Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ανάστατοι 750.000 φορολογούμενοι για την ηλεκτρονική δήλωση

Ανάστατοι 750.000 φορολογούμενοι για την...

Τα λογιστικά γραφεία και οι Εφορίες κατακλύζονται καθημερινά από ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής

Σύγχυση έχει προκαλέσει στους 750.000 περίπου μισθωτούς φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ η υποχρεωτική, από φέτος, συμπλήρωση των δηλώσεων ηλεκτρονικά. Τα λογιστικά γραφεία και οι Εφορίες κατακλύζονται καθημερινά από ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής, η οποία για πολλούς αποτελεί έναν άλυτο γρίφο...

Μιλώντας αποκλειστικά στον "Α.Τ.", ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, συνιστά ψυχραιμία σε όλους είτε κάνουν για πρώτη φορά δήλωση είτε όχι.

"Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η αποστολή των κλειδάριθμων με συστημένες επιστολές, μέσω των ΕΛΤΑ, σε 325.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ" τονίζει ο κ. Θεοχάρης και συμπληρώνει ότι "ο αριθμός είναι λιγότερος γιατί κάποιοι έχουν ήδη κάνει αιτήσεις και έχουν λάβει κλειδάριθμο".

Για τους τελευταίους, σύμφωνα με τον ίδιο "οι Εφορίες έχουν ήδη λάβει οδηγίες σχετικά με την αποφυγή διπλής έκδοσης κλειδάριθμων και την ορθή εφαρμογή".

Ο ίδιος δεν αποκλείει πιθανή παράταση της υποβολής δηλώσεων έως και τα τέλη Ιουλίου, ενώ σημειώνει ότι για τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα Taxisnet γίνεται προσπάθεια να επιλύονται το ταχύτερο δυνατόν.

Ο κ. Θεοχάρης αποδίδει σε εργασίες αναβάθμισης και τη σημερινή διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η οποία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα διαρκέσει έως αύριο στις 5 το απόγευμα.
Οσον αφορά στη δυσκολία της επικοινωνίας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής της ΓΓΠΣ, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε στον "ΑΤ" ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση 30 επιπλέον υπαλλήλων για να καλυφθούν οι ανάγκες όσο θα κορυφώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης με στόχο την αποφυγή συμφόρησης στις Εφορίες απευθύνει μήνυμα, μέσω του "ΑΤ", στους παλιούς χρήστες που κάνουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά με κωδικούς να υποβάλλουν πρώτα τις δηλώσεις τους και μετά μέχρι το τέλος του έτους να κάνουν αίτηση για τον κλειδάριθμο.

Συνοψίζοντας, ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν όσοι μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα υποβάλλουν υποχρεωτικά από φέτος ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

- Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr εμφανίζεται στο δεξιό μέρος της σελίδας ένα πλαίσιο στο οποίο αναγράφεται "Δείτε εδώ αν θα λάβετε τον κλειδάριθμό σας ταχυδρομικώς". Με ένα κλικ εμφανίζεται πεδίο όπου ζητείται ο ΑΦΜ. Εφόσον πληκτρολογηθεί, αναφέρεται εάν θα αποσταλεί ο κλειδάριθμος.

- Εάν κάποιοι έχουν ήδη κάνει αίτηση και έχουν τον κλειδάριθμο, αλλά παράλληλα έλαβαν ή θα λάβουν και την συστημένη επιστολή με κλειδάριθμο, ισχύει ο αρχικός που έχουν λάβει από την Εφορία.

- Η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί τα δηλωθέντα εισοδήματα του περασμένου έτους και σύμφωνα με αυτά (όσα ήταν πάνω από 12.000 ευρώ) συνέταξαν τις επιστολές με τους κλειδάριθμους.

- Οσοι, λοιπόν, για παράδειγμα, πέρυσι εμφάνιζαν 11.000 ευρώ και φέτος θα εμφανίσουν 12.000 ευρώ, θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr για να λάβουν από την αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκουν τον κλειδάριθμο. Αυτό διότι η ΓΓΠΣ έχει στη διάθεσή της τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2011.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά