Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ν. Πορτοκάλογλου-Φίλιππος Πλιάτσικας στο thebest.gr-«Επί τρία χρόνια ισορροπούμε σε μία τραμπάλα-Πρέπει να διώξουμε το φόβο και με συναίνεση θα τα καταφέρουμε»

Ν. Πορτοκάλογλου-Φίλιππος Πλιάτσικας στο...

Oι δύο εκλεκτοί τραγουδοποιοί σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση, πριν τη μεγάλη συναυλία τους στο Γήπεδο του Απόλλωνα στην Πάτρα, την Παρασκευή 7/12

TOY ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Για πρώτη φορά συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα, δύο ιδιαίτερα αγαπητοί στο κοινό τραγουδοποιοί διαφορετικής γενιάς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, οι οποίοι κάθε Σάββατο συναντιούνται στη σκηνή του Gazoo της Αθήνας ενώ μετά τις συναυλίες που έδωσαν στην Ρόδο και την Άρτα, αυτήν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στις 21.30, θα βρεθούν παρέα στην Πάτρα, για ένα μοναδικό live στο γήπεδο του Απόλλωνα σε μία μουσική βραδιά που διοργανώνει η Κίνηση «Πρόταση» της Πάτρας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr o Νίκος Πορτοκάλογλου που σήμερα έχει και την ονομαστική του εορτή, το πρόγραμμα που παρουσιάζουν με τον Φίλιππο Πλιάτσικα είναι «θεραπευτικό» και ανεβαστικό για τους ίδιους αλλά και για το κοινό στο οποίο και χαρίζουν αισιοδοξία.

«Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε αποτελεί ουσιαστικά μία συλλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας μαζί και με ένα-δύο καινούρια τραγούδια μας. Παρ’ότι και ο Φίλιππος και εγώ έχουμε καινούριους δίσκους, δεν έχω καμία εμμονή και επιμονή να ερμηνεύω τα καινούρια κομμάτια στις συναυλίες που κάνω. Πιστεύω ότι τα νέα κομμάτια βρίσκουν το δρόμο τους σιγά σιγά.

Παίζουμε γνωστά κομμάτια μας σε νέες διασκευές ενώ από τις πιο όμορφες στιγμές είναι όταν μπλέκουμε με τον Φίλιππο τα τραγούδια μας. Ξέρετε δεν κάνω συχνά συνεργασίες αλλά όποτε το επιχειρώ όπως τώρα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, το απολαμβάνω. Δεν αντέχω τις τυπικές συμβατικές συνεργασίες, δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Στις συναυλίες μας με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, συναντιόμαστε και συνεργαζόμαστε, γι’ αυτό και ο τίτλος του προγράμματος μας είναι “Συν”.

Η ιδέα για να δουλέψουμε παρέα είχε ξαναπέσει και παλιότερα ωστόσο θεωρώ ότι τελικά κάποια πράγματα για να γίνουν, θέλουν τη στιγμή τους. Θυμάμαι ήμασταν στο Πήλιο όπου με τον Φίλιππο είμαστε και γείτονες και μία βραδιά βρεθήκαμε και τραγουδήσαμε παρέα με τις κιθάρες μας. Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε και είπαμε αυτή την αυθόρμητη ζεστή συνάντηση να την προχωρήσουμε κι έτσι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε πρόβες. Φέραμε από δύο μουσικούς ο καθένας ενώ εγώ και ο Φίλιππος είμαστε οι κιθαρίστες του γκρουπ που συστήσαμε για το πρόγραμμα», ανέφερε ο Νίκος Πορτοκάλογλου που φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια της μουσικής του διαδρομής κυκλοφόρησε ένα διπλό cd το οποίο περιλαμβάνει και παλιότερα τραγούδια του ερμηνευμένα από τραγουδιστές της νέας σκηνής όπως η Νατάσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Χαρούλης, κ.α.

Όπως μας είπε κάτι αντίστοιχο, δηλαδή επανεκτελέσεις τραγουδιών του σε συνεργασία με άλλους τραγουδοποιούς το είχε επιχειρήσει και πριν 15 χρόνια στο cd του «Άσωτος υιός».

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με τη σειρά του μιλώντας στο thebest.gr,  ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ ουσιώδη σύμπραξη.

«Μπαίνουμε ο ένας στα κομμάτια του άλλου και σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είμαστε μαζί στη σκηνή. Την δύσκολη αυτή περίοδο που υπάρχει μία τάση αποξένωσης και έντονων αντιπαραθέσεων, προτάσσουμε την παρέα, την φιλία και τη ζεστασιά. Εισπράττουμε μεγάλη αγάπη από τον κόσμο και προσπαθούμε ακριβώς μέσα σε αυτήν την εποχή των κακών μαντάτων, να φεύγει ο κόσμος από τις συναυλίες μας με μία ψυχική ανάταση και πιο “γεμάτοι” έστω για τρεις ώρες. Παράλληλα παίζουμε για να προσφέρουμε και σε μας τους ίδιους την ίδια ανάταση και αισιοδοξία.

Σαφώς με προβληματίζει η όλη κατάσταση στην Ελλάδα. Ένα από τα νέα κομμάτια μου, το “Που να πάμε” (εμπεριέχεται στο cd του με τίτλο «Προσοχή στο κενό») το έγραψα ακούγοντας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ιστορίες γνωστών και φίλων για την κρίση. Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε, να βρούμε αλλιώτικα φτερά να πετάμε, όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού, βοηθώντας ο ένας τον άλλο και κοιτάζοντας τον στα μάτια.

Πρέπει να διώξουμε το φόβο και να διαγράψουμε όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν κουμάντο για μας και να βρούμε τις άκρες μεταξύ μας, ο ένας με τον άλλο. Ας πάνε να “κουρεύονται” οι εξουσιαστές.

Πιστεύω ότι μέσα στα κουσούρια που έχουμε ως λαός, διαθέτουμε και καλά στοιχεία. Αν σκεφτούμε όχι ως υπερέλληνες-ελληνάρες και αποβάλλουμε το φόβο, ναι είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η υπέροχη χώρα με τη γη, τη θάλασσα, το φως, θα τα καταφέρει», υπογράμμισε ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο οποίος αξίζει να αναφερθεί ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει να εμφανιστεί στην Πάτρα πάνω από δύο χρόνια ενώ μαζί με τους Πυξ Λαξ είχαν δώσει μία πολύ επιτυχημένη συναυλία, το περσινό καλοκαίρι που επανενώθηκαν ειδικά για μία σειρά live εμφανίσεων ξεκινώντας από το ΟΑΚΑ το οποίο γέμισαν. Στην Πάτρα είχαν εμφανιστεί στο Παμπελοποννησιακό στάδιο στις 17/9/2011.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου που ένα από τα νέα τραγούδια του, το «Ίσως» αναφέρεται ακριβώς σε όλη αυτό που βιώνουμε με την κρίση, με στίχους όπως «ίσως να βρούμε νερό, ίσως και να διψάσουμε», τόνισε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε μία τραμπάλα, τη μία μέρα καταστρεφόμαστε και την άλλη σωζόμαστε και άντε πάλι από την αρχή.

Όλη αυτή την ιστορία και το βάσανο σίγουρα θα μας βγάλει σε καλό. Μιλώντας προσωπικά, όποτε πέρασα σκοτεινές περιόδους στη ζωή μου κρίσης και στέρησης πάντα αυτές οι εποχές και εμπειρίες μου έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση.

Δεν νοσταλγώ τίποτα, ενδεχομένως μόνο ότι μπορεί να είχα ένα καλύτερο εισόδημα διότι όλο το υπόλοιπο κλίμα ήταν αυτό της ψεύτικης ευμάρειας και της αλαζονίας. Επειδή όλα είναι αλυσίδα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και μας τους καλλιτέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σ' ένα τόσο δυνατό σχήμα, όπως αυτό που κάναμε με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, επιλέξαμε να εμφανιζόμαστε μόνο μία μέρα την εβδομάδα, κάθε Σάββατο.

Δεν είμαι των μεγάλων λόγων και διδαγμάτων. Πιστεύω ότι μόνο με συναίνεση γενικότερα και ακούγοντας τον διπλανό μας θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος.

Όσο για τα νέα παιδιά, έχω να πω πως θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη δημιουργία, να επιλέξουν τη δουλειά που πραγματικά αγαπούν και όχι να ζουν με το ιδανικό του διορισμού όπως παλιότερες γενιές.

Αυτό σε συνδυασμό με τους φίλους, τους κοντινούς μας ανθρώπους, την φιλία και τον έρωτα, αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στο “δηλητήριο” των ναρκωτικών».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι μέρος των εσόδων της συναυλίας στο Γήπεδο του Απολλωνα θα δοθεί για τη στήριξη της Κίνησης «Πρόταση» της Πάτρας που βοηθά σημαντικά σε επίπεδο πρόληψης ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο, κ.α.

Τέλος ο Νίκος Πορτοκάλογλου ερωτώμενος για τα 30 αυτά χρόνια από το 1982 που ιδρύθηκαν οι Φατμέ (το θρυλικό συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη του ’80 και έκτοτε ο Νίκος Πορτοκάλογλου ακολουθεί προσωπική πορεία), ανέφερε στο thebest.gr ότι είναι περήφανος και χαρούμενος και πως αισθάνεται πλούσιος αλλά δεν νοσταλγεί.

«Όπως λένε οι Αμερικάνοι, η καλύτερη ηλικία είναι αυτή που βρίσκεσαι τώρα. Με τα χρόνια αισθάνομαι καλύτερα και πιστεύω ότι οι άνθρωποι αλλάζουν με τα χρόνια και προς το καλύτερο, αρκεί να το επιθυμούν, να προσπαθούν και να κάνουν σχέδια», τόνισε τέλος.

*Οι τιμές εισιτηρίων είναι 10 ευρώ στην προπώληση, 12 ευρώ την ημέρα της συναυλίας έξω από τον «Απόλλωνα» και 8 ευρώ το μαθητικό-φοιτητικό.

Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της «Πρότασης», στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, στα καταστήματα Musical, Οπτικά Καραμούζης και Παπασωτηρίου καθώς και ηλεκτρονικά στο TICKET WEST.

Όσο για το Gazoo όπου οι δύο τραγουδοποιοί αναμένεται να συνεχίσουν τις εμφανίσεις τους και την περίοδο των γιορτών, βρίσκεται στην Πειραιώς 102-104 στην Αθήνα και η είσοδος είναι 10 ευρώ.

Ακόμα για το κοινό που θα σπεύσει στο γήπεδο του Απόλλωνα στην Πάτρα την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, θα υπάρχουν αστικά λεωφορεία για την μετακίνηση του κοινού μετά το τέλος της συναυλίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture