Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

«Σωσίβιο» για τον εμπορικό κόσμο της Αιγιάλειας το εορταστικό ωράριο

«Σωσίβιο» για τον εμπορικό κόσμο της Αιγ...

Ξεκινά από αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβριου

Σε εορταστικούς ρυθμούς αρχίζει να κινείται η αγορά, με τους επιχειρηματίες να ελπίζουν ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ο τζίρος τους θα αυξηθεί. Το εορταστικό ωράριο που ξεκινά αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, αλλά και οι νέες παραλαβές για τη χειμερινή σεζόν, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν επιπλέον κίνητρα στο καταναλωτικό κοινό. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που κάνουν λόγο ακόμη και για «λουκέτο» στην επιχείρηση τους, καθώς το 2011 για τους περισσότερους «κλείνει» με αρνητικό πρόσημο.

Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση στην αγορά και δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς έχουν «πνιγεί» από το... στοκ των αδιάθετων εμπορευμάτων.

Όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr, oι επιχειρήσεις με είδη ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών είναι εκείνες που αναμένεται  από αυτές τις ημέρες να κινηθούν περισσότερο, ωστόσο στο σύνολό τους οι καταστηματάρχες είναι συγκρατημένοι ως προς την έκβαση των πωλήσεων τους. Οι τιμές πάντως, στην πλειοψηφία τους, διατηρούνται σε περσινά επίπεδα και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι και χαμηλότερες. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα κοιτάξουν με την είσπραξη του δώρου να καλύψουν μέρος των χρεών τους(αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών) και των διάφορων οικογενειακών υποχρεώσεων ενώ και φέτος στις γιορτές αναμένεται να μπει «ψαλίδι» και στις δαπάνες για διατροφή και δώρα καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός πρέπει να «προσαρμοστεί» εκ νέου στα σημερινά «σκληρά» δεδομένα. Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολίδια τους αν και οι αποκλίσεις στις τιμές είναι πολύ μεγάλες καθώς διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος του δένδρου. Η οικονομική κρίση, οι περικοπές των εισοδημάτων, η διόγκωση της ανεργίας, η υπερφορολόγηση, η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων, ήδη από πέρυσι, η εντονότατη απαισιοδοξία και η καταβαράθρωση του δείκτη εκτιμήσεων και προσδοκιών των καταναλωτών συνεπάγονται περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών της χριστουγεννιάτικης περιόδου και το 2011. Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταδεικνύουν μείωση του τζίρου, με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει πτώση της τάξης του 22%, ενώ οι ενδείξεις από την αγορά κάνουν λόγο για υποχώρηση στον κύκλο εργασιών κατά 30%, διαμορφώνοντας το συνολικό τζίρο σε περίπου 9,25 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. το 2010. Το συνεχές ωράριο το οποίο ξεκινάει αλλά και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στις 18 Δεκεμβρίου θα φανεί αν είναι αρκετά για να δελεάσουν τους καταναλωτές ώστε να πραγματοποιήσουν τα ψώνιά τους.

 

Βαγγέλης Ευαγγελίου: «Η τοπική αγορά θα δείξει ότι είναι πλήρης ώστε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των καταναλωτών»

 

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαφαίνεται θολό, επισημαίνει στο www.aigialeianews.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγίου, Βαγγέλης Ευαγγελίου, καλώντας παράλληλα τους εμπόρους να προσαρμοστούν στις νέες δύσκολες συνθήκες και να γίνουν ανταγωνιστικοί: «Το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά δρα αναμφισβήτητα αρνητικά για το λιανικό εμπόριο αφού η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό φυσικά δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της δικής μας αγοράς αλλά γενικότερα ο κλάδος του εμπορίου και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων πλήττεται ραγδαία. Γνωρίζω και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαφαίνεται θολό, αν η πολιτεία δεν κάνει στροφή 180 μοιρών με γνώμονα την ανάπτυξη της χώρας και μόνο. Θεωρώ όμως λίγο εγωιστικό να μιλάμε μόνο για τα συμφέροντα του κλάδου μας και πως θα τα διασφαλίσουμε ή πως θα αποκομίσουμε κάτι θετικό, όταν εκατομμύρια οικογένειες έχουν φτάσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι συνάδελφοι σήμερα αυτό που οφείλουν να κάνουν σαν σωστοί επαγγελματίες και πάνω από όλα σαν άνθρωποι είναι να προσαρμοστούν όσο μπορούν στις νέες δύσκολες συνθήκες, να δείξουν ευελιξία, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, να αναζητήσουν καλύτερες και πιο προσοδοφόρες συνεργασίες και να διαφοροποιηθούν με αυτό τον τρόπο και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι εύκολο αλλά και εμείς από την πλευρά μας σαν πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα ανώτερα κλαδικά όργανα αναζητούμε καθημερινά λύσεις για να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε τον έμπορο - συνάδελφο».

Ο κ. Ευαγγελίου για τις ημέρες των εορτών είναι πεπεισμένος ότι η τοπική αγορά θα είναι πλήρης και απόλυτα ανταγωνιστική ώστε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, με τους εμπόρους να είναι έτοιμοι να δείξουν τον

τον καλύτερό εαυτό τους: «Για τις ημέρες των εορτών πιστεύω ότι οι συνάδελφοι όπως κάθε χρόνο και παρά την οικονομική αντιξοότητα των καιρών θα δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό και αυτό θα το ανταποδώσουν οι καταναλωτές. Συν τοις άλλοις πιστεύω ότι όσο οι καιροί δυσχεραίνουν οι σχέσεις των καταναλωτών και των συναδέλφων συσφίγγονται και αυτό γιατί αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουν οι τοπικές αγορές για να διατηρηθούν βιώσιμες, προσφέροντας πάντα εξαιρετική ποιότητα και φιλικές τιμές. Η τοπική αγορά θα δείξει και τα φετινά Χριστούγεννα ότι είναι προετοιμασμένη, είναι ικανή, είναι πλήρης και απόλυτα ανταγωνιστική ώστε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των καταναλωτών».

 

Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά