Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17/11 στο Ιντεάλ της Πάτρας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Encardia, η πέτρα που χορεύει"

Την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17/1...

Η ταινία του Άγγελου Κοβότσου βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης την περασμένη άνοιξη

Το Βήμα Λόγου Επικοινωνίας Πολιτισμού «β.λ.ε.πο.» που είναι  μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την προώθηση του πολιτισμού σε κάθε του έκφανση χωρίς στεγανά, διοργανώνει αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 στις 21.30 στην αίθουσα του πολυχώρου Ιντεάλ στην Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, την προβολή του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Encardia, η πέτρα που χορεύει».

Πρόκειται για μία ξεχωριστή ταινία ντοκιμαντέρ για τη γλώσσα, την ποίηση και τη μουσική από τα Ελληνόφωνα Χωριά της Κάτω Ιταλίας που βραβεύτηκε στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Το φιλμ προβάλλεται ήδη για 3η εβδομάδα στην Αθήνα και έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια και κριτικές. Στην Αθήνα από σήμερα Πέμπτη 15/11 θα παίζεται στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, Κοδριγκτώνος 21 πλησίον της Πατησίων και στον κινηματογράφο Παλλάς στο Παγκράτι.

Η ταινία «Encardia, η πέτρα που χορεύει» που θα έχουν τη χαρά και ευκαιρία να απολαύσουν και οι Πατρινοί σινεφίλ για δύο ημέρες στο Ιντεάλ, αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ για την ξεχασμένη διάλεκτο, μουσική, χορό που κάποτε έδινε ζωή και δύναμη στη φτωχή και ταλαιπωρημένη Νότια Ιταλία.

Τι είναι τα «γκρίκο»; Τι είναι η «ταραντέλλα πίτσικα» και πως αντιμετωπίζονται πλέον; Οι encardia ταξιδεύουν, από το 2010, με σύμμαχο την όμορφη και παράξενη αυτή διάλεκτο που μένει στα τραγούδια και στις ψυχές των ανθρώπων. Συναντούν μουσικούς, χορευτές, ποιητές, αφήνουν ανθρωπολόγους να αναλύσουν το μυστήριο των «γκρίκο» και τέλος…ή…αρχικά…συναντούν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!!

Το συγκρότημα των Encardia είναι οι:

Κώστας Κωνσταντάτος:  κρουστά, μαντολίνο, βιολί, τραγούδι

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι

Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι

Αναστασία Δουλφή: τραγούδι, καστανιέτες

Ναταλία Κοτσάνη: τραγούδι, κιθάρα

Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, τραγούδι

Κωνσταντίνα Καλκάνη: χορός

Γιάννα Χαμαλέλη: χορός.

 

φωτ. Άκης Χρήστου

φωτ. Άκης Χρήστου

φωτ. Άκης Χρήστου

Με την χορεύτρια Franca Tarantino.

Με την χορεύτρια Franca Tarantino.

Με την χορεύτρια Franca Tarantino.

Το περιοδικό «Αθηνόραμα» και ο κριτικός Χρήστος Μήτσης έγραψαν χαρακτηριστικά, «Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεπερνά το μελωδικό φολκλόρ και ανακαλύπτει έναν ολόκληρο λαικό πολιτισμό (του Grico, της Tarantella Pizzica και της Grecia Salentina), κομμάτι ενός κόσμου που ακόμη αντιστέκεται».

Η εφημερίδα City Press έγραψε χαρακτηριστικά, «ενώ είναι ολοφάνερη η ταυτότητα των εθνών ένθεν κακείθεν της Aδριατικής, η σύγχρονη επιστήμη στυλώνει πεισματικά τα πόδια στην «άγνωστη» ταυτότητα των πρώιμων Iταλιωτών. Ευτυχώς όμως οι γλώσσες και οι... πέτρες έχουν τη δική τους μνήμη, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τα θέσφατα περισπούδαστων παντογνωστών.

Aυτή η σπουδαία μαρτυρία λοιπόν που περιέχεται σε αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, δεν είναι μια βαρετή παράθεση κουραστικών στοιχείων. Eίναι μια ολοζώντανη, κεφάτη περιήγηση του κοσμαγάπητου συγκροτήματος Encardia, μια τρελή σαν ταραντέλλα περιδήνηση, σε τόπους τόσο φωναχτά ελληνικούς όσο και η Σπάρτη. Tα γκρικάνικα, το ελληνικό ιδίωμα που μιλούσαν οι πάντες από τις Συρακούσες μέχρι την Kούμα και τη Nεάπολη, ίσως ξεχάστηκε, αλλά δεν απολησμονήθηκε. Παρόλη την αβάσταχτη πίεση για ομογενοποίηση, κάτι που πέρασαν εδώ, κι οι ελληνικότατες μειονότητες, Aρβανίτες και Bλάχοι. Zει μέσα στις ψυχές, μέσα στα τραγούδια. Aποκαλυπτικά συγκλονιστικό, μουσικά λυτρωτικό, εμψυχωτικό και ζωογόνο. Mετά από δυο ώρες ταινίας, νιώθεις τόσο ανάλαφρα και χαλαρά, σα να ’χεις επιστρέψει μόλις, από δυο μήνες διακοπές».

Τέλος η εφημερίδα Free Sunday έγραψε για το «Encardia», «στην εποχή του Πλάτωνα (ρίξτε μια ματιά σε Kρατύλο και Tίμαιο, εκεί εξηγούνται όλα λεπτομερώς) οι Έλληνες γνώριζαν άριστα την προϊστορία τους. Ήξεραν ότι από τα πανάρχαια χρόνια είχαν πλημμυρίσει την Mεσόγειο κι ακόμη παραπέρα σαν βατράχια! Mπορεί πολλοί –με λίγη... καλοπροαίρετη, πάντα, διακρατική βοήθεια- να ξεχάσανε την καταγωγή τους, αλλά η Kάτω Iταλία, σαν άλλο ένα χωριό του Aστερίξ, ανθίσταται ακόμη.

Eκεί λοιπόν έριξαν άγκυρα και οι Encardia μελετώντας με εργαλείο την διεισδυτική κάμερα του Κοβότσου τα Γκρίκο, το γλωσσικό και την Ταραντέλα Πίτσικα, το μουσικό ιδίωμα της περιοχής. Και για πρώτη ίσως φορά, πορίσματα μιας έρευνας παρουσιάζονται τόσο εύγλωττα, χαρούμενα, ολοζώντανα, συγκινητικά, αναζωογονητικά. Θα πρέπει να καταβάλλετε υπεράνθρωπη προσπάθεια να μείνετε γαντζωμένοι στα καθίσματα. Οι «πέτρες που χορεύουν» θα σας... γαργαλίσουν ανελέητα. Απαιτώντας χορό! Συμβουλή μας; Μην αντισταθείτε...»

Την ταινία υπογράφει σκηνοθετικά ο Άγγελος Κοβότσος. Πρόκειται για μία ταινία παραγωγή της Poulidis Productions.

O σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος και ο παραγωγός Γιώργος Πουλίδης στην παρουσίαση του φιλμ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

O σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος και ο παρα...

O σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος και ο παραγωγός Γιώργος Πουλίδης στην παρουσίαση του φιλμ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture