Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εταιρεία μουσικού θεάτρου «οι όπερες των ζητιάνων» Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πατρών και την Πολυφωνική Χορωδία

Εταιρεία μουσικού θεάτρου «οι όπερες των...

Σεμινάριο για λυρικούς τραγουδιστές «Έτσι κάνουν όλες» του Β.Α. Μότσαρτ Ερμηνευτικά εργαλεία για μια σύγχρονη προσέγγιση της όπερας

H Εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», είναι γνωστή στην Ελλάδα από την διεθνώς επιτυχημένη συμπαραγωγή με την Neuköllner Oper Yasou Aida! αλλά και από ποικίλες παραστάσεις – σεμινάρια και συζητήσεις με στόχο την ανανέωση του μουσικού θεάτρου.

Σε σαφή αντιπαράθεση με τους αυστηρούς κώδικες του ιδρυματοποιημένου θεάματος που συνήθως γίνεται αντιληπτό με τον όρο «όπερα» και που το καθορίζουν οι δογματικές αντιλήψεις, ο γιγαντισμός, το υψηλό κόστος και η τεχνοκρατικοποίηση τόσο της μουσικής όσο και της θεατρικής έκφρασης, Οι όπερες των ζητιάνων, δραστηριοποιούνται με στόχο τη δημιουργία μιας «μη δογματικής όπερας», που χαρακτηρίζεται από ισοτιμία ανάμεσα στα μουσικά και τα θεατρικά εκφραστικά μέσα, εκλογίκευση της παραγωγικής διαδικασίας, δημοκρατική στόχευση, ιδεολογική και αισθητική ευελιξία.

Φιλοσοφία της εταιρείας είναι πως το μουσικό θέατρο, κάθε άλλο παρά είδος που οφείλει να παράγεται από, και για, «ειδικούς», αποτελεί τέχνη για όλους τους θεατές, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, και όχι ως «θέαμα».

«Οι όπερες των ζητιάνων» έρχονται στην Πάτρα και διοργανώνουν σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας ένα σεμινάριο μουσικού θεάτρου αφιερωμένο στη μελέτη του έργου Έτσι κάνουν όλες του Β.Α. Μότσαρτ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες λυρικούς τραγουδιστές όλων των ηλικιών και σε προχωρημένους μαθητές μονωδίας.

Στο εργαστήρι θα διδάξουν οι: Χαράλαμπος Γωγιός (συνθέτης, μαέστρος) Αλέξανδρος Ευκλείδης (σκηνοθέτης) και Κωνσταντίνος Ζαμάνης (σκηνογράφος).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μια νέα, σπουδαία γενιά λυρικών ερμηνευτών βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας, μια γενιά που αντιλαμβάνεται πως το μέλλον της όπερας δεν βρίσκεται στην τυφλή αναπαραγωγή απαρχαιωμένων προτύπων, ούτε στην παπαγαλία επινοημένων «παραδόσεων».Η εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι όπερες των ζητιάνων, επιχειρώντας να συμβάλει στην προσπάθεια του εκκολαπτόμενου –ή προχωρημένου– λυρικού τραγουδιστή να κατευθύνει τις φωνητικές του δυνατότητες προς το φυσικό τους τέρμα, τη σκηνή του θεάτρου, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ένα πρωτότυπο εργαστήρι που θίγει ζητήματα όπως η δραματουργία του μουσικού έργου, η φραστική και η εκφορά του λόγου, η δράση και η απεύθυνση στην όπερα, αποσκοπώντας να καταδείξουν τη θεμελιακή αλήθεια του λυρικού θεάτρου: ότι, στα μεγάλα έργα της όπερας, μουσική και θέατρο είναι ένα.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 8 κύκλους των 3 ημερών (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) με 5ωρα μαθήματα. Η παρουσία των ενεργών μελών είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου. Στόχος είναι μια πρωτότυπη παρουσίαση μέρους της όπερας –ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας– το Μάρτιο του 2013 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας φιλοδοξεί αυτό το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία μιας Σκηνής Μουσικού Θεάτρου στην Πάτρα.

Λόγω των τεχνικών απαιτήσεων που απαιτεί η παρακολούθηση του εργαστηρίου, διοργανώνεται ακρόαση των υποψηφίων συμμετεχόντων, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου . Οι υποψήφιοι θα κληθούν να εκτελέσουν μία άρια του Β.Α. Μότσαρτ της επιλογής τους, κατά προτίμηση σε ιταλική γλώσσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ενεργό συμμετοχή παρακαλούνται να αποστείλουν στα γραφεία του θεάτρου Λ. Όθωνος Αμαλίας 6, τα ακόλουθα στοιχεία ,  το αργότερο ως τις 17 Ιανουαρίου:

(α) το βιογραφικό τους σημείωμα συνοδευόμενο από φωτογραφία και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

(β) τον τύπο φωνής

(δ) Τον τίτλο της άριας που προτίθενται να ερμηνεύσουν στην ακρόαση.

Για την ακρόαση απαιτείται η παρουσία συνοδού στο πιάνο.

Για το εργαστήρι δεν απαιτείται η παρουσία συνοδού στο πιάνο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture