Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόηχος της 4ης Συνάντησης Πεζογράφων με τιμώμενο πρόσωπο το Βασίλη Βασιλικό

Απόηχος της 4ης Συνάντησης Πεζογράφων με...

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

Πλούσιος προβληματισμός για τη επιστροφή της πολιτικής στο μυθιστόρημα, κι αν αυτή η επιστροφή, είναι μια πρόσκαιρη τάση που υπαγορεύεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση του καιρού μας, ή αν αυτή προέρχεται από μια εσωτερική παρόρμηση και μια μόνιμη ανησυχία των συγγραφέων, αλλά και  ποιές είναι  οι διαφορές αυτής της γενιάς, των συγγραφέων με τη  προηγούμενη που ανδρώθηκε την δεκαετία του 80, και η οποία διακρινόταν από ένα πιο προσωπικό λογοτεχνικό ιδίωμα, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν το περασμένο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου τη 4η Συνάντηση των Πεζογράφων.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και τιμώμενος συγγραφέας ήταν ο Βασίλης Βασιλικός.

Στην πρωινή συνεδρία μίλησαν οι συγγραφείς Μάκης Καραγιάννης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Πατρινός ποιητής και συγγραφέας Βασίλης Λαδάς. Επίσης ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Περιοδικού «Διαβάζω» Γιάννης Μπασκόζος.

Στην απογευματινή συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον Βασίλη Βασιλικό μίλησαν για τον συγγραφέα, ο λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Αγαθός και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαΐνης. Κείμενα του Βασίλη Βασιλικού διάβασε ο ηθοποιός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας Γιάννης Βόγλης. Τον Βασίλη Βασιλικό τίμησε για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς.

Ο Βασίλης Βασιλικός παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννης Δημαρά, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, και προσωπικά το Δήμαρχο Πατρέων, μίλησε για την  ατομικότητα και τη συλλογικότητα που χαρακτηρίζουν πολλά μυθιστορήματα, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της γλώσσας, αλλά και την απώλεια της ρίζας των λέξεων που συμβαίνει μερικές φορές, όταν οι συνθήκες οδηγούν στη αλλαγή του τρόπου έκφρασης, και σημείωσε: «Η πεζογραφία είναι η έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη  πολιτική συνδέεται κι άλλοτε δεν συνδέεται. Τώρα που περνάμε από την εποχή της λογοτεχνίας, στην εποχή της τεχνολογίας, τη γλώσσα έχουμε και πάλι ως οδηγό. Λόγος από τη μια, τέχνη από την άλλη. Η λογοτεχνία είναι μεν ουραγός της τεχνολογίας διότι το μήνυμα περνά μέσα από το μέσο και διαμορφώνεται. Η λογοτεχνία όμως, ποτέ δεν θα καταργηθεί».

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του είπε: «Τι θελήσατε να κάνετε με τόσα βιβλία; με ρωτούν. Και απαντώ. Τίποτα περισσότερο από μια τοιχογραφία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, που τον έζησα με τα καλά και τα στραβά του. Επειδή όμως ο χρόνος επιλέγει, από τα 120 βιβλία να μείνουν τρία, θα είμαι πανευτυχής».

Διοργανωτές της συνάντησης ήταν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το περιοδικό «Διαβάζω», και οι εκδόσεις και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Διαπολιτισμός» και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Xορηγοί της εκδήλωσης: Τεχνικό Γραφείο Τάσος Β. Φάκος και το Μεζεδοπωλείον «Απέριττο».

Να σημειωθεί ότι η Συνάντηση των Πεζογράφων ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμερα έχει καλύψει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και συγγραφέων και αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση στην Ελλάδα η οποία ερευνά και παρουσιάζει το έργο των Ελλήνων και όχι μόνο πεζογράφων. Στις προηγούμενες συναντήσεις είχαν τιμηθεί η Μάρω Δούκα, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Θανάσης Βαλτινός και η Ρέα Γαλανάκη.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture