Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι «Δρόμοι της φωτιάς» με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, καλύτερη ταινία για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Οι «Δρόμοι της φωτιάς» με την μουσική το...
Μαρτάτος Tάκης

Το περιοδικό «Entertainment Weekly» έκανε αφιέρωμα στα καλύτερα φιλμ αθλητικού περιεχομένου

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, το έγκυρο κινηματογραφικό περιοδικό Entertainment Weekly στο τρέχον τεύχος του είχε μία σελίδα αφιέρωμα σε ορισμένες από τις πιο καλές κινηματογραφικές ταινίες που είχαν ως θέμα τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η σπουδαιότερη ταινία του είδους σύμφωνα με το Αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό δεν είναι άλλη από την Αγγλική παραγωγή «Chariots of Fire-Οι Δρόμοι της φωτιάς» που στην απονομή των βραβείων Όσκαρ του 1982 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά και καλύτερης μουσικής για το μνημειώδες και αξεπέραστο μουσικό σκορ του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο σκηνοθέτης Χιου Χάντσον δεν κέρδισε το Όσκαρ καθώς εκείνη τη χρονιά τιμήθηκε ως καλύτερος σκηνοθέτης ο ηθοποιός Γουόρεν Μπήτι για τους «Κόκκινους». Η ταινία «Δρόμοι της φωτιάς» που ξανακυκλοφόρησε στις αίθουσες της Αγγλίας με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων, περιγράφει την ιστορία δύο αθλητών-δρομέων (στους ρόλους του Αγγλοεβραίου Χάρολντ Άμπραχαμς και του Σκωτσέζου χριστιανού εμφανίζονται οι Μπεν Κρος και Ίαν Τσάρλεσον αντίστοιχα) που συμμετέχουν με τη σημαία της Αγγλίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Η όμορφη αυτή συγκινητική ταινία είχε συνολικά προταθεί για 7 Όσκαρ και κατέκτησε 4 ενώ έχει βαθμολογηθεί ως 19η στη σειρά στα 100 καλύτερα Βρετανικά φιλμ όλων των εποχών από το Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο.

Το Entertainment Weekly κάνει μνεία και στην αθλητικού Ολυμπιακού περιεχομένου ταινία με τον τίτλο «Miracle» (σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα), παραγωγής του 2004 με τον 61χρονο γνωστό ηθοποιό Κερτ Ράσελ (ήταν πρόσφατα για διακοπές με τη σύζυγο του, ηθοποιό Γκόλντι Χον στην Σκιάθο) στο ρόλο του Αμερικανού προπονητή της Αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας του χόκει Χερμπ Μπρουκς. Η ταινία έχει πάρει πολύ καλές κριτικές ιδιαίτερα για την ερμηνεία του Κερτ Ράσελ.

Με δρομείς και συγκεκριμένα 3 πρωταθλητές που παλεύουν για να μπουν στην εθνική ομάδα, ασχολείται η ταινία του 1982 «Personal Best» σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Τάουν (σεναριογράφου του «Τσάινατάουν» με τον Τζακ Νίκολσον) όπου πρωταγωνιστεί η Μάριελ Χέμινγουει και ο Σκοτ Γκλεν.

Τέλος το περιοδικό συμπεριλαμβάνει στις αξιόλογες Ολυμπιακού περιεχομένου ταινίες και το «Cool Runnings» του 1993 που είναι περισσότερο μία αθλητική περπετειώδης κωμωδία σε σκηνοθεσία Τζον Τερτελτάουμπ. Το σενάριο της είναι περίπου βασισμένο στην αληθινή ιστορία της εθνικής ομάδας της Τζαμάικα στο ντεμπούτο της στους Χειμερινούς Ολυμπαικούς αγώνες του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα του Καναδά το 1988. Το φιλμ κατάφερε και έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία ξεπερνώντας τα 154 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture