Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Λαχταριστή κιμαδόπιτα με παραδοσιακο φύλλο!

Λαχταριστή κιμαδόπιτα με παραδοσιακο φύλλο!

Κατηγορία : Πίτες και τάρτες

Μια πολύ ωραία συνταγή για κιμαδόπιτα από τη μαμά μιας φίλης, τη δοκιμάσαμε και τη συστήνουμε. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο.

Υλικά:

Για το φύλλο:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2-3 κουτ. σούπας. ξίδι (κάνει πιο τραγανή τη ζύμη)

3 κουτ. σούπας. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κούπα χλιαρό νερό, ή όσο «πάρει»

Για τη γέμιση:

1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχάρι)

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια στον τρίφτη

2-3 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη

4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο πελτέ)

2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες (ή και Φλωρίνης)

200 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (γκούντα, ένταμ, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι)

2 αυγά

200ml κόκκινο ξηρό κρασί

1/2 ματσάκι μαϊντανό

Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Ρίγανη τριμμένη ή θυμάρι

Κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρύφαλλο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το φύλλο

Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κάνουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το νερό.

Παίρνουμε σιγά-σιγά αλεύρι από γύρω-γύρω και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι.

Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και από πάνω ρίχνουμε μία πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Τότε η ζύμη μας θα είναι έτοιμη για να την ανοίξουμε σε φύλλο.

(Οι ποσότητες των υλικών είναι για δύο φύλλα, ένα πάνω ένα κάτω. Αν μας αρέσει με περισσότερα τις διαμορφώνουμε αντίστοιχα).

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μαζί με το σκόρδο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τις μισές ποσότητες από τα μπαχαρικά μας και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και νεράκι και αφήνουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια προσθέτουμε νερό αλλά όταν θα το σβήσουμε θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών, τις πιπερίτσες, τα αυγά, λίγο ελαιόλαδο ακόμα, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το βασιλικό και τις υπόλοιπες ποσότητες μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά.


Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα και τοποθετούμε από πάνω και το άλλο φύλλο. Αλείφουμε πάλι με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ψηθεί (περίπου μία ώρα).

Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste