Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας: Μόνο τα Χριστούγεννα κινήθηκε η αγορά

Ομοσπονδία Εμπορίου Πελοποννήσου και Δυτ...

Έρευνα για την αγοραστική κίνηση την εορταστική περίοδο

Δειγματοληπτική  έρευνα  πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στο σύνολο των  Εμπορικών Συλλόγων μελών της, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί πως κυμάνθηκε η εμπορική αγορά, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους εμπόρους απέδειξαν ότι η υψηλή φορολογία, η μείωση μισθών και συντάξεων και οι αυξήσεις στα κοινωνικά αγαθά, επέφεραν μείωση της καταναλωτικής κίνησης.

Συγκεκριμένα το 98% των εμπόρων, ανέφερε ότι η εμπορική κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Το 65% είδε μείωση της εμπορικής κίνησης ενώ το 33% αναφέρει ακόμα μεγαλύτερη  μείωση του κόσμου στις αγορές.  Μόλις το  2% διαπίστωσε ίδια η και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου από την περσινή περίοδο.

Το 55% των επιχειρήσεων είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται την εορταστική περίοδο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο προ εορτών. Για το 45% των καταστημάτων ο τζίρος, όχι μόνο παρέμεινε σταθερός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε μείωση τζίρου μέσα στην περίοδο των εορτών.

Στο ερώτημα που τέθηκε στους εμπόρους για το ποια μέρα της εορταστικής περιόδου, ήταν η πιο αποδοτική, δόθηκε καθολική απάντηση, ότι η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η καλύτερη. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποδείχθηκε λιγότερο αποδοτική μέρα από την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση ήταν δραματική καθώς τα στοιχεία των εμπόρων αναφέρουν περιπτώσεις στις οποίες τα καταστήματα δεν είχαν καθόλου δουλειά.

Σχετικά με τις Κυριακές που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, η Κυριακή προ των Χριστουγέννων υπήρξε μια θετική μέρα, σε αντίθεση με την Κυριακή προ Πρωτοχρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται, ως μία μάλλον υποτονική ημέρα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ  ΑΝΑΦΟΡΑΣ

24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ      58,00%

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ      35,00%

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ      7,00%

Το 85% των εμπόρων ήταν αντίθετο στο άνοιγμα των καταστημάτων  2 Κυριακές στις γιορτές. Δεν είναι θέμα χρόνου και ημερών για τον καταναλωτή. Το ζητούμενο είναι η έλλειψη χρημάτων. Εισπράξαμε μια έντονη αντίδραση των εμπόρων, για την πιθανότητα ανοίγματος των καταστημάτων άλλες Κυριακές μέσα στο έτος.

Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις πληθαίνουν και σε συντριπτική  πλειοψηφία 86% πιστεύουν ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις προς το ευρύτερο Δημόσιο το 2013 θα αυξηθούν.

Τέλος το 2013 δεν φαίνεται να αποτελεί έτος της αισιοδοξίας και της ανάπτυξης καθώς τα αποτελέσματα στο ερώτημα αν θα είναι πιο κερδοφόρο από το 2012, είναι αρνητικά. Μόνο το 4% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο ή ίδιο με πέρσι. Η συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει το απίστευτο ποσοστό του 96% εκφράζει την απαισιοδοξία του για το 2013.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά