Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Θοδωρής Αμπαζής στο thebest.gr-«Δεν έρχομαι στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας για να κάνω καριέρα»

Ο Θοδωρής Αμπαζής στο thebest.gr-«Δεν έρ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου της πόλης, νέος και στην ηλικία και γεμάτος αισιοδοξία και νέες ιδέες, μας αποκάλυψε τα πρώτα του σχέδια

«Δεν έρχομαι στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας ούτε για να επαληθευτώ ούτε για να κάνω καριέρα αλλά έρχομαι γιατί πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάνε στην περιφέρεια και να αγωνιστούν για την τέχνη προς όφελος της κοινωνίας».

Αυτά ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Θοδωρής Αμπαζής, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που σήμερα Τρίτη ήρθε στην Πάτρα και αναλαμβάνει πια επίσημα καθήκοντα ενώ αύριο Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 11 το πρωί αναμένεται να συναντήσει και τον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά με τον οποίο και θα έχουν μία πρώτη συζήτηση για τη μελλοντική πορεία του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου της πόλης της Πάτρας.

Ο Θοδωρής Αμπαζής ακούγεται ενθουσιασμένος και αισιόδοξος, εξάλλου όπως μας είπε χωρίς χαμόγελο και θετική σκέψη δεν μπορείς να προχωρήσεις και πως χρειάζεται να αντισταθείς σε όλη αυτή την κατάθλιψη που πνίγει τη χώρα μας. Χωρίς να αναιρεί την δουλειά που έχει προηγηθεί με τα καλά και τα κακά της στο θέατρο της Πάτρας, ο κ. Αμπαζής σκοπεύει, όπως διατείνεται να αλλάξει και να μετατοπίσει τη φιλοσοφία λειτουργίας του θεάτρου με γνώμονα, την επέμβαση και διείσδυση του στην κοινωνία αλλά και την χρησιμότητα του θεάτρου στην σημερινή κοινωνία που πραγματικά είναι μεγάλη.

Ακόμα σκοπεύει να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής αλλά και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες συνεργασίας με καλλιτέχνες τόσο εντός της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας και γενικά ο θεσμός δεν είναι καθόλου άγνωστα στον 45χρονο Θοδωρή Αμπαζή.

Όπως μας θύμισε, έχει κατά το παρελθόν συνεργαστεί με το εδώ θέατρο τόσο ως σκηνοθέτης στην παράσταση «Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του» του Κούντερα που είχε ανέβει στη σκηνή του Επίκεντρου στον Άγιο Διονύσιο τον Δεκέμβριο του 2003 αλλά και ως συνθέτης γράφοντας τη μουσική σε παραστάσεις όπως οι «Ρομαντικοί» που είχε σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθηνός αλλά και στην «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και στο «Τέλος καρναβαλιού» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Ο Θοδωρής Αμπαζής γνωρίζει καλά ότι τα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν είναι καλά και πως λόγω της οικονομικής κρίσης «λεφτά δεν υπάρχουν», ωστόσο όπως είπε, «υπάρχουν ιδέες και διάθεση για συνεργασία από καλλιτέχνες που θέλουν να βοηθήσουν το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε».

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρώτο του μέλημα θα είναι να ενημερωθεί όσο πιο εκτενέστερα γίνεται για τα οικονομικά του θεάτρου και τον διαθέσιμο προυπολογισμό από την πρόεδρο του ΔΣ του θεάτρου Νανά Πατρώνη ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον προγραμματισμό της νέας χειμερινής περιόδου που δεν είναι καθόλου μακριά. Τα πρώτα σχέδια του αν και μετρά ελάχιστες μέρες στην καρέκλα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, τα έχει έτοιμα ο Θοδωρής Αμπαζής.

Όπως τόνισε στο thebest.gr, «σκέφτομαι τη διενέργεια σεμιναρίων θεάτρου που θα απευθύνονται και στους πολίτες ώστε να μπουν βαθύτερα και να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία του θεάτρου. Να αντιληφθούν ότι το θέατρο εφόσον αποτελεί μία πολιτική πράξη, μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινή ζωή μας.  Επίσης σκοπός μου είναι να στήσουμε κατευθείαν την παιδική σκηνή του θεάτρου με δύο παραγωγές το χρόνο. Ήδη το φθινόπωρο θα υπάρξει μία παιδική συμπαραγωγή και στη συνέχεια μία εξολοκλήρου δική μας παιδική παράσταση. Κύριο “όπλο” μας θα είναι να πείσουμε τους πολίτες και να αποδείξουμε την χρησιμότητα του θεάτρου γιατί στους καιρούς που περνάμε είναι ευδιάκριτο ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά περισσότερο πολιτιστική.

Αυτό που λέω είναι ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα ΔΗΠΕΘΕ θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Χρειάζεται πραγματικά η κοινωνία για να ανταπεξέλθει και να διαχειριστεί τη δύσκολη καθημερινότητα, να έχει φορείς πνευματικότητας, έχει ανάγκη τον πολιτισμό ακόμη και για λόγους κοινωνικής συνοχής. Ως καλλιτέχνη με θεωρώ “ψυχαγωγό” ενώ πιστεύω ότι στα δύσκολα πρέπει όλοι να γινόμαστε πιο ουσιαστικοί, γι’ αυτό και λέω ότι το θέατρο πρέπει να το εφεύρουμε ξανά καθώς πιστεύω στην χρησιμότητα του διότι μέσα από τη φαντασία των δημιουργών του ο κόσμος μπορεί να βρει λύσεις και να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες της ζωής».

Ο Θοδωρής Αμπαζής έχει σπουδάσει σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης στην Ολλανδία ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεάτρου της Ουτρέχτης σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια. Όπως μας είπε, έζησε στο εξωτερικό ως το 2000 σπουδάζοντας στην Ολλανδία αλλά έχοντας στη συνέχεια την ευκαιρία να δουλέψει σε όλη την Ευρώπη με την μουσικοθεατρική του ομάδα. Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά από μία πρόταση του Μεγάρου Μουσικής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ήρθε να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (επελέγη ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ του θεάτρου) αφότου παραιτήθηκε από την ανάλογη θέση που κρατούσε στο ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture