Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το πρώτο βήμα για τη συμφωνία

Το πρώτο βήμα για τη συμφωνία

Ορατός ο κίνδυνος λόγω του άρθρου 37 να μην μπορεί να εφαρμοστεί συλλογική σύμβαση εργασίας

Η «μάχη» των μισθών έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλους μεγάλους κλάδους, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπου εργάζονται 250.000 άτομα (χωρίς να υπολογιστούν οι ανασφάλιστοι). Χθες, οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε μία προσπάθεια να μην αποχωρήσουν σύλλογοι και ενώσεις από τις συνομοσπονδίες, ακόμη και μεμονωμένες επιχειρήσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις, πρότειναν την ανάδειξη πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ουσιαστικά είναι ορατός ο κίνδυνος λόγω του άρθρου 37 να μην μπορεί να εφαρμοστεί συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τις οργανώσεις τους και να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδότες κάλεσαν τους εμποροϋπαλλήλους να καταρτίσουν μία εθνική συμφωνία, όπου εκεί θα εντάσσεται και η κλαδική σύμβαση εργασίας. Σε αυτήν τη συμφωνία, για παράδειγμα, θα καθιερώνεται η ανάρτηση στις επιχειρήσεις ενός σήματος που θα πληροφορεί τους καταναλωτές πως εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αυτή η σήμανση θα λειτουργήσει κατά έναν τρόπο ως διαφήμιση των καταστημάτων, αλλά και ένα κίνητρο για τους καταναλωτές προκειμένου να επιλέγουν για τα ψώνια τους τις συγκεκριμένες εταιρείες. Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε πρακτικές υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου για την κλαδική σύμβαση εργασίας ?η οποία δεν έχει καταγγελθεί στο εμπόριο-, οι εργοδότες πρότειναν μειώσεις στους μισθούς. Τα ποσοστά που ακούστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης, κυμαίνονται από 8% έως και 11%. Ωστόσο, τονίστηκε η σημασία της κατοχύρωσης των θεσμικών αιτημάτων, όπως ο 13ος και 14ος μισθός, οι ημέρες άδειας, τα ρεπό, τα επιδόματα κ.λπ.

Διορία
Σημειώνεται πως σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια διασώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μείωση της τάξης του 15% με 20%.

Μάλιστα, αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς η κλαδική σύμβαση μπορεί στη συνέχεια να αντικατασταθεί με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίας. Σε μία περίπτωση οι μισθοί μπορούν να υποχωρήσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.

Συγκλιση
Ανάχωμα η κλαδική σύμβαση

Στη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι στο εμπόριο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους. Ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου όπου θα «κλειδώνουν» τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία της σύναψης μιας κοινωνικής συμφωνίας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε κι αυτός την ανάγκη υπογραφής κλαδικής σύμβασης επισημαίνοντας:

«Στο τέλος θα καταλάβουμε όλοι ότι η όποια μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου (π.χ. 815 του 2008 από τα 918 ευρώ σήμερα) δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν περιορίσουμε τις επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, αποζημιώσεις, χρόνου προειδοποίησης, προσαύξησης αμοιβών αργιών και Κυριακών, ωριμάνσεων, επιδομάτων, ρεπό, κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ακόμα και κατάσχεσης των μισθών από τις τράπεζες και το δημόσιο».

Οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Θάνος Βασιλόπουλος τονίζει πως «έγινε μια πρώτη συνάντηση για να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του εμπορίου, όπου παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και αμφισβητείται η κλαδική σύμβαση εργασίας. Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε να υπάρξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στον χώρο του εμπορίου, όπου θα κλειδώνουν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα και θα διασφαλίζεται η ύπαρξη κλαδικής σύμβασης. Δεν δεχόμαστε τη μνημονιακή πολιτική που έχει ως στόχο την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά