Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συναυλία από την Ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου

Συναυλία από την Ορχήστρα παραδοσιακών ο...

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στην "Αίγλη"

Η μουσική τελετουργία των Mevlevi ∆ερβίσιδων, έρχεται  στο προσκήνιο την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 9.00 το βράδυ στον Πολυχώρο της «Αίγλης», με την πραγματοποίηση από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, συναυλίας της Ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου, με σολίστ (φωνή) τον Νίκο Ανδρίκο. Μέσα από την συναυλία η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Ωδείου - σε διδασκαλία  Ευγένιου Βούλγαρη - του Πολιτιστικού Οργανισµού ∆ήµου Πατρέων,  δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής, να προσεγγίσει τη λόγια μουσική πραγματικότητα, όπως αυτή απορρέει και από τον Μεβλεβισμό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εισήγηση που θα πραγματοποιηθεί από τον καθηγητή εφαρµογών του τµήµατος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κ. Μάρκο Σκούλιο.

Ο Μεβλεβισμός (Mevlevîlik) αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη  θρησκευτική κοινότητα (Târikât), η  οποία αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από  το επίσημο-Ορθόδοξο Ισλάμ στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα τέλη του 13ου αιώνα έως και λίγο μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αντίθετα με το Ορθόδοξο Ισλάμ, την ενόργανη μουσική στις τάξεις του, κατέστη ένας από τους κυρίαρχους χώρους έκφρασης και δημιουργίας στα πλαίσια της λόγιας μουσικής πραγματικότητας του αστικού Οθωμανικού κόσμου.

Η Σχολή  Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού  Ωδείου Πατρών ξεκίνησε τα μαθήματά της  το 1999, με υπεύθυνο τον Χρήστο Τσιαμούλη, ο οποίος  στα έξι χρόνια της παρουσίας του στην Πάτρα την καθιέρωσε στο χώρο των σπουδών της Ανατολικής Μουσικής Παράδοσης. Από το 2005 υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Διδάσκονται η θεωρία και τα όργανα της ελληνικής  και γενικότερα της ανατολικής μουσικής παράδοσης, ενώ οι μαθητές της Σχολής συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός αποκτούν εμπειρία με τη συμμετοχή τους σε μουσικά σχήματα και αφ’ ετέρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.

Εκτός από το διδακτικό της έργο η  Σχολή έχει να επιδείξει και μία  σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων που  αναδεικνύουν τον τρόπο με τον  οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει  τη μουσική πράξη ως απαραίτητο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διερευνώντας νέους τρόπους παραγωγής ενός ουσιαστικού και δυναμικού «μουσικού λόγου» στο παρόν.

Μέλη Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων

Νέυ

Σέργιος Βούλγαρης

Μάρκος Σκούλιος

Ιωάννα Γκιάτη

Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου

Γιώτα Βεργοπούλου

Αναστάσης Παπαγεωργίου

Λύρα

Σταύρος Λουλάκης

Γιάννης Αναστασόπουλος

Θεώνη Καναβού

Θανάσης Κιούρτης

Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Τοξωτό τανµπούρ

Ευγένιος Βούλγαρης

Γιάννης Μεσσαλάς

Κυριάκος Τζουραμάνης

Σταύρος Φυσκιλής

Λαούτο

Ιωάννα Αραμπατζή

Αριστέα Μαρούντα

Τάσος Τράμπαρης

Γιώργος Παπαγεωργίου

Ούτι

Στέφανος Παπαγεωργίου

Αντρέας Γκάντζος

Γιάννης Ατσαλής

Μάνια Ασημακοπούλου

Κανονάκι

Μαρία Παπαγεωργίου

Ελευθερία Δαουλτζή

Τανµπούρ

Αυγουστίνος Κοτρώνης

Σάζι

Παπαδάτου Ειρήνη

Κοντραµπάσο

Κώστας Τσαρούχης

Κρουστά

Ειρήνη Κουλουριώτη

Μαρία Πεντεσκούφη

Χριστίνα Κουκή

Άγγελος Κοΐνης

Ελένη Μαλφά

Μάρκος  Σκούλιος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η  ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνείο. Έκτοτε, έχοντας ανάμεσα στους δασκάλους του τους Παναγιώτη Νεοχωρίτη (θεωρία και πράξη της βυζαντινής μουσικής παράδοσης), Cinuçen Tanrıkorur (ούτι και οθωμανική κλασσική μουσική), Ömer Erdoğdular, Ümıt Gürelman και Murat Tokaç (νέι και μουσική των ταγμάτων σουφισμού), Caner Şahin (σάζι και λαϊκές παραδόσεις Τούρκων, Κούρδων και Αζέρων), Darius Tala’i (Περσική κλασσική μουσική), Mohammad Rahim Khoshnawwaz (Rabab και μουσική του Αφγανιστάν), Bachalal Mishra και Santosh Mishra (sarangi και Ινδουστανική κλασσική μουσική) και το Λευτέρη Μητρόπουλο (διαστηματική θεωρία, τροπικό σύστημα και ρυθμολογία της Ινδουστανικής κλασσικής μουσικής), μελετά τη συνάφεια των μουσικών παραδόσεων της περιοχής που εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι και τη  Β. Ινδία. Από το 1994 συνεργάστηκε ως μουσικός με σχήματα όπως, τα «Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής», «Εν Χορδαίς», «Άτταρης», «En la mar ay una torre», «Ρωμανός ο Μελωδός», «Καφέ Αμάν», «Maye» και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το φθινόπωρο του 2003 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Τον Ιούλιο του 2006 προσκλήθηκε στη διεθνή συνάντηση παικτών του νέυ στα πλαίσια του Jerash Fectival της Ιορδανίας.

Νίκος Ανδρίκος

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1982, όπου στην ηλικία των 7 ετών άρχισε να διδάσκεται εκκλησιαστική μουσική από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Μανιάτη. Την περίοδο 2000-2004 συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας επίσημα στον α΄ Πατριαρχικό χορό διπλά στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. Χ. Ε. Λεωνίδα Αστέρη. Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής και φωνητικό ρεπερτόριο, δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας, Mehmet Erenler, Yücel Paşmakçı και Şahin Gültekin.

Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Haliç Üniversitesi), με γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της Τουρκικής επικράτειας. Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή με θέμα : «Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον ευρύτερο 19ο αιώνα» (υπό έκδοση). Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture