Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Αβγοκούλουρα, τα πασχαλινά!

Αβγοκούλουρα, τα πασχαλινά!

Κατηγορία : Γλυκά Νο13

Μοσχοβολούν σαν τα παιδικά χρόνια! Μην κάνετε ζαβολιά και τα φάτε πριν την Κυριακή του Πάσχα!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(καλό είναι να έχουμε λίγο ακόμη αλεύρι γιατί ίσως μας χρειαστεί)
250γρ. βούτυρο φρέσκο
400γρ. ζάχαρη
5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι)

½ φλυτζάνι γάλα
4 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κρόκος αβγού για το άλειμμα της επιφάνειας των κουλουριών

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα, ίσα να είναι χλιαρό και διαλύουμε μέσα την αμμωνία και τις βανίλιες.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και το φυλάμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το μίξερ και χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, μετά τη μαρέγκα, το γάλα, το ξύσμα και λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα.

Εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό και δεν το ανακατεύουν οι αναδευτήρες του μπλέντερ μπορούμε ή να βάλουμε τους γάντζους ή απλώς να συνεχίσουμε το ζύμωμα με το χέρι.

Όσο ρίχνουμε το αλεύρι ελέγχουμε τη ζύμη μας. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και μαλακή ώστε να πλάθεται εύκολα.

Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας.
Διαλύουμε σε μια κουταλιά νερό έναν κρόκο αβγού και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά ελέγχοντας πάντα τακτικά γιατί ψήνονται διαφορετικά σε κάθε φούρνο.

 

Tips : Αν δεν έχουμε ή δεν βρίσκουμε αμμωνία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα. Δεν είναι το ίδιο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε.

Αν μας αρέσει πολύ το άρωμα του πορτοκαλιού μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα κατά το χτύπημα και πριν ρίξουμε το αλεύρι μισό φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Αν είμαστε πολύ αρχάριοι ή δεν έχουμε πολύ χρόνο μπορούμε να χτυπήσουμε και τα αβγά ολόκληρα μέσα στο μείγμα, χωρίς να έχουμε χωρίσει δηλαδή κρόκους ασπράδια και να έχουμε φτιάξει μαρέγκα. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο όταν τα χωρίζουμε.



 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste