Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών

Στην Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου το βραβεί...

Η συγγραφέας τιμήθηκε από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη για το βιβλίο της «Εύα»

Πατρινό χρώμα είχαν τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών που απονεμήθηκαν το βράδυ της χθεσινής Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου παρουσία του πρωθυπουργού κυρίου Λουκά Παπαδήμου, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου Χάνσεν στην οδό Πανεπιστημίου (το έχει σχεδιάσει ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν και θεωρείται το σημαντικότερο έργο του και ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά οικοδομήματα του κόσμου).

Ανάμεσα λοιπόν στα βραβεία που διακρίνονται από το κύρος και το ειδικό βάρος και σπουδαιότητα της Ακαδημίας Αθηνών ήταν κι αυτό του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας που απονεμήθηκε στην Πατρινή συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου για το μυθιστόρημα της με τίτλο «Εύα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ίδια η συγγραφέας που επισκέπτεται πολύ συχνά το πατρικό της σπίτι στην Πάτρα όπου τελείωσε το Αρσάκειο σχολείο, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη βράβευση της, ότι ευχαριστεί πολύ την Ακαδημία για την τιμητική διάκριση καθώς και ότι χαίρεται ιδιαίτερα γιατί δίνεται μέσα στα Χριστούγεννα που είναι ακριβώς η εποχή όπου διαδραματίζεται η «Εύα», ένα μυθιστόρημα που ρίχνει το βλέμμα του πέρα από τα φώτα της γιορτής, στο αθέατο πρόσωπο αυτής της πόλης, στο περιθώριο και στις σκοτεινές φιγούρες που πλανώνται όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στην ψυχή μας.

Οι κριτικές για το βιβλίο «Εύα» της κυρίας Σωτηροπούλου ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Η εφημερίδα «Έθνος» το είχε χαρακτηρίσει άγριο, σύγχρονο, φιλοσοφικό και υπαρξιακό ενώ η Ελισάβετ Κοτζιά στην εφημερίδα Καθημερινή είχε σημειώσει ότι «η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πεζογράφους της μεταδικτατορικής περιόδου και οι σελίδες με τις εξιστορήσεις του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλήξουν οι ήρωές της είναι εξαιρετικά γοητευτικές».

Επίσης η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε ότι «μέσα από μια αφήγηση ρευστή, που δημιουργεί την αίσθηση της κινούμενης άμμου...προβάλλει ο ψυχισμός της Εύας, μίας από τις πιο ολοκληρωμένες ηρωίδες της Έρσης Σωτηροπούλου».

Το πιο τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει για ήρωες μια εξεγερμένη έφηβη κι ένα πνευματικά καθυστερημένο παιδί που μοιράζονται ένα τσιγάρο βιώνοντας τη συνενοχή και την ελευθερία της «διαφοράς» τους καθώς και έναν αθεράπευτα ρομαντικό σύζυγο που σκηνοθετεί απιστίες, μια ποιήτρια που αναζητά βασανιστικά έμπνευση για τους στίχους της και μία μοναχική γυναίκα που μόλις έχει μετακομίσει.

Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γεννηθεί στην Πάτρα, και εμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα ενώ το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο καλύτερου Μυθιστορήματος και με το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω».

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά. Σύζυγος της είναι ο Μισέλ Δημόπουλος που έχει διατελέσει για χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το στόρι της «Εύας» που μοιάζει με ένα γαιτανάκι συναντήσεων, «φεύγοντας από το χριστουγεννιάτικο πάρτι, σ’ ένα μπαρ της Αθήνας, μια γιορτή χωρίς χαρά, η Εύα περιπλανιέται στο κέντρο της πόλης, που μοιάζει με ερειπωμένο σκηνικό.

Αστυνομικοί που περιπολούν, αδέσποτα σκυλιά, άστεγοι, η φιλική πόρνη, η αλλόκοτη παρέα των παράλληλων μονολόγων σ’ ένα δωμάτιο κακόφημου ξενοδοχείου, όλα αυτά περνούν καλειδοσκοπικά μπροστά στα μάτια της ηρωίδας.

Σ’ αυτό το μοναχικό νυχτερινό ταξίδι, οι κατακερματισμένες εικόνες, οι μονόλογοι χωρίς αποδέκτες, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας-υποκατάστατο, οι φθαρμένες σχέσεις και φιλίες πλέκουν γύρω της τον ιστό της φυλακής της.

Όταν ξημερώσει και τελειώσουν όλα, η Εύα δε θα έχει πια καμιά δικαιολογία για να παραμείνει άπρακτη και θα πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση που την περιβάλλει».

Να σημειώσουμε ακόμα ότι από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύτηκαν για το σύνολο του έργου τους οι ποιητές Μιχάλης Γκανάς και Γιώργος Μαρκόπουλος, ο πεζογράφος Δημήτρης Πετσετίδης, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, οι νεοελληνιστές Γιώργος Κεχαγιόγλου και Λευτέρης Παπαλεοντίου για το βιβλίο τους «Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας», ο κλασικός φιλόλογος Γεώργιος Ξενής για τη μελέτη του στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ο συνθέτης Δημήτρης Τερζάκης, ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης, ο γλωσσολόγος Χαράλαμπος Συμεωνίδης, κ.α. Ακόμα έπαινο για το μορφωτικό της έργο έλαβε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης ενώ τιμήθηκε και «Το χαμόγελο του παιδιού» για το κοινωφελές έργο του.

Τέλος τα βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου για τους ικανότερους για το μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 απονεμήθηκαν στους Αντώνιο Βατάλη, πτυχιούχο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στον Νικηφόρο Παυλάτο, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture