεια ως Κέντρο: Πολιτική της Μοναξιάς στο Καστελλόριζο).

Πραγματοποίησε σπουδές σύνθεσης στην Eλλάδα με τον Iωσήφ Παπαδάτο, μεταπτυχιακά στην Αγγλία με τον David Blake και μουσική για τον κινηματογράφο με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Έχει επίσης, σπουδάσει πιάνο, θεωρητικά, βυζαντινή μουσική με τον Λυκ. Aγγελόπουλο και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Παράληλα με τη σύνθεση ασχολείται με τη διδασκαλία, την ερμηνεία βυζαντινής μουσικής και τη μουσική αρθρογραφία.

Tην περίοδο 2003-2007 παρουσίαζε στο Tρίτο Πρόγραμμα, μαζί με τη Σοφία Kαμαγιάννη την εκπομπή 21ος: Tάσεις και Πειραματισμοί. Eίναι ιδρυτικό μέλος της ΣΠIZA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture