Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το καινούριο ταξίδι του «Μπαρ Φλωμπέρ»

Το καινούριο ταξίδι του «Μπαρ Φλωμπέρ»

Του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

Το «Μπαρ Φλωμπέρ» του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη σαλπάρει ξανά, με πανιά τις σελίδες του, για έναν διάπλου ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας, με τη νέα συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου που επανακυκλοφορεί.


Το αγαπημένο βιβλίο των Ελλήνων αναγνωστών, που πέρασε τα σύνορα και «μίλησε» σε επτά ακόμα γλώσσες, παράλληλα με τη νέα ελληνική κυκλοφορία του, ταξίδεψε για ακόμα μία φορά, κυκλοφορώντας και στα πορτογαλικά. Όπως αναφέρει και ο Αλέξης Σταμάτης στο επίμετρο της νέας έκδοσης: «Το “Μπαρ Φλωμπέρ” αναδύθηκε από έναν θραυσματικό κόσμο που με επισκέφτηκε και, του οποίου μου ανατέθηκε η ταξινόμηση, ένα ασύντακτο τάγμα νεφών, του οποίου ανέλαβα τη διεύθυνση.

Η συγγραφή του “Μπαρ Φλωμπέρ” άρχισε με κάποια ταξίδια σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης και, αφού “εγκαταλείφθηκε” από τον συγγραφέα, το ίδιο το κείμενο συνέχισε τα δικά του σε άλλες χώρες. Γιατί τα βιβλία, όταν αποχωριστούν το δημιουργό τους, αυτονομούνται, αποκτούν δική τους ζωή. Τα πιο ταξιδιάρικα από αυτά ενίοτε ξαναγυρίζουν, έτσι, για μια επίσκεψη, στην Ιθάκη τους».

Ο συγγραφέας

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα, από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο.

Έχει εκδώσει εννιά μυθιστορήματα. Το πρώτο, «Ο έβδομος ελέφαντας» (1998) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το δεύτερο, «Μπαρ Φλωμπέρ» (2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ρωσία, την Ισπανία και τη Σερβία. Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Το μυθιστόρημα του, «Αμερικάνικη Φούγκα», εκδόθηκε το 2008, στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει το International Literature Award από το National Endowment for the Arts. Το μυθιστόρημα του, «Βίλα Κομπρέ», ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007). Για τη δεύτερη συλλογή του, «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων», του απονεμήθηκε, το 1994, από τον Δήμο Αθηναίων, το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Το παιδικό του μυθιστόρημα «Ο ’λκης και ο Λαβύρινθος» κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Ο μονόλογος του, «Τελευταία Μάρθα», παρουσιάστηκε το 2004, στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και παίχτηκε στο θέατρο, το 2008. Τα έργα του, «Δακρυγόνα» και «Σκότωσε ό,τι αγαπάς», παίχτηκαν το 2010 και το 2012. Έχει, επίσης, γράψει το σενάριο για την ταινία «Καταιγίδα», το όποιο εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Ορίζοντες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματόγραφου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία και έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture