Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση-συζήτηση στο Στέκι της "Πρότασης" στην Πάτρα με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Χριστόπουλου

Εκδήλωση-συζήτηση στο Στέκι της "Πρ...

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 14/12 στις 20.00

Στο Στέκι της Κίνησης «Πρόταση», στην οδό Σαρανταπόρου 20, στην Πάτρα διοργανώνεται αυτή την Παρασκευή 14/12 στις 20.00 μία εκδήλωση-συζήτηση με τον Πατρινό συγγραφέα Βασίλη Χριστόπουλο με αφορμή τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για ένα πολιτικό-υπαρξιακό μυθιστόρημα στην εποχή της οικονομικής αλλά και ηθικής χρεοκοπίας.

Είναι ο άνισος αγώνας ενός ιδεολόγου που προδόθηκε όχι μόνο από το "σύστημα", αλλά και από τον φίλο και σύντροφό του.

Η αφήγηση ξεκινάει προχρονολογημένα. Στις 4 Μαρτίου του 2013, ο ήρωας της ιστορίας έχει συλληφθεί και κρατείται στη Γενική Ασφάλεια ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία του διοικητή της Πυροσβεστικής σε μια ελληνική παραλιακή πόλη ονόματι Εσπερία.

Όπως έγραψε το "Πρώτο θέμα", το βιβλίο των 500 σελίδων προχωράει με βάση τις ημερολογιακές σημειώσεις του αφηγητή. Ο Λαοκράτης, ένας κομμουνιστής που συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη, οργανωμένος σε αντιστασιακή ομάδα κατά της δικτατορίας, αγωνιστής του Πολυτεχνείου, στέλεχος στα μεταπολιτευτικά χρόνια, που απομακρύνθηκε από το κόμμα για να αφιερωθεί στη δουλειά του τοπογράφου σε κατασκευαστική εταιρεία, αποφασίζει -τώρα που βγήκε στη σύνταξη- να πραγματοποιήσει το παλιό του όνειρο, να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

Αρνείται την ήρεμη ζωή με τη ρεαλίστρια γυναίκα του και τα αποκαταστημένα παιδιά του και, φορτισμένος από την αγάπη για δικαιοσύνη και το γενικό καλό, δέχεται την προσφορά του παλιού του ομοϊδεάτη-συναγωνιστή Στέλιου να δουλέψει αμισθί στην εφημερίδα του. Το πρώτο του ρεπορτάζ που αναλαμβάνει θα του άλλαζε τη ζωή. Ένα απόγευμα το μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο, απέναντι από τον καταυλισμό των μεταναστών, τυλίγεται στις φλόγες. Κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες πέφτουν πάνω στο θέμα, ζωντανεύοντας με τα μελανότερα χρώματα της σκηνές φρίκης που έζησαν δεκάδες μικρά παιδιά με τους γονείς τους.

Οι συζητήσεις για τα αίτια φουντώνουν, αφού μια μητέρα με το παιδί της και μία νεαρή υπάλληλος απανθρακώνονται. Οι αρχές, επηρεασμένες από το κλίμα ενάντια στους μετανάστες που επικρατεί στην πόλη, ψάχνουν τους εμπρηστές μεταξύ των προσφύγων.

Ο ερασιτέχνης δημοσιογράφος, με προτροπή του φίλου του εκδότη, αρχίζει την έρευνα για να δει ποιος φταίει. Ακούει, βλέπει, ρωτάει, διαβάζει, γράφει. Οι γνώσεις από τη δουλειά του τον κάνουν να θέτει θέματα που οι άλλοι δεν τα επισημαίνουν.

Ο συγγραφέας με την αμεσότητα της γραφής του, την αληθοφάνεια των γεγονότων, την δύναμη της απλότητας μέσα από την περιπέτεια της πλοκής, έχοντας αναφορά στο σήμερα, δίνει στον αναγνώστη ένα μυθιστόρημα πραγματικότητας.

Ο Βασίλειος Χριστόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Από το 1976 ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη και μικρά πεζογραφήματα. Το Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ (Κέδρος, 2012) είναι το πέμπτο του μυθιστόρημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture