Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: "Marathon Boy" στο Λιθογραφείο

Πάτρα: "Marathon Boy"  στο Λιθογραφείο

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Ι WANNA BE YOUR DOC στροφή τελευταία...Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012, πάντα στην οθόνη του Θεάτρου "Λιθογραφείον". Διόλου τυχαία γιά το τέλος αυτού του κύκλου προβολών το αριστουργηματικό "Μarathon Boy" της Gemma Atwal.

Την προβολή διοργανώνουν ο Γυμνό Οφθαλμός, το Θέατρο "Λιθογραφείον" και το CineDoc (www.cinedoc.gr),
με την αποφασιστική συμβολή του Βρεττανικού Συμβουλίου (http://www.britishcouncil.org/gr/greece.htm) των Grierson Awards, των Βρεττανικών Βραβείων γιά τα Ντοκυμανταίρ (www.griersontrust.org).

Το "Marathon Boy" δεν είναι ένα συνηθισμένο ντοκυμανταίρ. Θα μπορούσε, δίκαια, κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν είναι κάν ντοκυμανταίρ, αλλά μιά σπάνιας ομορφιάς κι ανθρωπιάς ταινία - μυθοπλασίας, ένα σπάνιο κοινωνικό θρίλερ, βγαλμένο μέσα από τις παραγκουπόλεις της Ινδίας...

Το σενάριο του "Marathon Boy" θα μπορούσε να ανήκει στον μέγιστο Κάρολο Ντίκενς, εάν αποφάσιζε να γράψει το σενάριο μιάς ταινίας του Bollywood. O Βudhia Singhγεννιέται δίπλα στις γραμμές του τραίνου σε μιά από τις πιό επικίνδυνες παραγκουπόλεις της Ινδίας.

Κακοποιείται από τον αλκοολικό πατέρα του και η μητέρα του στον πουλά γιά12 περίπου ευρώ (!!!) σ' έναν πλανόδιο πωλητή. Τα ίδια και χειρότερα, μέχρι, που θα τον φέρει η ζωή στον δρόμο του Biranchi, ενός προπονητή τζούντο, που έχει φτιάξει ένα ορφανοτροφείο γιά χαμίνια και παράλληλα έχει ιδρύσει μιά σχολή τζούντο. Μιά μέρα ο ατίθασος Βudhia κάνει μιά αταξία κι ο Biranchi τον βάζει σαν τιμωρία να τρέξει μερικούς γύρω στο προαύλιο.

Ο προπονητής φεύγει κι επιστρέφοντας μένει...κόκκαλο, όταν βλέπει τον Budhia να τρέχει ακόμα, μετά από 6 ώρες! Το τυχαίο αυτό γεγονός φανερώνει το μοναδικό ταλέντο του 3χρονου...μαραθωνοδρόμου!  Βiranchi αρχίζει να προπονεί τον Budhia, ο οποίος με απίστευτο τρόπο "καταπίνει" τα χιλιόμετρα. Στην αρχή τρέχει ημι-μαραθώνιους, αλλά, θα έχει τρέξει...48 κανονικούς μαραθώνιους, χωρίς να έχει "κλείσει" τα τέσσερα! Απίστευτο? Ο Biranchi προετοιμάζει τον αθλητή του γιά μελλοντικό Ολυμπιονίκη. Θα τους ενώσει το όνειρο, αλλά τους χωρίσει ο κόσμος. Τ' όνειρο θα διακοπεί με τον βίαιο τρόπο και το τίμημα θα είναι το βαρύτερο...

Η Gemma Atwal γιά πέντε χρόνια (2005-2010) καταγράφει με μοναδικό τρόπο την σχέση προπνητή και αθλητή ή καλύτερα του πατέρα και του γιού, και καθρεφτίζει με μοναδικό τρόπο μιά χώρα σαν την Ινδία.

Το "Marathon Boy" είναι μιά γροθιά στο στομάχι, εξαιρετικό (φιλμικό0 τεστ γιά το πόση ανθρωπία μας έχει μείνει.
Ίσως κάποιος αναρωτηθεί τι ήταν, που έκανε την Gemma Atwal να ασχοληθε΄με την ιστορία του χαμινιού από την Ινδία. Ας δώσουμε τον λόγο στην ίδια: "Απά σερφάριζα στην σελίδα των Ειδήσεων του BBC στο διαδίκτυο κι "έπεσα" πάνω στην ιστορία ενός μπόμπιρα από τις Ινδικές παραγκουπόλεις, που καθημερινά έτρεχε τεράστιες αποστάσεις.Ήταν μαζύ συναρπαστικό, αλλά και αφύσικο.". Αυτό μόνο? Όχι, βέβαια, Η ιστορία του Budhia έξυσε πληγές στην σκηνοθέτιδα, αφού της θύμισε κομμάτια από την δική της ιστορία: "Όπως και η μητέρα του Budhia,έτσι και η δική μου βιολογική μητέρα ανήκει στους Hindu και ζούσε σε τρομερή φτώχεια. Γιά να με γλυτώσει με έδωσε γιά υιοθεσία σ' ένα ζευγάρι στην Αγγλία κι έτσι κατόρθωσα να ζήσω σ' ένα περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες...". Καταλαβαίνετε, τώρα?

Η Gemma Atwal κάνει ντοκυμανταίρ την ιστορία του Budhia, αλλά είναι σαν να μας διηγείται, παράλληλα, και τη δική της ιστορία!

Το " Μarathon Boy" εξ αιτίας το θέματός της αφορά και στην αθλητική (κυρίως εκείνη του στίβου) κοινότητα της πόλης.

 

ώρα έναρξης: 21:00
γενική είσοδος: 5 ευρώ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture