Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μία θεατρική παράσταση με διήγημα του Παπαδιαμάντη ανεβάζουν μαζί 6 σχολεία της Πάτρας στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου

Μία θεατρική παράσταση με διήγημα του Πα...

Πρόκειται για τα "Χριστούγεννα με τη Σταχομαζώχτρα" που θα παρουσιαστεί στις 13/12 στις 20.00

Ξεχωριστή αναμένεται η παράσταση «Χριστούγεννα με τη Σταχομαζώχτρα» που θα παρουσιάσουν από κοινού το Eιδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας, το 2/Θ και 8/Θ Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών, το 26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και το 11ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Παν. Κανελλόπουλος) στο πλαίσιο της εορτής των Χριστουγέννων, αυτή την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η θεατρική παράσταση αποτελεί διασκευή του γνωστού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), «Η Σταχομαζώχτρα». Η πίστη στην ελπίδα της αλλαγής, της αναγέννησης, του αγώνα για το καλύτερο και ο ουσιαστικός θαυμασμός του Σκιαθίτη «Αγίου των Ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την ηρωίδα του διηγήματος, τη Σταχομαζώχτρα, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διήγημα.

Το κείμενο έχει διασκευάσει η θεατρολόγος Μαρία Σπυροπούλου, η μουσική της παράστασης είναι της Μ. Ρέντιτ ενώ Χοράρχης της Βυζαντινής χορωδίας, η μουσικός  Κατερίνα Γαλανού. Τα τραγούδια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα τα δίδαξαν οι εκπαιδευτικοί Αδαμαντία Κανάγια και Αλεξάνδρα Ζαγούρα.

Εκτός από τη Γυμνάστρια Ελένη Τσιρίμπα, τα μέλη της ορχήστρας είναι εξωτερικοί συνεργάτες των σχολείων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει για το νόημα των Χριστουγέννων ο Πατρινός συγγραφέας, θεολόγος και τ. Σχολικός Σύμβουλος Σωκράτης Νίκας με θέμα «παιδίον νέον εδόθην ημίν-σχόλια στην υμνολογία του Ιωάννου Δαμασκηνού».

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η θεατρολόγος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Συγκλητική Βλαχάκη.

Οι μαθητές των έξι  σχολικών μονάδων  αναβιώνουν την εποχή του Παπαδιαμάντη, όλοι μαζί πάνω στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ειδικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων μαθητών Αγγελική Νικολοπούλου, «είναι για εμάς μεγάλη τιμή και ευθύνη να παρευρεθείτε στην εκδήλωση μας και να βιώσετε, πως τόσο διαφορετικά σχολεία μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμό, ξεπερνώντας τα στερεότυπα, βγαίνοντας από τους εαυτούς τους, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης πρώτα μεταξύ τους και μετά με την ίδια την κοινωνία.

Σε μία εποχή τόσο δύσκολη, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας σηκώνουν το βλέμμα,  δίνουν το όνειρο, στα παιδιά μας κόντρα στην καθημερινότητα και στη μιζέρια. Τα παροτρύνουν να βγουν από τα ατομικά τους όρια και τα όρια του σχολείου και να αισθανθούν τον εαυτό τους ως μέρος της κοινωνίας, που αναλαμβάνουν δράση».

Να σημειωθεί ότι στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών θα ακολουθήσουν και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις όπως στις 19/12 από τα παιδικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων, παράρτημα Πάτρας και στις 22/12 το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο των τμημάτων της Πολυφωνικής χορωδίας.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture