Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σινεφίλ προβολή από τους φοιτητές στα σκαλάκια της Αγ. Νικολάου

Σινεφίλ προβολή από τους φοιτητές στα σκ...
Μαρτάτος Tάκης

Την Κυριακή το βράδυ με τις ταινίες «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης» και «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη

Δύο αξιόλογες ελληνικές ταινίες που διαδραματίζονται καλοκαιρινή περίοδο και διακρίνονται από μία μελαγχολία, θα προβάλλει το Κινηματογραφικό τμήμα των ΠΟΦΠΠ (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών) αυτή την Κυριακή 27 Μαίου στις 20.30 στα σκαλάκια της Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για «Τα Χρόνια της μεγάλης ζέστης» της Φρίντα Λιάππα, παραγωγής 1991 και για τα «Φτηνά Τσιγάρα» σε σκηνοθεσία του Ρένου Χαραλαμπίδη με πρωταγωνιστή τον ίδιο, παραγωγής 2001.

Η Φρίντα Λιάππα είχε γεννηθεί το 1948 στη Μεσσήνη και έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1994. «Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης» ήταν η τελευταία της ταινία και είχε για πρωταγωνιστές τους Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Γιώργο Κώνστα, Περικλή Μουστάκη και Μάνια Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με το στόρι (είχε κυκλοφορήσει και ομώνυμο βιβλίο της Φρίντα Λιάππα από τις εκδόσεις Λιβάνη), το τέλος του καλοκαιριού πλησιάζει. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ύψη ασυνήθιστα γι' αυτή την εποχή. Μια παρέα τουριστών φτάνει στην παραλία της Ηλέκτρας. Η Ηλέκτρα γεννήθηκε σ' αυτή την παραλία και ζει εκεί μόνη της, χωρίς να ξέρει τίποτα για τον εαυτό της, περιμένοντας. Όταν ο Παύλος φτάνει ένα μεσημέρι, όλα τού φαίνονται ταυτόχρονα γνωστά και άγνωστα. Ένας παράξενος ιός, αποτέλεσμα της υπερβολικής ζέστης, καταστρέφει τη μνήμη του. Η ζέστη αυξάνεται ενώ στην παρέα των τουριστών συμβαίνουν περίεργα πράγματα  όπως ένταση και εξάρσεις. Ο έρωτας μεταξύ του Παύλου και της Ηλέκτρας είναι αναπόφευκτος. Έρχεται η τελευταία νύχτα, η νύχτα της μεγάλης ζέστης. Ο ζεστός αέρας από την έρημο αρχίζει να φυσά, φέρνοντας πίσω τις αναμνήσεις και τη μνήμη. Ο Παύλος και η Ηλέκτρα επανασυνδέουν τις σχέσεις τους με το παρελθόν, γνωρίζουν το δεσμό αίματος που τους ενώνει. Ο κόσμος τους αλλάζει για πάντα. Θα ζήσουν μια καινούρια ζωή, μια καινούρια αλήθεια. Θα γνωρίσουν την αρμονία, θα γλιστρήσουν στο παρελθόν και θα ζήσουν εκεί, χαμένοι στην άλλη μεριά της θάλασσας.

Η Φρίντα Λιάππα είχε υπογράψει σκηνοθετικά και την αξιόλογη ταινία «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί».

«Τα Φτηνά Τσιγάρα» είχαν προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είχαν λάβει καλές κριτικές. Στο φιλμ που ήταν η 2η σκηνοθετική προσπάθεια του Ρένου Χαραλαμπίδη παίζουν ακόμη οι Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και  Άλκης Παναγιωτίδης. Όπως είχε γραφτεί, στο μποέμ σκηνικό που έχει χτίσει ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε μία άδεια Αυγουστιάτικη Αθήνα, ο ήρωας του, ένας σύγχρονος φιλόσοφος που ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα, μπλέκεται με έναν παράξενο μαφιόζο (τον ερμηνεύει ο Ιατρόπουλος), μερικούς παράξενους  θαμώνες ενός άδειου καφέ στο κέντρο της Αθήνας (στους ρόλους οι Τσάκωνας και Παναγιωτίδης) και φτιάχνει την προσωπική του ερωτική ιστορία με την όμορφη και εντυπωσιακή Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1970 στην περιοχή του Έβρου, έχει σκηνοθετήσει κι άλλα κινηματογραφικά φιλμ όπως το «No Budget story», την «Καρδιά του κτήνους» αλλά και τα προπέρσινα «4 Μαύρα κοστούμια» με ήρωες 4 χρεοκοπημένους νεκροθάφτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture