Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πρόβοπουλος: Μονόδρομος η πώληση της Αγροτικής στην τράπεζα Πειραιώς

Πρόβοπουλος: Μονόδρομος η πώληση της Αγρ...

Μόνο θετικά στοιχεία βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το deal

Η λύση που επελέγη για την ATEbank ήταν η μόνη πραγματικά βιώσιμη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς.

«Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη, στη βάση σειράς κριτηρίων, εποπτικών και επιχειρηματικών. Αλλωστε το βεβαρημένο παρελθόν της ακριβώς αυτό πιστοποιεί», είπε ο Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο». «Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ από την πλευρά της πίεζε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, όπως άλλωστε προβλεπόταν ρητά στο τελευταίο Μνημόνιο, και ανελήφθη τελικά δέσμευση για τη διενέργεια ειδικής μελέτης για την ΑΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την τρόικα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια. Το κλείσιμο και η εκκαθάριση της τράπεζας, η ανακεφαλαιοποίηση και ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας, η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο την πώλησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα και, τέλος, η μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της τράπεζας προς άλλη τράπεζα.

«Είναι σαφές ότι το κλείσιμο της τράπεζας αποτελούσε μια ακραία κι ανεπιθύμητη λύση. Θα σήμαινε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα σήμαινε το κλείσιμο του δικτύου και άρα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πελατών. Τέλος, το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο, καθώς θα απαιτείτο άμεσα ένα ποσό μεγαλύτερο των 20 δις ευρώ», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Σημείωσε επίσης πως η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, διότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά