Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Το ΔΗΠΕΘΕ θα βγει το Μάιο στην περιφέρεια

Πάτρα: Το ΔΗΠΕΘΕ θα βγει το Μάιο στην περιφέρεια
Μαρτάτος Tάκης

Αύριο ξεκινά η ενότητα «Πατρινοί Δημιουργοί» με την παράσταση «Επανασύνδεση» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη

Το θετικό νέο ότι το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας στα τέλη Μαίου και τον Ιούνιο θα βγει στις γύρω περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου της Πάτρας και στην ευρύτερη περιφέρεια αλλά και θα κάνει δράσεις στο Καραμανδάνειο και στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο καθώς και για τα άτομα με αναπηρία, ανήγγειλε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη. «Θα πρόκειται για παραστάσεις που έχουν ήδη παιχθεί στην Πάτρα ενώ το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τους χώρους και το κοινό. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το θέατρο ζωντανό.

Παράδειγμα στο Καραμανδάνειο και στην παιδιατρική κλινική του Ρίου σχεδιάζουμε να πάνε κάποιοι ηθοποιοί που θα διαβάσουν στα παιδιά παραμύθια και θα τα απασχολήσουν δημιουργικά», ανέφερε η κυρία Πατρώνη στους δημοσιογράφους.

Η αφορμή της συνέντευξης ήταν η εκκίνηση της ενότητας «Πατρινοί Δημιουργοί» αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με την παράσταση «Επανασύνδεση» του Ντέιβιντ Μάμετ που έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Γιοβανίδης με πρωταγωνιστές τον Στέλιο Σοφό και τη Σταυρούλα Μάκρα οι οποίοι έπαιξαν και στην «Χάιντι» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

«Ελπίζουμε οι Πατρινοί να αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας που είναι να κάνουμε παραστάσεις προσιτές στο κοινό και συνάμα οικονομικές. Παράδειγμα η παράσταση “Επανασύνδεση” έγινε εκ των ενόντων προσπαθώντας να μηδενίσουμε όσο γινόταν το κόστος», τόνισε η κυρία Πατρώνη προσθέτοντας ότι το έργο «Επανασύνδεση» φωτίζει τη σχέση γονιού και παιδιού, ενός αποξενωμένου πατέρα με την κόρη του που είναι παντρεμένη και περνάει κρίση ο γάμος της.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης ανέφερε με τη σειρά του πως πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται καθαρά στην υποκριτική των ηθοποιών και το οποίο σχολιάζει την αμερικανική καπιταλιστική κοινωνία και το αμερικάνικο όνειρο που έχει επηρεάσει και την ελληνική κοινωνία.

«Όταν είχα πάει το 2003 στις ΗΠΑ αντιλήφθηκα ότι οι περισσότεροι εκεί πήγαιναν για ψυχανάλυση. Εσείς στην Ελλάδα μου έλεγαν, έχετε την οικογένεια αλλά και τη σχέση με αυτό που λέγεται θρησκεία. Αντίθετα στην Αμερική το μόνο που έχουν είναι ο ψυχολόγος. Το έργο λοιπόν του Μάμετ μιλά ακριβώς για την ανάγκη του ανθρώπου να καταφέρει να βρει την ουσία της επικοινωνίας.

Ο Μάμετ θίγει σημαντικά ανθρώπινα θέματα για τη ψυχική ισορροπία αλλά και για το τι μας συμβαίνει μεγαλώνοντας. Ο Ντέιβιντ Μάμετ θεωρείται ένας θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος που έκανε μία τομή καθώς καθιέρωσε στη σκηνή έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας με ελλειπτικό λόγο, μία κυνική σχέση των ηθοποιών με το κείμενο και μία διάθεση αποδόμησης των σχέσεων», υπογράμμισε ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

Ο Πατρινός ηθοποιός Στέλιος Σοφός εξέφρασε τη χαρά του που μετά τη «Χάιντι» ξαναβρέθηκε με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη και την Σταυρούλα Μάκρα ενώ πρόσθεσε ότι το κείμενο της «Επανασύνδεσης» είναι ανθρώπινο και μας κάνει να καταλάβουμε ότι τίποτε δεν έχει αξία στη ζωή παρά οι άνθρωποι γύρω μας.

Η Σταυρούλα Μάκρα τόνισε ότι με συντελεστές όπως ο Λευτέρης Γιοβανίδης και ο Στελιος Σοφός νιώθει μεγάλη ασφάλεια σε αυτή τη θεατρική δουλειά.

Τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Κένυ Μακ Λέλαν που είναι από τη Σκωτία, η μουσική επιμέλεια είναι του Άκη Σιδέρη και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου ενώ μία από τις εκπλήξεις της παράστασης είναι η συμμετοχή της χαριτωμένης 6χρονης Μαριέλας Παπούλια που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο που κάνει την ηρωίδα σε ηλικία 4 ετών.

Σύμφωνα με το στόρι του έργου η κοπέλα ξανασυναντιέται με τον πατέρα της έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που τον είχε δει ήταν στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών.
Οι παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.30 και την Κυριακή στις 20.00 έως και τις 31 Μαρτίου ενώ το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Τέλος ερωτώμενη για το θέμα της προκήρυξης της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή που λήγει στις 30 Μαρτίου η κυρία Πατρώνη είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν αλλεπάλληλα τηλέφωνα στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ωστόσο δεν έχει κατατεθεί ακόμα εγγράφως κάποια αίτηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture