Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Νομικοί και επιχειρήσεις σε ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας λόγω της κρίσης!

Πάτρα: Νομικοί και επιχειρήσεις σε ασφυκ...

H εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας στο Forum Ανάπτυξης 2012

Ο ρόλος του νομικού σε φλέγοντα ζητήματα που ανέκυψαν λόγω της κρίσης, όπως η αύξηση του επιχειρηματικού κινδύνου αλλά και η θωράκιση των νέων δικηγόρων με μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εφαρμογή των μεθόδων του σύγχρονου marketing, ήταν το κύριο θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διεξήχθη σήμερα Σάββατο 24 Νοεμβρίου στα πλαίσια του διήμερου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2012.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων πάνω σε ζητήματα δικαίου αλλά και σύγχρονων ανταγωνιστικών μεθόδων επαγγελματικής ολοκλήρωσης. Η εκδήλωση με θέμα: «Marketing δικηγορικού γραφείου – Στρατηγικές Ανάπτυξης και Χωροθέτηση του δικηγόρου στην αγορά (Positioning)» που διεξήχθη το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Νκόλαου Παπάκου. «Κακώς εμείς οι δικηγόροι θεωρούμαστε προνομιούχοι, ως κλάδος βαλλόμαστε αδίκως, περισσότερο από άλλες επαγγελματικές ομάδες, ενώ καλούμαστε παράλληλα λόγω της κρίσης να συνδράμουμε πολύ περισσότερο στην προάσπιση και προστασία των αδύναμων συμπολιτών. Σε καθημερινή πλέον βάση καλούμαστε να βοηθήσουμε απολυμένους συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στην αντιμετώπιση τραπεζών και εργοδοτών, να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στην κοινωνική συνοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάκος, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο δρ. Ιωάννης Μπούγας, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και πρ. Υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα: «Ο Δικηγόρος ως συνεργάτης και αρωγός στην προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου για επιβίωση και ανάπτυξη».

Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στις συνέπειες της κρίσης στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την υγεία-πρόνοια, την παιδεία και τον πολιτισμό, επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και επιβαρύνουν και την ανάγκη για αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή φόρουμ. Σύμφωνα με τον ομιλητή, θύμα της κρίσης είναι πλέον τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες. «Ότι πετύχαμε τον 20ο αιώνα στη συγκρότηση ενός θεσμικά οργανωμένου κράτους, αμφισβητείται πλέον ενώ παράλληλα τελείται ένα μεγάλο έγκλημα, η αποδιοργάνωση και αποδιάρθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα βέβαια την κοινωνική εξαθλίωση» τόνισε ο ομιλητής.

"Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προβλέψουν έγκαιρα τη δημιουργία μη ευνοϊκών συνθηκών όσον αφορά τη μελλοντική τους επιβίωση, με αποτέλεσμα και την καθυστερημένη προσφυγή στις νομικές συμβουλές", συμπέρανε ο ομιλητής, τονίζοντας: «Σήμερα που οι τράπεζες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να ρυθμίσουν τα επιχειρηματικά χρέη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε στην επιμήκυνση, την παράταση αποπληρωμής τους και στην συνολική απομείωση των χρεών, να συνδράμουμε στη ρύθμιση των εργοδοτικών εξόδων, χωρίς την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα στην εταιρεία που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της επιχειρηματικής της απόδοσης".

Στη συνέχεια ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στο θέμα της ποινικοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τα πολλά αυτόφωρα, της δεδηλωμένης πλέον αδυναμίας πολλών εμπόρων και επιχειρηματιών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες προμηθευτές αλλά και το δημόσιο.

«Κρατούνται επιχειρηματίες για μικροποσά και πολύτεκνες μητέρες χωρίς να διασφαλίζεται η πληρωμή των οφειλών με αποτέλεσμα της μάταιης αυτής πίεσης, να απομένει μόνο ο εξευτελισμός» είπε, επισημαίνοντας ότι ο νομικός πρέπει να δώσει έμφαση στην πρόβλεψη των συνθηκών που μπορεί να επιβαρύνουν μελλοντικά την επιχειρηματική δράση.

Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την έκδοση των ακάλυπτων επιταγών το οποίο «σήμερα δεν είναι ένα τυπικό αδίκημα για το νομικό σύμβουλο της εταιρείας αλλά μια πρόκληση ώστε να διερευνηθεί πραγματικά αν κατά την έκδοση της διαμαρτυρημένης πλέον, μεταχρονολογημένης πίστωσης, είχαν προβλεφθεί οι δυσμενείς μελλοντικές οικονομικές συνθήκες από πλευράς του επιχειρηματία«.

Πρόβλεψη του επιχειρηματικού κινδύνου

Αναφερόμενος στο στόχο που είναι πλέον η εξειδικευμένη νομική συμβουλή για την πρόβλεψη επιχειρηματικών κινδύνων, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου υπάρχει η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας για τον πτωχευμένο επιχειρηματία, να διατηρήσει το εισόδημα και περιουσιακά του στοιχεία, με την πρόβλεψη και δέσμευση ότι θα εργαστεί στο μέλλον για την αποπληρωμή των χρεών του, μέσα από τη συνέχιση της παραγωγικής του ικανότητας.

«Η ελληνική νομοθεσία δε διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς διάγνωσης και προληπτικής αντιμετώπισης μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων μέσω αυτόματων διοικητικών διαδικασιών, εντός της επιχείρησης, άρα απαιτείται η επαναρύθμιση του εμπορικού μας δικαίου με την εγκατάσταση μηχανισμών πρόβλεψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης μελλοντικών κινδύνων« είπε, καλώντας τέλος τους επιχειρηματίες να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την επιβίωση της επιχείρησής τους, να εγκαταστήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων και αποτελεσματικότερης χρήσης του φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις, νομικού πλαισίου.

Ο νέος δικηγόρος...

Στη συνέχεια ο Γεώργιος Τσίρης, μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, με ΜΒΑ στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στη «χωροθέτηση του Δικηγορικού Γραφείου στην αγορά, με διασταυρούμενες και προστιθέμενης αξίας δικηγορικές υπηρεσίες».

«Θα πρέπει να δούμε το επάγγελμα του δικηγόρου με έμφαση στα επιχειρηματικά του στοιχεία όπως η ευελιξία, η έμφαση στον εξωστρεφή και πελατοκεντρικό του χαρακτήρα. Μέσα στο ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνεται το επάγγελμα του νέου δικηγόρου, να δώσουμε έμφαση στην διαμόρφωση και πώληση υπηρεσιών που δεν μπορεί να διοχετευθούν στην αγορά από κάποιο άλλο« τόνισε ο ομιλητής, συνεχίζοντας: «Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, πρέπει να συνδράμουμε, ώστε από τα πρώτα τους βήματα, να έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος λειτουργίας.

Περιγράφοντας τα βασικά προβλήματα στην άσκηση του καθήκοντος , ανέφερε την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τις αντικειμενικές παθογένειες του συστήματος που ήδη προαναφέρθηκαν, την κακή δημόσια εικόνα των νομικών που -αντί να θεωρούνται ως φορέας επίλυσης διαφορών- έχουν ενταχθεί στα μάτια της κοινωνίας ως φορέας του όλου προβλήματος και μέρος της κρίσης. Αναφέρθηκε ακόμη στην αναποτελεσματικότητα που προκαλείται στο έργο των νομικών από τη δράση εξωγενών προς την ουσία του επαγγέλματος παραγόντων, τον περιορισμό της δικαστικής ύλης και την κατάργηση παλαιών οικονομικών αντικειμένων και την αντικατάστασή τους από νέες δραστηριότητες.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και δεδομένα;» αναρωτήθηκε ο ομιλητής, προτείνοντας στη συνέχεια μια σειρά από λύσεις για τους συναδέλφους του μέσα από τις γνώσεις που προκύπτουν με την εφαρμογή του σύγχρονου marketing.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, η χωροθέτηση του επαγγέλματος σε νέα διεθνοποιημένα πλέον όρια, μακριά από τοπικιστικά στοιχεία, είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κλάδο. Σε αυτή τη βάση, κατά τον εισηγητή, ο νομικός πρέπει να επικεντρώσει στις διαπροσωπικές σχέσεις με τον πελάτη, να επικεντρώσει στη δική του προστιθέμενη αξία και να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο και τις δυνατότητές του, με στόχο την επιβίωση.

Εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών

Τέλος η Ελένη Σουλτανά-Βαρέση, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών που είναι πλέον, εκτός από τη διαπραγμάτευση, το συμβιβασμό και την παραδοσιακή διαιτησία, το έργο του διαμεσολαβητή που εισάγεται στο νομικό πλαίσιο με το νόμο 3896/2010.

«Κάθε εναλλακτική λύση όπως η διαμεσολάβηση και η διαπραγμάτευση δεν αντιστρατεύεται τη δικαιοσύνη και συνδράμει μάλιστα στην απαλλαγή των δικαστών από ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων με στόχο να επικεντρωθούν σε πιο απαιτητικά κομμάτια του έργου τους« είπε η ομιλήτρια, τονίζοντας ως το πρώτο βήμα για την επιτυχία του θεσμού της Δικαστικής Διαμεσολάβησης, τη σωστή διαχείριση της αξιοπιστίας που απολαμβάνει ο δικαστής στην ελληνική κοινωνία. Στη συνέχεια ανέλυσε το θέμα της εκπαίδευσης των νομικών πάνω στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και σε επίπεδο προσωπικό και σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως η διαχείριση της σχέσης γονιού και παιδιού στη φάση του επαγγελματικού προσανατολισμού. «Είναι ένα θέμα καθημερινής τριβής που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Με όπλο την επικοινωνία και τις δυνατότητες που προσφέρει η αντίληψη των γεγονότων από ένα τρίτο ανεξάρτητο παρατηρητή, μπορεί να γεφυρωθεί η διαφορά και να λήξει η διένεξη. Απαραίτητοι όροι για τη γεφύρωση του χάσματος είναι: ο έλεγχος της αντίδρασης με ψυχραιμότερο τρόπο, η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και ο διαχωρισμός των συμφερόντων των αντιμαχόμενων πλευρών μέσω της διαπραγμάτευσης, χωρίς τους επιβλητικούς κανόνες της διαιτησίας και του συμβιβασμού« κατέληξε η ομιλήτρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά