Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έναν "Πλούτο"-γιορτή του θεάτρου ανεβάζει από τις 14 Δεκεμβρίου 2012 το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

 Έναν "Πλούτο"-γιορτή του θεάτ...

Ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η παράσταση απευθύνεται στη φαντασία και τη σκέψη του θεατή

ΤΟΥ ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Ως μία παράσταση που είναι μία γιορτή του θεάτρου και αναμένεται να συζητηθεί και να αφήσει το δικό της στίγμα για τον τρόπο που πρέπει να επεμβαίνει ένα περιφερειακό θέατρο σε μία κοινωνία, χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θοδωρής Αμπαζής τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη που ανεβαίνει στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», από αυτήν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις που έχει επιμεληθεί και τους φωτισμούς, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνικό και κοστούμια του Σκωτσέζου Κέννι Μακ Λέλλαν και πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Θεοχάρη που είναι πιανίστας της τζαζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κέννι Μακ Λέλλαν και ο Δημήτρης Θεοχάρης είχαν συνεργαστεί και στην παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις «Οιδίπους Τύραννος» με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που παίχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, λαμβάνοντας θετικές κριτικές.

Σκοπός της παράστασης του «Πλούτου» που σηματοδοτεί και την 1η φορά που ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ασχολείται σκηνοθετικά με μία αρχαιοελληνική κωμωδία, είναι να δώσει ερεθίσματα στο κοινό για να σκεφτεί.

«Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου βασίστηκε στην ανακάλυψη ότι η ανθρωπότητα δεν έχει αλλάξει εδώ και 2.500 χρόνια. Δουλεύοντας την Αριστοφανική κωμωδία με τους ηθοποιούς μας έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτούμε και φιλοσοφικά ζητήματα.

Είναι μία λιτή, μινιμαλιστική παράσταση που δεν τραβάει την προσοχή με ακριβά κοστούμια ή επιβλητικά σκηνικά. Δεν απευθύνεται στα οπτικά ερεθίσματα αλλά στη φαντασία του θεατή διότι θεωρώ ότι αν η ανθρώπινη φαντασία αφεθεί ελεύθερη μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που κανένα φιλμ ή κομπιούτερ δεν μπορεί να εμπνευστεί», τόνισε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο οποίος έχει πλέον πολιτογραφηθεί Έλληνας, έχοντας φτιάξει και την οικογένεια του στη χώρα μας.

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου που στον «Πλούτο» υποδύεται την Πενία, με την οποία έχουν αποκτήσει και ένα παιδάκι.

Η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου που υποδύεται την Πενία.

Η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου που υποδύετ...

Η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου που υποδύεται την Πενία.

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ερωτώμενος από το thebest.gr για την καινοτομία να ανεβαίνει ο Αριστοφανικός «Πλούτος» σε έναν κλειστό χώρο ενώ στην Ελλάδα είναι συνήθεια το αρχαίο δράμα να παίζεται τα καλοκαίρια σε ανοιχτά θέατρα, ο κ. Γκραουζίνις τόνισε ότι γνωρίζει την παράδοση, ότι ο ίδιος ως καλλιτέχνης δεν έχει ταμπού και πως «είναι κρίμα να αντιμετωπίζεται ο Αριστοφάνης μόνο ως διασκέδαση.

Διαβάζοντας τα Αριστοφανικά κείμενα βλέπεις όχι μόνο τους κωμικούς διαλόγους αλλά και μία έντονη κριτική διάθεση, μία λύπη και οργή. Είναι κρίμα να περιορίζουμε τον Αριστοφάνη μόνο στο αστείο, κωμικό κομμάτι».

Σε αυτό το θέμα ο κ. Αμπαζής συμπλήρωσε ότι μέσα από το καινούριο αυτό ανέβασμα του «Πλούτου» δεν περνάνε μόνο «φαλλοί» και ωραίες μουσικές από τη σκηνή αλλά ανακαλύπτει κανείς γιατί έμεινε στην ιστορία ο Αριστοφάνης.

Η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη με τη σειρά της, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη, ανατρεπτική παράσταση που θα κάνει αίσθηση ενώ ο κύριος Αμπαζής πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία βαθιά, ουσιαστική, ελληνική ανάγνωση του Αριστοφανικού έργου που προβάλλει την υποκριτική τέχνη του ηθοποιού.

Το κόστος της παράστασης ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, ποσό που ενδεχομένως εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διάγουμε, να φαντάζει ιδιαίτερα υψηλό για να δαπανάται, γεγονός που επισήμανε ένας από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και «δυναμίτισε» για λίγο το κλίμα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα νέα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στις παλιές σταφιδαποθήκες Μπάρι.

Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Αμπαζής, πρόκειται για μία κεντρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με τουλάχιστον 20 ανθρώπους να δουλεύουν γι’ αυτήν και πως η παράσταση επιτεύχθηκε χάρη στην εξασφάλιση του ποσού επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στην οικονομική βοήθεια που αναμένεται από το Δήμο Πατρέων.

«Σαφώς σκοπός μας είναι η επιστροφή αυτού του ποσού στα ταμεία μας. Πάντως ένα μεγάλο μέρος του πάει σε φόρους αλλά και στην μισθοδοσία των ηθοποιών και άλλα τρέχοντα έξοδα της παράστασης», τόνισε ο κ. Αμπαζής προσθέτοντας ότι η παιδική παράσταση «Στη φάρμα των ζώων» που στοίχισε 30.000 ευρώ (μεταφορά της στην Πάτρα και μισθοί) που συνεχίζεται με επιτυχία, ήδη αυτοχρηματοδοτείται και έχει αρχίσει να είναι πλεονασματική.

Ακόμα ο κ. Αμπαζής έκανε αναφορά και στις 12 εκπαιδευτικές και θεατρικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μπάρι. «Έχουμε πάνω από 100 άτομα σε σταθερή βάση στις δραστηριότητες που γίνονται στις αίθουσες του Μπάρι, την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο κρίσιμο θέμα του κόστους, η κυρία Πατρώνη σημείωσε ότι δεν πρόκειται για εξωπραγματικό νούμερο και πως είναι μέσα στα λογικά πλαίσια μίας παράστασης που επίκειται μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στις 14 Φεβρουαρίου 2013 να κάνει και περιοδεία.

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ. Κουρούμπαλης, Απόστολος Ψαρρός, Τάσος Αντωνίου και Π. Αθανασόπουλος.

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ....

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ. Κουρούμπαλης, Απόστολος Ψαρρός, Τάσος Αντωνίου και Π. Αθανασόπουλος.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήσαν και 5 από τους ηθοποιούς του «Πλούτου». Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, γνωστός και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε δημοφιλή σήριαλ όπως η «Πολυκατοικία», αναφέρθηκε στην πρόκληση του να δουλεύεις εκτός Αθηνών και στην ανάγκη η παράσταση να επικοινωνήσει με την τοπική κοινωνία και το εδώ κοινό.

Ο Απόστολος Ψαρρός μίλησε για το ξεκίνημα ενός καινούριου ρεύματος όπου δεν γίνονται όλα τα πράγματα στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια όπως στην Πάτρα ενώ ο Τάσος Αντωνίου που έχει σπουδάσει στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Πάτρα, αυτή τη φορά ως ηθοποιός και πως το θέατρο πρέπει να εισχωρήσει στην κοινωνία της Πάτρας.

Ακόμα μίλησε ο Πάνος Αθανασόπουλος που είπε με χιούμορ ότι «δεν πληρώνεται με τίποτα όλος αυτός ο ιδρώτας που χύσαμε για αυτήν την αμείλικτη κωμωδία», η Μάρω Παπαδοπούλου που ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει σε όλο το θίασο και πως το κείμενο και η παράσταση του «Πλούτου» μοιάζει να έχει μεγάλες αναφορές στην Ελλάδα των τελευταίων 50-60 χρόνων.

Τέλος ο συνθέτης Δημήτρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «νιώθω σαν το σπίτι μου και σαν να έχω να οδηγήσω μία “Φεράρι”. Οι ηθοποιοί που παίζουν στην παράσταση είναι και εξαιρετικοί μουσικοί και νιώθω τυχερός που έχω αυτό το έμψυχο υλικό. Ο Θοδωρής Αμπαζής ως συνεργάτης σε σπρώχνει να φύγεις από τα όρια σου».

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι Αποστόλης Πελεκάνος και Γιώργος Παπανδρέου ενώ σύμβουλος κίνησης είναι η Δήμητρα Κρητικίδη και βοηθός σκηνοθέτη η Μαρία Βίλογλου.

Το εισιτήριο γενικής εισόδου κοστίζει 15 ευρώ, το φοιτητικό-μαθητικό 10 ευρώ και για τους άνεργους 5 ευρώ.

Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 21.30 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ. Θεοχάρης, Μάρω Παπαδοπούλου, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θοδωρής Αμπαζής και Νανά Πατρώνη.

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ....

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά οι Δ. Θεοχάρης, Μάρω Παπαδοπούλου, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θοδωρής Αμπαζής και Νανά Πατρώνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture