Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Να επιστρέψει ο Μαρσύας της Πάτρας στην πόλη του - Ιδρύεται Σύλλογος

Να επιστρέψει ο Μαρσύας της Πάτρας στην ...

Ξεκινά προσπάθεια με πρωτοβουλία του Νίκου Τζανάκου

Περίφημος μουσικός, δεινός αυλητής, αντιμετώπισε τον Απόλλωνα στον πρώτο μουσικό αγώνα στην ιστορία.

Η θέση του Μαρσύα, είναι στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και όχι στο Βρετανικό Μουσείο. Ξεκινάμε αγώνα, για την επιστροφή ενός από τα σπουδαιότερα ορειχάλκινα αγάλματα του κόσμου.Ιδρύουμε σύλλογο με την επωνυμία «Μαρσύας» και ξεκινάμε προσπάθεια, για την ανάδειξη και τη διάσωση, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκος και αναφέρεται στους στόχους.

Στόχος πρώτος:

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΜΑΡΣΥΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ

Το 1874 κατά τη διάρκεια ανασκαφών, για την κατασκευή της δεξαμενής κάτω από το φρούριο της Πάτρας, βρέθηκε χάλκινο άγαλμα του Μαρσύα. Το άγαλμα φυγαδεύτηκε μαζί με ένα άλλο, που βρέθηκε στα θεμέλια του ναού της Παντάνασσας και παρίστανε αθλητή. Κατέληξε  στο Βρετανικό Μουσείο.  Κατά τον Θωμόπουλο, είναι το σημαντικότερο αρχαίο πατραϊκό άγαλμα. Πριν την εύρεση του εφήβου των Αντικυθήρων, υπήρξε μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Ο Μαρσύας αποτελεί σήμερα, ένα από τα πολυτιμότερα  εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου και θεωρείται από τους αρχαιολόγους, ανεκτίμητης αξίας. «Σύμφωνα άλλωστε με τον A.S. Maurry, που τον περιγράφει στην Gazette Archeologique (1879 σ.248-249), αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα στολίδια του βρετανικού μουσείου, τραβά δε την προσοχή των ερευνητών της ιστορίας της τέχνης, περισσότερο από κάθε άλλο μνημείο της αρχαιότητας, που υπάρχει μέσα στο μουσείο αυτό». Θεωρείται αντίγραφο του έργου του Μύρωνα και έχει μεγάλη ομοιότητα με άγαλμα του Μαρσύα, που εκτίθεται στο Μουσείο Λατερανό της Ρώμης.

Την παγκόσμια ακτινοβολία του Μαρσύα, τους συμβολισμούς αλλά και τη διαχρονικότητα, στην ερμηνεία των διαφόρων μύθων που τον ακολουθούν,  έρχεται να μας περιγράψει, σε ένα καταπληκτικό του κείμενο, γραμμένο το 1925 ο «πατρινός» Κωστής Παλαμάς, με τον τίτλο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΣΥΑΣ».

Με τον Μαρσύα έχει ασχοληθεί ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Όσκαρ Ουάιλτ και δεκάδες άλλοι παγκόσμιοι ποιητές και συγγραφείς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η θέση του Μαρσύα όμως είναι στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Οργανωνόμαστε και ζητάμε την επιστροφή του.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture