Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εγκαινιάζεται απόψε στο Ιντεάλ της Πάτρας η έκθεση του Κ. Δαλδάκη, «Κατόψεις έξι ναών»- «Απολλώνιο-Διονυσιακό»

Εγκαινιάζεται απόψε στο Ιντεάλ της Πάτρα...

Ο εικαστικός δημιουργός που έχει βραβευτεί στη Μπιενάλε της Φλωρεντιας, είναι Πατρινός στην καταγωγή

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση του Πατρινού δημιουργού Κωνσταντίνου Δαλδάκη με τίτλο «Κατόψεις έξι ναών»- «Απολλώνιο-Διονυσιακό» εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012  στις 20.30 στον πολυχώρο Ιντεάλ της Αγίου Νικολάου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα διαρκέσει έως την  Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013.

Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Δαλδάκης, η ιδέα βασίζεται στο Απολλώνιο-Διονυσιακό πνεύμα (το φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής) με μια εικονο-πλαστική προσέγγιση, μέσω «ενεργειακών» εκφραστικών  χειρονομιών στα σχέδια (μικτή τεχνική, διαστάσεις 20x24cm) και στους πίνακες (μικτή τεχνική, διαστάσεις 150x150cm).

Τα σχέδια  και οι πίνακες έχουν εκτελεστεί  με μια γραμμή χωρίς δεύτερη επέμβαση.

Κατ’ ουσία το έργο αποτελεί ένα ζωγραφικό πειραματισμό, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχαν επιχειρήσει οι σουρεαλιστές Μπρετόν και Απολλιναίρ με την «αυτόματη» γραφή, δηλαδή έναν ψυχικό αυτοματισμό, για να μπορέσουν να εκφράσουν καθαρές φόρμες ασυνείδητου α-διαμεσολαβητές από οποιαδήποτε εγκεφαλική επεξεργασία.

Το εγχείρημα αρχίζει με άναρχες χειρονομιακές ζωγραφικές πινελιές, υπό την μορφή πλαστικών πυκνώσεων των υλικών και ακολουθώντας μια χορογραφία μετουσιώνεται σε          μια ιεροτελεστία καλλιγραφικών συμβόλων.

Οι κατόψεις των ναών χρησιμοποιούνται ως ορισμένος γεωγραφικός χώρος ώστε να εκτελεστεί η χορογραφία, με τα σημεία στίξης του προσανατολισμού και της αναλογικής κλίμακας.

Η χρωματική κλίμακα ορίζει τις αντιστίξεις των συχνοτήτων και δίνει τον ρυθμό στην χορογραφία, νοηματοδοτώντας το περιεχόμενο ως μια απολλώνια και διονυσιακή τελετουργία.

Ο Κωνσταντίνος Δαλδάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1971 και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ έχει κάνει και μεταπτυχιακό στις «ψηφιακές μορφές τέχνης».

Το διάστημα 1996- 1997 με το πρόγραμμα Έρασμος σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Χάγης. Έχει ακόμα παρακολουθήσει εργαστήρια φωτογραφίας και σκηνογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 2000-01 ενώ έχει και πτυχίο γραφιστικής από το κολέγιο «ΠΕΤΡΑ».

Φέτος ο Κωνσταντίνος Δαλδάκης συμμετείχε με την Ελλάδα στον διεθνή Ολυμπιακό διαγωνισμό με θέμα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ».

Το 2005 κέρδισε το 5ο Βραβείο στην Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Ο Κωνσταντίνος Δαλδάκης αυτό το διάστημα συμμετέχει και στη Διεθνή έκθεση «Re Culture 1» που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κατά το παρελθόν όπως στο “BLACK DUCK” στην Αθήνα και στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο Θήρας ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου. Επίσης το 2001 πήρε μέρος  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture