Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με το «Τι Βουλή θα παραδώσεις» ξεκινά 1η Αυγούστου το 31ο Φεστιβάλ Πάτρας

Με το «Τι Βουλή θα παραδώσεις» ξεκινά 1η...
Μαρτάτος Tάκης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα τους και δύο του Εθνικού, ο «Περικλής» και οι «Νεφέλες»

Στον 31ο του χρόνο μπήκε φέτος το Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που θα ανοίξει τις πύλες του επισήμως το διήμερο 1η και 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο με την επιθεώρηση «Τι Βουλή θα παραδώσεις» με τις Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Ρώπα και τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση και Αντώνη Καφετζόπουλο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στο ξενοδοχείο Αστήρ, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος υπογράμμισε ότι 31 χρόνια τώρα το Φεστιβάλ Πάτρας στηρίχθηκε στις πλάτες των μελών του ΔΣ και 5-10 καλών φίλων από την περιοχή της Πάτρας.

Ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ Κώστα Πλατυκώστα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dur ΑΕ Θεόδωρο Δούρο, τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ανδρέα Μανωλόπουλο που ήταν παρών στη συνέντευξη και τον τον προεδρεύοντα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Νίκο Μακρή  για τη στήριξη τους καθώς όπως είπε, χωρίς αυτούς δεν θα έβγαιναν τα έντυπα του Φεστιβάλ. Χάρη λοιπόν στις χορηγίες το Φεστιβάλ Πάτρας θα κυκλοφορήσει και φέτος το μεγάλο τρίπτυχο πρόγραμμα του που θα είναι έτοιμο έως τις 20 Ιουλίου για να μοιραστεί μετά, την συλλεκτική αφίσα (θα βγουν 2000 αντίτυπα), τα σχετικά banner, κ.α.

Επίσης καθοριστική θα είναι η βοήθεια και συμβολή στις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, των 19 εθελοντών του. Τρεις από αυτούς παρέστησαν και στη συνέντευξη Τύπου και ήταν οι Χριστόφορος Κανελλάκης, Ελένη Τζουανοπούλου και Δημήτρης Μουλίνος.

Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα του Φεστιβάλ Πάτρας είναι μεγάλα και ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος δεν το έκρυψε. «Η οικονομική κατάσταση του Φεστιβάλ Πάτρας είναι πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μας έχουν κόψει τα τηλέφωνα επικοινωνίας ενώ απευθύνουμε κάλεσμα προς τους Πατρινούς επιχειρηματίες να μας βοηθήσουν οικονομικά με αντάλλαγμα την τοποθέτηση του σήματος και της κάρτας των επιχειρήσεων τους στο τρίπτυχο πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες αντίτυπα και θα μοιραστεί τρεις φορές για να φτάσει σε όσο περισσότερα χέρια γίνεται. Το πιο σημαντικό πρόβλημα επίσης που αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ Πάτρας είναι αυτό της στέγασης του. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει το γραφείο του προέδρου Ανδρέα Ανδριόπουλου στον α’ όροφο της οδού Πατρέως 14 να αδειάσει και να μεταφερθεί διότι ο ιδιοκτήτης του το πούλησε σε ένα καινούριο κάτοχο. Επειδή φέτος είναι η 1η φορά που το Φεστιβάλ Πάτρας συνεργάζεται τόσο ουσιαστικά με το Δήμο Πατρέων, έχουμε ήδη βρει 3 κτίρια και προτείνουμε ένα εκ των οποίων να μας το παραχωρήσει. Ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς με τον οποίο και είχαμε συνάντηση μας είπε ότι για το θέμα αυτό θα χρειαστεί η έγκριση των δύο τρίτων του σώματος του Δημοτικού συμβουλίου. Γενικά ο κ. Δημαράς δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα μας και να μας απαντήσει στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος θυμίζοντας επίσης ότι με τον παραιτηθέντα πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Α. Σκιαθά είχε προηγηθεί συμφωνία 9 σημείων με το Φεστιβάλ Πάτρας που περιλάμβανε 7 εκδηλώσεις καθώς και την πρόσληψη του Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία καθώς και κάποιες άλλες παραγωγές.

Στο μεταξύ το φετινό πρόγραμμα που ξεκίνησε με την εκδήλωση συνεργασίας με τον Δήμο που αφορούσε την έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σταματόπουλου στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 24 Ιουνίου ενώ επίκειται να βγει ένας κατάλογος της έκθεσης από το Δήμο), περιλαμβάνει 10 θεατρικές παραστάσεις, αριθμός που είναι μικρότερος σε σχέση με περασμένες χρονιές. Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, είχαν προγραμματιστεί μαζί με το Δήμο Πατρέων 6 εκδηλώσεις που κόπηκαν, δύο εκ των οποίων δεν θα είχαν και σχεδόν κανένα κόστος.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος (φωτ.) δεν έκρυψε ότι κατά το παρελθόν είχαν επιχειρήσει να «χτυπήσουν» κάποιοι και να θίξουν το Φεστιβάλ αλλά δεν τα κατάφεραν. «Να ξέρετε ότι το Εθνικό Θέατρο έρχεται στην Πάτρα για εμάς το Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος όπως και φέτος που θα φιλοξενήσουμε τις δύο παραγωγές του “Περικλής” και “Νεφέλες”», τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος θυμίζοντας και την πρόταση-προσπάθεια του να φτιαχτεί θέατρο στην Πλαζ, το 1985, προσπάθεια που σταμάτησε άδοξα και δεν προχώρησε.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Πάτρας διοργάνωσε φέτος, στις 23 Ιουνίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και μία συναυλία με το 98μελές χορωδιακό σχήμα Mona Shores High School Choir από την Αμερική και την Πολυφωνική Χορωδία που τραγούδησαν για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και μίλησε και η έφορος σεμιναρίων και διαλέξεων του Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος Μαρία Καρέλα η οποία τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη ζωή μας καθώς κι ότι το Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είναι από τα πιο διάσημα και με σταθερή πορεία στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια έχοντας προσφέρει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις καθώς και μουσικές συναυλίες δωρεάν για νέους.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 31ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

 

Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012  Αρχαίο Ωδείο Πατρών  21:30

Θέατρο Ζίνα  «Τι Βουλή θα παραδώσεις»

Κείμενα: Άννα Παναγιωτοπούλου, Αλέξη Καλλίτση, Μίνωα Θεοχάρη και σκηνοθεσία: Άννας Παναγιωτοπούλου, Χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού

Πρωταγωνιστούν οι Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Ρώπα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώργος Γαλίτης, Παντελής Καναράκης, κ.α.

 

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012  Αρχαίο Ωδείο Πατρών  21:30 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής», Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Πρωταγωνιστούν οι: Βασίλης Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Μελέτης Ηλίας, Εύη Μητσοπούλου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Δημήτρης Μυλωνάς, Σπύρος Τσεκούρας, Χάρης Χαραλάμπους.

Πέμπτη 9, Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012    Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών  21:30, Θεατρική Εστία  Δήμητρας Παπαδοπούλου «Ο Παππούς έχει πίεση»

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελίτα Τσούγκου

Ερμηνεύουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Φώφη, Θωμαΐς Ανδρούτσου - Πόπη,   Σοφία Παυλίδου - Μαρία, Κώστας Αποστολάκης - Αστυνομικός,  Πέτρος Λαγούτης -  Χάρης και ο Κώστας Βουτσάς – Παππούς.

 

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30 – Επίσημη Πρεμιέρα

Εθνικό Θέατρο, Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής»

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής που θα τιμηθεί για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο από το Φεστιβάλ Πάτρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης (υποδύεται τον Περικλή), Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου και Μηνάς Χατζησάββας.

 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012   Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών   21:30, Δ.Ε.Π.Α. Ρόδου – Θέατρο Νοτίου Αιγαίου   Ευριπίδη «Τρωάδες»

Μετάφραση: Αλέκης Μίγκας

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Αγγελάκος

Παίζουν οι Μαίρη Βιδάλη, Νίτα Παγώνη, Οδυσσέας Σταμούλης, Βάσω Αγγελάκου, κ.α.

 

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012   Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών   21:00

Εθνικό Θέατρο, Αριστοφάνη «Νεφέλες»

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί και αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική του Πατρινού Σταύρου Γασπαράτου

Παίζουν οι: Γιάννης Μπέζος-Στρεψιάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς-Σωκράτης και οι Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Τάνια Τρύπη, Χρήστος Σπανός, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, κ.α.

 

Δευτέρα 3, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών   21:00, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας – 5η Εποχή Τέχνης   Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία - επεξεργασία κειμένου: Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Ερμηνεύουν:

Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Στάνκογλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Άγγελος Μπούρας, κ.α.   Σε ρόλο κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου.

 

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας – Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» Αισχύλου «Πέρσες»

Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης

Πρωταγωνιστούν η Φωτεινή Φιλοσόφου και ο Ζαχαρίας Ρόχας

Συμμετέχει 10μελής Χορός

 

Τετάρτη 12, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012  Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης   Αριστοφάνη «Όρνιθες»

Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, κ.α. Χορεύουν: Ivan Svitailo, Σοφία Μιχαήλ, Alain Rivero

Συμμετέχει ο τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας

 

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012   Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών   21:00

Θέατρο Νέου Κόσμου   Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία: Θανάσης Αποστολόπουλος

Ερμηνεύουν:

Δάφνη Λαμπρόγιαννη-Πραξαγόρα, Κώστας Κόκλας-Βλέπυρος, Γιώργος Πυρπασόπουλος-Νέος

 

*Να τονίσουμε τέλος ότι μετά από προσπάθεια του Προέδρου και ιδρυτή του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλου, τα εισιτήρια των παραστάσεων θα κυμανθούν σε λογικές, προσιτές τιμές και δεν πρόκειται να περάσουν τα 15 ευρώ ενώ το πιθανότερο για κάποιες από αυτές είναι να ισχύσουν και εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture