Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας Ηδύφως - Πολιτισμός & Πολιτική: Το παράδειγμα του Φεστιβάλ Αργυροκάστρου

Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας Ηδύφως - Πολιτι...

Συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας

Έχει καταντήσει πια κλισέ η συνεχής επανάληψη  από πλευράς των πολιτικών  της μεταπολιτευτικής περιόδου η  φράση «Πολιτισμός και τουρισμός. Οι ατμομηχανές της ανάπτυξης».

Όσο για τις  ατμομηχανές, έχουν αρχίσει να σκουριάζουν εγκαταλελειμμένες στα μηχανοστάσια της ασυνεννοησίας, της περιφρόνησης, των σκοπιμοτήτων, της έλλειψης σχεδιασμού και οραμάτων, των μη προτεραιοτήτων, της αδιαφορίας, γενικότερα.

Μπορεί όμως ο Πολιτισμός να γίνει πράγματι «ατμομηχανή» υπηρετώντας σκοπούς και στόχους της πολιτικής; Μπορεί ένα πολιτιστικό (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη) γεγονός, να υπηρετήσει καθαρά πολιτικούς σκοπούς και στόχους φτάνοντας στο σημείο να ωφελήσει μια συγκεκριμένη πολιτική και περνώντας συγκεκριμένα μηνύματα, όχι μόνον στην χώρα, αλλά στην παγκόσμια κοινότητα;

Η απάντηση είναι, χωρίς αμφιβολία, «ναι». Και μόνον  την Γκαιμπελική «ανακάλυψη»  της Ολυμπιακής φλόγας να σκεφτούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε  σε θετική απάντηση.

Ένα παράδειγμα αυτής της «εκμετάλλευσης» τους λαϊκού Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία μιας χώρας, είναι και αυτό του Φεστιβάλ στο γειτονικό μας  Αργυρόκαστρο. Ενός φεστιβάλ που ξεπέρασε το μισό αιώνα ζωής και αποδείχθηκε  ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο στα  χέρια της ηγεσίας της χώρας.

Στο Φεστιβάλ Αργυροκάστρου θα μας ταξιδέψει  μέσα από φωτογραφίες, μουσικές και  βίντεο ο Αλέξης Γκλαβάς, την Δευτέρα 17 Δεκέμβρη στις 8 το βράδυ στον φιλόξενο χώρο του «Ηδύφωτος» (Θεμιστοκλέους 25-27). Η συζήτηση μετά την παρουσίαση και τα αντίστοιχα παραδείγματα, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture