Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο "Λίνκολν" ηγείται της κούρσας των φετινών Όσκαρ-Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και οι ανατροπές

Ο "Λίνκολν" ηγείται της κούρσα...

Δυστυχώς δεν προτάθηκε ο Μπεν Άφλεκ ως σκηνοθέτης για το "Επιχείρηση Αργώ" που διεκδικεί ωστόσο 7 βραβεία

Με 12 ολόκληρες υποψηφιότητες φιγουράρει στα φετινά Όσκαρ η ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, γεγονός που την καθιστά φαβορί μιας και οδηγεί την κούρσα των πολυθρύλητων και διάσημων βραβείων που θα απονεμηθούν για 85η χρονιά, στις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Στις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν σήμερα 10 Ιανουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ακολουθεί με 11 η συγκινητική «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι και με 10 η ταινία ««Silver Linings Playbook-Οδηγός αισιοδοξίας» με την Τζένιφερ Λόρενς και τον Μπράντλει Κούπερ και οι «Άθλιοι-Les Miserables» του Τόμ Χούπερ.

Όπως σχολίασε σε άρθρο του το Entertainment Weekly, υπήρξαν ορισμένες μεγάλες εκπλήξεις όπως η δυνατή παρουσία της Ανεξάρτητης Αμερικανικής ταινίας «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν που διεκδικεί μεταξύ άλλων τα σημαντικά Όσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Επίσης ως αρνητική έκπληξη θεωρείται το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να κερδίσουν υποψηφιότητα, όπως αναμενόταν ο ηθοποιός Μπεν Άφλεκ για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Επιχείρηση Αργώ» που από σήμερα παίζεται στην Ελλάδα (και στην Πάτρα στα Στερ σίνεμας) καθώς και η Κάθριν Μπιγκελόου για το «Zero Dark Thirty» και ο Τομ Χούπερ για τους «Άθλιους» (είχε κερδίσει το Όσκαρ με την 1η του κιόλας υποψηφιότητα για τον «Λόγο του βασιλιά» το 2011).

Επτά υποψηφιότητες συνολικά έχει η«Επιχείρηση Αργώ» ενώ 5 συγκέντρωσαν τελικά τα φιλμ «Zero Dark Thirty» (31/1 στην Ελλάδα), «Django, ο Τιμωρός» του Κουέντιν Ταραντίνο (17/1 στις Ελληνικές αίθουσες) και «Skyfall» του Σαμ Μέντες.

Η νεαρή Κουβενζέιν Γουόλις που προτάθηκε στην κατηγορία της α’ γυναικείας ερμηνείας είναι ίσως η νεαρότερη υποψήφια σε ηλικία ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ. Την πεντάδα των καλύτερων σκηνοθετών αποτελούν εκτός του Μπεν Τσάιτλιν, ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (The Fighter) για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» (αναμένεται τέλος Ιανουαρίου από την Odeon), o Γερμανοαυστριακός Μικαελ Χάνεκε για το «Αγάπη», ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Ανγκ Λι.

Ο Μπεν Άφλεκ που μπορεί να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι τουλάχιστον είναι στην πεντάδα των υποψηφίων στα βραβεία της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής (Directors Guild) μπορεί να απουσιάζει από τις επιλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα Όσκαρ, ωστόσο το «Επιχείρηση Αργώ» πέτυχε μεταξύ άλλων υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία, το διασκευασμένο σενάριο, αλλά και στην κατηγορία του β' ανδρικού ρόλου για το βετεράνο αγαπητό ηθοποιό Άλαν Άρκιν (Little Miss Sunshine και Αβάνα).

Μάλιστα ο Άρκιν είναι ήδη τιμημένος με Όσκαρ σε αυτήν την κατηγορία. Στο μεταξύ και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι του στον β’ ανδρικό ρόλο, δηλαδή οι Κριστόφ Βαλτζ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τόμι Λι Τζόουνς έχουν όλοι κερδίσει Όσκαρ κατά το παρελθόν!

Στην κρίσιμη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία του α’ ανδρικού ρόλου, το Όσκαρ διεκδικούν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για το «Λίνκολν» (κάτοχος ήδη 2 βραβείων Όσκαρ α’ ερμηνείας) μαζί με τον Γιοακίν Φίνιξ (The Master), τον Χιου Τζάκμαν «Άθλιοι», τον Μπράντλεϊ Κούπερ του «Silver Lining Playbooks» (η απροσδόκητη έκπληξη της κατηγορίας από τον ηθοποιό του «The Hangover») και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον για το «Flight» του Ρ. Ζεμέκις, επιλογή που επίσης θεωρείται έκπληξη (ο δημοφιλής μαύρος ηθοποιός στην Αμερική έχει ήδη 2 Όσκαρ στην κατοχή του).

Ο Ντέι Λιούις θα έρθει στην Αθήνα στις 22/1 για την επίσημη φιλανθρωπική πρεμιέρα της ταινίας «Λίνκολν» στο Παλλάς όπου τα έσοδα θα διατεθούν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών.

Στις γυναίκες τέλος και συγκεκριμένα στον α’ γυναικείο ρόλο προτάθηκαν η Αγγλοαυστραλέζα Ναόμι Γουότς που είναι εξαιρετική και ιδιαίτερα συγκινητική στο «The Impossible» (προβάλλεται στα Στερ σίνεμας στη Βέσο Μάρε της Πάτρας) καθώς και η Τζέσικα Τσάστεϊν (Zero Dark Thirty), η Τζένιφερ Λόρενς για το «Silver Lining Playbook-Οδηγός Αισιοδοξίας», η 86χρονη Εμανουέλ Ριβά για την «Αγάπη»και η 9χρονη Κουβενζέιν Ουόλις για τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου».

Όπως σημειώνει το περιοδικό «Σινεμά», αγνοήθηκαν η Έλεν Μίρεν για την ταινία «Χίτσκοκ» αλλά και η θαυμάσια Μαριόν Κοτιγιάρ για το «Σώμα με Σώμα», φιλμ που στην Πάτρα θα δούμε στον β’ κύκλο προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Οι 9 ταινίες που εισχώρησαν στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας είναι «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου», ο «Οδηγός Αισιοδοξίας», το «Zero Dark Thirty» για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το «Lincoln», «Οι Άθλιοι», «Η Ζωή του Πι», η «Αγάπη», το «Django ο Τιμωρός» και η «Επιχείρηση Αργώ».

Να σημειώσουμε ακόμα την επιστροφή στις υποψηφιότητες της Σάλι Φιλντ (Λίνκολν), η οποία έχει 2 Όσκαρ α’ ερμηνείας στην κατοχή της (1979 και 1984) αλλά και της επίσης κατόχου Όσκαρ Έλεν Χαντ (Μαθήματα ενηλικίωσης), η οποία είχε βραβευτεί για το «Καλύτερα δεν γίνεται» το 1998.

Οι δύο ηθοποιοί είναι υποψήφιες στον β’ ρόλο μαζί και με τις Αν Χάθαγουεϊ (Οι Άθλιοι), Τζάκι Γουίβερ (Οδηγός Αισιοδοξίας) και Έιμι Άνταμς (The Master).

Στην ξενόγλωσση κατηγορία τέλος όπου πριν 2 χρόνια είχαμε την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, το Όσκαρ διεκδικούν η «Αγάπη» (Αυστρία), το «Kon-Tiki» (Νορβηγία), το «Νο» (Χιλή), το «A Royal Affair» (Δανία) και το «War Witch», (Καναδάς).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture