Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – Grundtvig Senior Volunteer:Μια επίσκεψη στη μακρινή χώρα του Βορρά, τη Φιλανδία

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – Grundtvig Senior V...

6 εθελοντές από την Πάτρα και τη Ναύπακτο επισκέφθηκαν το Kirkkonummi Adult Education Center

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig Senior Volunteer, Σχέδια Εθελοντισμού Grundtvig για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τίτλο “Enhancing of Finland – Greece Cultural Heritage” EnHanCe, 6 εθελοντές από την Πάτρα και τη Ναύπακτο επισκέφθηκαν το Kirkkonummi Adult Education Center, προάστιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 24 Ιουνίου 2012 και προσέφεραν εθελοντική εργασία, γνώση και εμπειρία ως μία μορφή μη τυπικής μάθησης και μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Να δώσει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 50 ετών να εργαστούν εθελοντικά σε Ελλάδα και Φιλανδία σε διάφορες δραστηριότητες
  • Να δημιουργήσει διαρκή συνεργασία μεταξύ των συνεργαζομένων Οργανισμών όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Να υποστηριχθεί το πρόγραμμα από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς Δήμους ώστε να εμπλακούν θετικά στην ανταλλαγή των εθελοντών.

Σκοπός του ήταν:

  • Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών Ελλάδας και Φινλανδίας.
  • Να επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται στην ανταλλαγή εθελοντών να αξιοποιήσουν δημιουργικά την γνώση, τις εμπειρίες και τις ικανότητες των εθελοντών.
  • Οι Ελληνικές και Φιλανδικές πολιτιστικές βραδιές έχουν σκοπό τη γνωριμία, διάδοση και προώθηση του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού και αντιστοίχως του Φιλανδικού.

Η Φιλανδία, μια ιδιαίτερη και ουσιαστικά άγνωστη για εμάς τους Έλληνες χώρα, αποκαλύφθηκε με όλη της τη θερινή ομορφιά στους εθελοντές του προγράμματος.

Μας μάγεψε το άπλετο φως, το πράσινο, η φύση, το δάσος, ο ήλιος του μεσονυχτίου, η ατελείωτη ημέρα, το χαμόγελο των ξανθούλικων παιδιών. «Η μακρόσυρτη ημέρα στη Φιλανδία σου δίνει το στίγμα ότι είσαι στο Βορρά το καλοκαίρι. Σπίτια διασκορπισμένα και χωμένα στο δάσος σε απόλυτη αρμονία με το πράσινο της φύσης. Άνθρωποι, απλοί, χωρικοί οι Φιλανδοί, φιλόξενοι όμως και καλόκαρδοι».

Οι εθελοντές του προγράμματος παρουσίασαν σε σχολεία, κέντρα νεολαίας και σε κέντρα για την τρίτη ηλικία δεξιότητες δραστηριότητες, ανταλλαγή γαστρονομικών εμπειριών, εκπαίδευσαν τους αρχηγούς των νεαρών ομάδων και συμμετείχαν στην προετοιμασία, εικαστικά, κατασκευές, μάσκες ώστε να χρησιμοποιηθούν στην παρουσίαση Circus Junior. Διοργάνωσαν την ελληνική βραδιά που είχε γλέντι, μουσική ζωντανή, χορό και συμπόσιο με ελληνικά εδέσματα όπου συμμετείχαν ηλικιωμένοι, Φιλανδοί της τρίτης ηλικίας, σφριγηλοί, ενεργοί και ανοιχτοί στην καινούργια εμπειρία.

Στη γιορτή της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου το Midnight Sun (21 Ιουνίου) που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πανδαισία από όλους τους Φιλανδούς και περιλαμβάνει όλα τα Παγανιστικά έθιμα των πολιτισμών του Βορρά, παραδοσιακές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ορχήστρες και ξεναγήσεις της ιστορίας της Φιλανδίας με εκδηλώσεις μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον στο Saanumar νησί ανάμεσα στα φιόρδ, κοντά στο Ελσίνκι.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο απόλαυσαν τον άδυτο ήλιο. Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχαν οι Έλληνες εθελοντές με μάσκες κατασκευασμένες από τους ίδιους, σκευή και ανάλογη ένδυση αρχαίου δράματος για να παρουσιάσουν την Πάροδο της Αντιγόνης του Σοφοκλή, έναν ύμνο στο φως του ήλιου, της ελπίδας και της ειρήνης «ακτίς αελίου το κάλλιστον φάος». Το δρώμενο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και παρακολουθήθηκε με κατάνυξη από τους παριστάμενους, καθώς ήταν η πρώτη πολιτιστική συμμετοχή άλλης χώρας σε αυτή τη διάσημη γιορτή του Βορά.

Το πρόγραμμα και οι εμπειρίες που προσέφερε αποτέλεσαν ένα θετικό βήμα για την δημιουργία γέφυρας συναδέλφωσης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, νοοτροπιών, διαφορετικών τρόπων σκέψης και πράξης, αποκομίζοντας ουσιαστικά οφέλη και προστιθεμένη Ευρωπαϊκή αξία. Η διαφορετικότητα στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει και πλούσια πηγή ζωτικότητας και δημιουργικότητας, τους Ευρωπαίους σε επαφή, καθώς οι ενήλικες εθελοντές κατανόησαν ότι αποτελούν μέρος ενός πολυπολιτισμικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία πολιτισμών, εθνοτήτων.

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Κυριακή Βαμβακά, πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Συμμετείχε ενεργά η φημισμένη πατρινή σκηνοθέτιδα, Ευανθία Στιβανάκη παρευρέθηκε από 20-24 Ιουνίου σκηνοθετώντας το δρώμενο και έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην ελληνική παρουσία και αποστολή στη Φιλανδία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture